onsdag 18 januari 2012

Briocher på vetesurdeg

Bakade en ny omgång av Briocher häromdagen, så underbart gott, gillar verkligen smörsmaken, inget man bör äta dagligen med tanke på mängden fet :-).  Något blev galet med degen så att den blev väldigt kladdig, fick tillsätta mer mjöl för att överhuvudtaget kunna hantera den och forma små bollar. så testar ni receptet så vet ni att jag fick en kladdig deg, men med lite mer mjöl så blev det perfekt.  Briocher passar bra både till en lite lyxigare frukost som till tex brunch eller lunch. Himla goda nygräddade med lite jordgubbssylt eller lemoncurd. Äger man en stor briocherform är det snyggt att göra ett helt bröd av degen.

Briocher
ca 20 stycken

100 gram vetesurdeg
450 gram mjöl
0,75 dl ljummen mjölk
15 gram jäst
5 ägg
75 gram socker
25 gram salt
350 gram osaltat rumstempererat smör
1 ägg till pensling


Gör så här:
  1. Balanda surdegen med hälften av vetemjölet samt mjölken och jästen. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  2. Blanda sedan ner övriga ingredienser förutom smöret. Kör en stund i köksmaskinen.
  3. Tillsätt smöret lite i taget, ca 50 gram per gång. Knåda degen väl.
  4. Jäs under bakduk i 30minuter.
  5. Forma till 20 släta bullar. Lägg i tex muffinsformar, mazarinformar, briochreformar eller liknande.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek
  7. Pensla med ägg och grädda i 210 grader i ca 10 minuter.
  8. Låt svalna på galler under bakduk. Är godast dagsfärska men funkar fint att frysa in.

6 kommentarer:

  1. Så goda de ser ut, har faktiskt aldrig bakat briocher.... ännu!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag är så imponerad och inspirerad av ditt bakande men vad gör du med alla bullar och kakor? Frysen måste ju vara proppfull eller säljer du dem?

    mvh

    Åsa

    SvaraRadera
  3. Ser så gott ut och fina är de med!

    SvaraRadera
  4. Briocher är så galet gott, och dina ser jättefina ut!

    SvaraRadera
  5. Har alltid velat baka sådana briocher. Ser väldigt goda och härliga ut!

    SvaraRadera
  6. Tack för era kommentarer, de är så goda, ni måste testa :-) och Ozas, det blir en del i frysen, sedan så skickar jag med mina gäster hem ibland :-)

    SvaraRadera