onsdag 14 december 2011

Chokladkola

Chokladkolor är ett måste på gottebordet :-) och de här blev helt perfekta, alldeles lagom sega, inte så hårda som knäck och inte så mjuka som fudge, utan härligt sega. Som vanligt använde jag min kära chokladtratt och portionera upp dom i ischokladformar, så skönt att slippa besväret med att klippa och slå in kolan :-), för det tycker jag är rätt så trist.

Chokladkola
50 stycken

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 gram smör
4 msk kakao (gärna av god kvalitet) , själv använder jag Kung Markattas

Gör så här:
  1. Klä en form, ca 20*30 cm, med bakplåtspapper eller ställ ut ischokladformar på en plåt. 
  2. Lägg grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. 
  3. Sätt plattan på medelvärme. Rör om med en träsked tills du har en jämn smet. När det börjar koka, sänk värmen ett steg och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov. Rör om då och då.
  4. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan eller ischokladformarna. 
  5. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst halvtimme, gärna över natten. 
  6. Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2 x 2 centimeter stora.
  7. Slå in bitarna i bakplåtspapper och förvara i kylskåp.

måndag 12 december 2011

Vit choklad och vaniljfudge

Gjorde lite härlig fudge i helgen, det enda var att den blev lite för smulig för min smak, jag gillar bäst fudge som är mer mjuk och len i smaken och inte smular, men den var himla god för det.  Fast det blir nog allt en till fudge innan jul som inte smular :-). Sökte på receptet på nätet och så att fler än jag fått ett litet smuligt resultat. Ja inte såg min fudge ut som på bilden i tidningen iallafall :-) . Ja och äntligen fick jag köpt flytande vört i helgen, så nu kan jag baka en massa vörtbröd.

Vit choklad och vaniljfudge
cirka 40 stycken

200 g vit choklad
4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g smör
100 g minimarshallows
1 hel vaniljstång


Gör så här:
  1. Forma en låda  av smörpapper, 16x16 cm, vanligt bakplåtspapper funkar fint det med.
  2. Bryt den chokladen i mindre bitar
  3. Mät upp sockret, grädden, smöret och marshmallowsen i en kastrull. Snitta vaniljstången och lägg i fröna och stången i kastrullen.  
  4. Låt blandningen koka upp under omrörning, låt sedan blandningen koka under 15 minuter  eller tills den håller 118 grader. Rör om med jämna mellanrum för att smeten inte skall brännas vid. 
  5. Ta bort kastrullen från plattan och ta upp vaniljstången
  6. Häll ner den vita chokladen i kastrullen och låt smälta med det varma innehållet, rör ihop smeten tills den är slät och utan klumpar.
  7. Häll ner den varma smeten i pappersformen och ställ kylskåpskallt så att det stelnar
  8. Skiva fudgen i fyrkanter när den stelnat.

lördag 10 december 2011

Gräddkola

Lite härligt seg gräddkola är ett måste till jul. Såg att  Dansukker har fått en ny produkt i sitt sortiment, glykossirap, verkligen toppebra då flaskan är behändig att dosera ut samtidigt som det går åt en hel del glukos nu när jag gör en massa julgodis samt att jag använder den när jag gör glass. Sedan är det en lagom stor storlek på den.
Och här kommer receptet från kolan som kommer från Dansuukers receptbank. När jag gör kola brukar jag hälla upp smeten i små folieformar, så praktiskt då du slipper jobbet med att skära/klippa kolan i bitar samtidigt som de är lätta att förvara utan att de klibbar ihop. Till min hjälp har jag ett helt suveränt  verktyg choklad/knäcktratten , helt toppen nu när det skall göras en massa julgodis, går så mycket fortare och det blir mindre spill och kladd. Lätt att att göra ren. Helt klart värt sina pengar och jag köpte min förra året på Lyckas med mat, tyvärr är det slutsålda men finns säkert i fler webbutiker.

Gräddkola
cirka 45 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl Strösocker
1 dl Ljus Sirap
2 msk  Glykossirap 

Gör så här:
  1. Gör en form, cirka 20x20 cm, av folie. Pensla formen med olja eller gör som jag, häll smeten i små folieformar, så behändigt att förvara dom då och du behöver inte klippa din kola i bitar.
  2. Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka tills smeten är 137°. Tillsätt eventuell smaksättare och blanda väl.
  3. Häll smeten i formen eller folieformarna.
  4. Låt stå övertäckt till nästa dag då den skärs i bitar och packas in i cellofan.

Du kan smaksätta kolan med 2 tsk riven färsk ingefära eller med skal från en vältvättad, ekologisk apelsin eller mot ett par droppar pepparmintsolja eller mot 1 msk vaniljsocker eller 1/2 tsk kanel.

torsdag 8 december 2011

Lakritskola eller fudge om man gör rätt :-)

Ja ibland misslyckas man allt när man bakar och håller på,men ibland misslyckas man så att det blir riktigt bra istället, så var det idag. Skulle testa detta recept som skulle bli lakritsfudge, tänkte mig sådanadära som finns bland lösgodiset, Lonka, de fyrkantiga lakritsfudgebitarna, himmelskt goda. Ja nu tyckte jag det var dags att göra egna. Men se så blev det inte riktigt. Det blev lakritskola av det istället, så tokgott då jag älskar lakritskola. Vet inte vad jag gjorde för fel, kanske kokade jag den för länge, jag kokade den till 120 grader som man brukar vid fudge. Vad gör de, nu har jag massor med lakritskola istället :-) . Ja ni får testa själva, men jag varnar er, det kan bli kola av det hela istället :-)

Lakritsfudge

3 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
2 msk ljus sirap
7 bitar Kick lakritsgodis (eller 150 gram. 30 stycken av de små som finns bland lösgodiset)
75 g turkisk peppar (valfritt, jag hoppade över detta nu när det blev kola av det)

Gör så här:
  1. Bred ut bakplåtspapper i en form, 20 x 20 cm. 
  2. Blanda alla ingredienser utom turkisk peppar i en tjockbottnad kastrull och koka upp på låg värme tills sockret har löst sig. 
  3. Höj därefter värmen och koka i ca 7 minuter. Gör ett kulprov. 
  4. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna till något varmare än fingervarmt. (fast hade jag väntat till fingervarmt så hade kolan stelnat för mycket för att kunnas hälla upp)
  5. Vispa fudgen för hand i ca 10 minuter. (Fick hoppa över detta nu när det blev kola istället)
  6. Häll den i formen. 
  7. Krossa turkisk pepparn i en mortel och strö över. 
  8. Låt stelna i kyl och skär i bitar.

onsdag 7 december 2011

Mintkysspraliner

Mintkyssar har jag ännu inte vågat mig på att göra då jag har inbillat mig att de är svåra att få perfekta, men dessa små godingar blir precis lika gott :-) och inte alls svåra att göra. Himla fina att ge bort som julgåva.Skall göra en omgång till då jag inte är helnöjda med dom, var lite för givmild med pepparmintssmaken, tänkte mig inte för utan använde pepparmyntsolja som är starkare än pepparmintsarom :-), men gott blev det.

Mintkysspraliner
ca 20 stycken

Chokladformar och kyss:
75 gram mörk choklad

Mintkrämen:
2 deciliter, 120 gram florsocker
1-1 1/1 msk mjölk
1-2 krm pepparmintsarom

Gör så här:
  1. Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron eller över ett vattenbad.. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. 
  2. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen.
  3. Rör ner lite mjölk i taget i florsockret.Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak.
  4. Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.
Receptet kommer från Mia Öhrns nya bok "Julens godsaker"


söndag 4 december 2011

Chokladfudge med vit choklad och polkaströssel

Har äntligen fått gjort årets första julgodis och oj så gott det blev, fanns det kanske beror på att jag tokgillar mint :-) . Inte alls svårt att göra så länge man har en hushålls/köks/sockertermometer. Så gott att det smälter i munnen.En len och mjuk fudge,inte alls torr eller smulig. 

Tillägg: Två av mina läsare har gjort detta recept och upplevt att det vita lagret blir rätt tunnt, så det kan vara en bra ide att dubbla den vita toppingen.

Chokladfudge med vit choklad och polkaströssel
ca 25 rutor

50 gram smör
3 msk kakao
5 dl strösocker
2 dl matlagningsgrädde
1 krm pepparmyntsolja, finns på Apoteket
1 1/2 krm salt
100 gram mörk choklad (60-70%)

Toppning:
150 gram vit choklad
1/2 dl vispgrädde
1 tsk smör
10-15 polkagrisar

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till fudgen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker löst sig. Skrapa ner eventuellt socker på kanterna med hjälp av en slickepott.
  2. Öka värmen något och låt massan koka tills den når 113 grader (tar ca 15 minuter) och kyl sedan av kastrullen i ett kallt vattenbad. Låt stå och svalna cirka 10 minuter.
  3. Vispa fudgen kraftigt tills den börjar bli matt, tar ca 0 minuter. Plasta under tiden en rektangulär eller kvadratisk form, ca 20x30 centimeter med plastfolie.
  4. Stjälp upp massan i formen och tryck ut den jämnt. Låt stå i kylen någon timme för att stelna. Smält under tiden chokladen tillsammans med vispgrädden över ett vattenbad. rör i smöret och häll därefter toppingen över den stelnade fudgen.
  5. Krossa polkagrisarna grovt i en mortel eller lägg dom i dubbla plastpåsar och slå mot en bänk. Strö över krosset över toppingen och ställ in formen i kylen igen för att stelna. Sedan är det bara att skära upp den i mindre bitar och njuta :-)
Receptet kommer från Expressens/ GT bilaga Mitt Kök

fredag 2 december 2011

Saffransskorpor

Gjorde lite saffransskorpor idag, tokälskar dom, de är så goda och de blir ännu smarrigare om man doppar halva skorpan i choklad :-) . Receptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake. 

Saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl  sötmandel, grovt hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.( Fast jag gjorde så att jag stötte saffranet i en mortel med en sockerbit, hällde på 1 msk vodka och lät det dra i 15 minuter. Värmde inte saffranet med smöret utan rörde istället sedan ner saffranet i degbunken tillsammans med det smälta smöret och äggen.
  3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandel och vänd ner det i bunken
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. 
  8. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

onsdag 30 november 2011

Skräddarkakor

Man kan ju inte bara göra godsaker :-), lite bröd måste vi ju ha också, nu har jag liksom gått och tagit död på min surdeg och måste göra en ny, därför fick det bli lite härligt goda skräddarkakor istället, inte helt fel det heller, en favorit då jag gillar när det är brödkrydda i brödet. Sedan så är det ju iofs en del sirap i brödet, men den mängden kan man säkert justera om man inte vill ha i så mycket sirap i . ett busenkelt bröd att baka. 

Nopp, dags att titta på Leilas söta jul :-)  nu

Skräddarkakor
4 stycken

50gram jäst för söta degar
5dl mjölk
50g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1msk brödkrydda
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
ca 10 dl rågsikt

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i degbunken, värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i lite av mjölken.
  2. Blanda ner  resten av mjölken, smör ,sirap salt och brödbrydda.
  3. Blanda  ner vetemjöl & rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. 
  4. Strö över lite mjöl och täck den med en bakhandduk. Låt den vila i 30 min
  5. Stjälp upp degen och knåda den samma lätt, dela sedan i fyra jämna bitar som du formar till runda bollar och kavlar sedan ut till platta kakor, ca 20 cm i diameter. Nagga dem väl.
  6. Jäs 30 minuter.
  7. Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, mina var klara efter 10 minuter.
  8. Låt svalna på bakgaller under handduk.Bör frysas in samma dag, går även bra att äta dagen efter men på tredje dagen börjar de bli lite torra.

måndag 28 november 2011

Pepparkaksbiscotti

Bakade lite härligt goda pepparkaksbiscotti i helgen, så gott, fast de blev mer spröda än hårda, inte så hårda som skorpor är och nästa gång jag gör dom kommer jag öka på mängden kryddor något.Vill ha riktigt mycket pepparkakssmak :-) . Sitter just och funderar på vilket julgodis jag skall göra i år, några sorter är redan självklara, men det finns så många sorter jag vill testa på, men man måste ju begränsa sig, det skall ju ätas upp också :-) 
Pepparkaksbiscotti
200 g smör eller margarin

2 dl råsocker

1 dl strösocker

4 ägg

7 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1/2 tsk nejlikor

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

3 dl sötmandel, grovt hackad

 Gör så här

  1. Rör rumstempererat smör och båda sockersorterna smidigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. 
  2. Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och mandel och rör ner i smeten. Degen ska vara kladdig.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar med hjälp av mjölade händer. Rulla ut varje bit till längder som är lika långa som plåten.Täck två plåtar med bakplåtspapper och lägg två längder på varje plåt.
  4. Grädda i 20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100º. Låt längderna svalna och skär varje längd i 10 skivor.
  5. Lägg skivorna med snittytan upp och låt dem torka i ugn, ca 20 minuter eller tills de är torra. 

lördag 26 november 2011

Saffransbullar med vanilj


När jag bakade lussekatter i fredags så gjorde jag även lite smarriga saffransvaniljbullar, så gott :-) , blir 40stycken, men jag delade degen i två delar och gjorde hälften vaniljbullar och hälften vanliga lussekatter. Men gör man på hela degen så blir det ca 40 stycken. Så fyllningen är för 40 bullar.

För själva degen så använder du detta recept, själva grundreceptet för saffransbröd

Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker

Till pensling
ägg
pärlsocker

Gör så här
  1. Följ receptet för saffransbröd till och med utbakningen, dvs efter första jäsningen. 
  2. Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt. 
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar). 
  4. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. 
  5. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. 
  6. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. 
  8. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. 
  9. Sätt ugnen på 250ºC. 
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker. 
  11. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. 
  12. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
  13. Frys gärna in dom samma dag. 

Saffransbröd, Grundrecept


Här kommer ett grundrecept på saffransbröd, det här receptet använder jag alltid nu för tiden och det får ju variera så lätt.  I fredags delade jag degen i två delar, den ena hälften gjorde jag vanliga lussekatter på och den andra blev saffransbullar med vaniljfyllning. 

Jag brukar först stötta saffranet med lite socker och sedan låta det stå och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur saffranet. 

Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar. 

Använder kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt. 

Gör hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då hellre lite extra mjöl vid utbakningen. 

Man behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap utrört i lite vatten, det gjorde jag denna gång, då jag otroligt nog hade slut på ägg, händer liksom aldrig annars :-), att jag har slut på ägg.

Saffransbröd
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl

Till pensling
ägg

Gör så här
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med ägg. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 
  13. Frys gärna in saffransbrödet samma dag.  

onsdag 23 november 2011

Saffransskorpor med apelsin och choklad

Dags att sätta igång med julbaket :-) och först ut är saffransskorpor, ville testa något nytt så det blev skorpor med smak av apelsin och choklad, goda blev det, men jag föredrar nog saffransskorpor som de är, nu tog apelsinen och chokladen över och gjorde att de inte smakade så mycket saffran men himla goda ändå. Så en omgång med "vanliga" saffransskorpor blir det senare i veckan :-).Vill man så kan man ju ta mjölkchoklad eller vit choklad istället, så blir det lite mildare chokladsmak på dom.

Saffransskorpor med choklad och apelsin
50-60 stycken

0,5 g, 1 paket saffran
75 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg
finrivet skal av 1-2 apelsiner
100 g mörk choklad, grovt hackad
Sötmandel, grovt hackad
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Stöt saffran med lite av sockret. Jag brukar låta saffranet ligga och dra med någon matsked vodka en stund.
  3. Rör smör, socker och saffran pösigt, jag använde beaterblade som tillhör min köksmaskin.
  4. Vispa ner äggen ett i taget och tillsätt apelsinskal.
  5. Blanda ner choklad, sötmandel, vetemjöl och bakpulver, rör snabbt ihop till en deg. 
  6. Ta upp degen på mjölat bord. 
  7. Dela den i 4 delar och rulla dem till 1 ½ cm tjocka längder. 
  8. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. 
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. 
  10. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader eller till 80 om du har varmluftsugn. 
  11. Ta ut och skär längderna i sneda bitar. 
  12. Lägg bitarna på plåten och torka dem mitt i ugnen 45-60 minuter tills de känns torra.
Tänk vad mycket snö vi hade för ett år sedan :-), även här hos oss, strax utanför Göteborg.