måndag 22 oktober 2012

Ökensand

Ökensand har jag aldrig bakat förut. Det blir en lite sandig kaka i konsistensen, rätt hård och smakar himla gott av det brynta smöret. Perfekta att frysa in. Namnet kommer från att det brynta smöret ger dom lite lätt sandfärg. Ja det blir mycket småkakor just nu :-), de är lätta att baka, perfekta att frysa in, tinar fort och ja såklart, det är ju så gott :-)

Ökensand
(50 st)

200 g smör
2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175ºC. 
  2. Bryn matfettet och låt det svalna. 
  3. Rör matfett, socker, vaniljsocker hjorthornssalt (eller bakpulver) pösigt. 
  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Forma kakor med två teskedar, jag formade degen med  händern) och lägg dem på smord eller bakplåtspapper. 
  5. Platta till kakorna, de flyter inte ut så mycket i ugnen.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  7.  Låt dem kallna på plåten

fredag 19 oktober 2012

Mannagrynspudding

Gjorde lite mannagrynspudding till lunch idag, barnen gillar det med, så himla mumsigt, egentligen skall det vara russin i, men då jag inte tycker om det uteslöt jag det. Perfekt med tex saftsås eller sylt till. 

Mannagrynspudding
4-6 portioner

1 msk smör
1 liter mjölk
2 dl mannagryn
1/2 tsk salt
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 rivna bittermandlar
(1 dl russin)
1 ägg

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Vispa i mannagrynen.
  3. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter under ständig omrörning, det bränns lätt i botten annars.
  4. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och bittermandel. Blanda ev ner russinen om du vill ha i det och ägget.
  5. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda puddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. 
  6. Låt svalna i formen.
  7. Serveras med tex saftsås eller sylt.
Receptet kommer från Morberg lagar husmanskost

torsdag 18 oktober 2012

Ostkaka med keso

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost. En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak.

Ostkaka med keso
4-6 portioner

50 gram sötmandel
3 medelstora ägg
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
500 gram keso
3 dl vispgrädde
1 tsk rivet citronskal

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter.
  3. Skålla och finhacka mandeln.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel.
  6. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen.
  7. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

måndag 15 oktober 2012

Chokladbiskvier



I senaste programmet av Hela Sverige bakar så gjorde de chokladbiskvier, självklart måste jag testa detta. Har aldrig gjort biskvier innan och det är inte så svårt men det tar lite tid. Men sedan så blir det ju himla tokgott också :-). Skall göra en ny omgång i veckan och då med italiensk smörkräm istället. Jag använde receptet som finns i Sju sorters kakor förutom på mandelbotten där jag använde hemmagjord mandelmassa istället. Hemmagjord mandelmassa får du genom att blanda likadelar mandelmjöl och strösocker och köra detta i matberedaren med den tilhörande kniven, tillsätt lite äggvita för att få en lagom konsistens. Busenkelt :-)

Mandelbotten
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st äggvitor

Smörkräm
2 dl marsankräm från pulver
150 g smör
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao

Garnering
200 g mörk choklad
1 msk neutral olja

Gör så här 

Botten: 
  1. Sätt ugnen på 180 grader.  
  2. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna
  3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.   
 Smörkräm
  1. Blanda marsankrämen.
  2. Rör smör mjukt och smidigt. 
  3. Tillsätt lite i taget av marsankrämen
  4. Blanda i vanilj- och florsocker samt siktat kakaopulver. 
  5. Rör tills smörkrämen är smidig.
  6. Bred chokladsmörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelkakorna. 
  7. Ställ dem kallt, jag ställde mina i frysen
. Garnering:
  1. Smält chokladen tillsammans med oljan. 
  2. Låt detta kallna något. 
  3. Doppa den toppiga sidan av kakorna i chokladen eller pensla på den. 
  4. Ställ kakorna kallt.

lördag 13 oktober 2012

Finska Pinnar

Finska pinnar med sin mandelsmak är himla gott det, finns ju mängder med recept på finska pinnar men jag ville ha ett med bittermandel i och använde det som finns i boken Sju sorters kakor. Perfekta att frysa  och ta fram när man blir sugen på något sött eller får gäster.


Finska Pinnar
50 stycken

50 g  sötmandel eller samma mängd mandelmjöl
5 st  bittermandlar
4 1/2 dl  vetemjöl
1 dl  socker
200 g  margarin eller smör

Pensling och garnering:
1/2-1 st  äggvita
Pärlsocker
Hackad sötmandel

Gör så här:
  1. Skålla, skala och mal mandeln. 
  2. Hacka samman mjöl, socker, mandel och matfett. 
  3. Låt degen vila en stund på kall plats.
  4. Rulla degen till fingertjocka längder och lägg dem tätt intill varandra. 
  5. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan. 
  6. Strö på pärlsocker och hackad mandel. 
  7. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
  8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 min.

torsdag 11 oktober 2012

Jordgubbsgrottor / Hallongrottor

Bakade jordgubbsgrottor igår, himla gott, en favorit bland småkakor, hade inte någon hallonsylt hemma så det fick bli jordgubbssylt istället, lika gott för det :-) . Jag brukar göra mina i småbrödsformar, tycker de blir på tok för stora i tex bullformar, då kan man hellre ta fler :-).Ikväll är det småkaketema på Hela Sverige bakar, nu missar väl inte det :-). Måste ta och testa att göra egna Biskivier eller Jitterburgare.

Jordgubbsgrottor
Ca 25 stycken

200 g smör
80 g florsocker
40 g marsanpulver, snabbvarianten, den kallrörda
1 g hjortronsalt
200 g vetemjöl
Jordgubbsylt elller annan fast sylt till fyllning
florsocker till glasyr

Gör så här
  1.  Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda smör, florsocker, kallkrämspulver, hjorthornssalt och vetemjöl i en bunke eller i en matberedare. 
  3. Dela degen i 20 grams bitar.
  4. Rulla bitarna runda och lägg dem i småbrödsformar. 
  5. Platta till dem lite och gör en fördjupning med fingret.
  6. Klicka ungefär 1 tesked god sylt i varje grop.
  7. Ställ formarna på en plåt och sätt in dem i ugnen. 
  8. Baka i cirka 10-15 minuter 
  9. Lös upp florsockret med lite vatten (den ska vara tjock).
  10.  Lägg en klick glasyr ovanpå sylten.

onsdag 10 oktober 2012

Cupcakesfluffan på facebook

Nu har även jag lyckats skaffa en sida för Cupcakesfluffan på facebook, gilla mig gärna där :-)
https://www.facebook.com/Cupcakesfluffan?skip_nax_wizard=true, finns en gillaknapp i högerkolumnen här på bloggen

tisdag 9 oktober 2012

Wienerstänger med äppelmos

Wienerstänger är alltid gott, här är en variant med äppelmos, mumsigt värre :-), går fort och är busenkla att göra.

Wienerstänger
50 stycken

250 g smör
1,5 dl strösocker
2 st ägg
7 dl vetemjöl
3 krm hjorthornssalt

Fyllning:
2 dl äppelmos
2 tsk kanel, mald

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Rör smör och socker luftigt.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget. 
  4. Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ner i smeten.
  5. Dela degen i fyra längder. 
  6. Rulla ut och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
  7. Gör en fördjupning i längderna och fyll med en sträng äppelmos. 
  8. Pudra över kanel och grädda mitt i ugnen ca 12 min.
  9. Rör ihop glasyren och bred den över äppelmoset på de varma längderna. 
  10. Skär längderna på snedden i ca 3 cm breda bitar innan de hunnit kallna.

söndag 7 oktober 2012

Äggost


Äggostform
Äggost är en himla god traditionell kalasrätt från Bohuslän  helt tokgott med björnbärsylt.Idag äts den oftast med just någon form av sylt och kanske lite lättvispad grädde, men förr var det även vanligt att det åt den som ett kväll eller frukostmål med sill, framförallt i Norra Bohuslän.Man sjuder sakta ägg, mjölk, filmjölk/gräddfil på svag värme tills den ystar sig och man får ha tålamod för det tar en stund. Sedan låter man den rinna av ett dygn i en speciell äggostform i plast som numera oftast finns på tex ICA eller så låter man den rinna av i en sil. De gamla formarna är gjorda av trä, vore himla kul att äga en sådan, får hålla utkik på loppisar.

Äggost
8 st ägg
3 dl vispgrädde
4 dl gräddfil
3 l mjölk
2-3 msk strösocker

Gör så här:
  1. Vispa ihop ägg, grädde och gräddfil i en stor tjock­bottnad kastrull. 
  2. Tillsätt mjölken och värm under omrörning tills blandningen skär sig (ystar sig) och vasslen börjar klarna något.. Detta kan ta en stund men var inte otålig och öka värmen.Jag brukar använda 2:an på spisplattan och röra om då och då.  Det får inte koka!
  3. Ta kastrullen från värmen och lägg på lock. Låt stå 10–15 min. 
  4. Ös upp ostmassan med hålslev i en äggostform eller en sil placerad över en bunke.
  5. Varva ostmassan med strösocker och pressa så det inte blir luftfickor och bubblor. 
  6. Täck med plast och ställ kallt minst 1 dygn.