torsdag 10 november 2011

Grundrecept, Glass, Vaniljglass

Här kommer mitt grundrecept på glass, använder nästan alltid detta och tillsätter sedan valfri smaksättning. Finns ju så mycket gott som man kan blanda ner i glassmeten, det är bara fantasin som sätter gränser :-)  
 
Vill man ha extra krämig glass så använder man enbart vispgrädde, går även att tillsätta några extra äggulor. 
 
Sockermängden variera beroende på vad smaksätter med, visa saker är ju så söta i sig att 1,5 dl socker skulle göra glassmeten på tok för söt, tex om man använder krossade polkagrisar eller Ahlgrens bilar. Ibland har till och med 1 dl socker blivit för mycket. 

Vaniljstång utesluter jag ibland, tex i polkagrisglass så känns den överflödig.
I en del glassrecept jag  använder man även gelantinblad och glukos, anledningen till detta är att: 

Glykos(fungerar även med honung) gör att glassen blir smidigare och motverkar att sockret kristallisserar sig under infrysningen.
Gelatin: fungerar som stabilisator, glassen blir krämigare, mjukare och smälter inte lika fort i rumstemperatur.
 
Ibland använder jag glukos och gelatinblad, men det funkar precis lika bra utan. 

Vaniljglass
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1-1,5 dl socker, beroende på eventuell smaksättning
1 vaniljstång

ev 1 msk glukos
ev 1 gelatinblad

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, mjölk och ev glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan. En del säger att det nu skall stå 30 minuter, kanske för att mjölken skall dra åt sig vaniljstången, men det funkar lika bra att låta smeten vila medan du vispar ägg och socker.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Krama ur och blanda ner gelatinbladet
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  8. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

tisdag 8 november 2011

Grovt bröd i lergryta


Har haft en lergryta, en Römertopf stående i skåpet i många år utan att den har kommit till användning, har aldrig kunnat bestämma mig för om jag vill ha den till brödbak eller till matlagning. Nu har jag löst problemet genom att jag även kommer införskaffa en lergryta just för matlagning, fast då en större variant då den jag har idag bara är på 1,5 liter, perfekt storlek när man skall baka bröd. Eftersopm jag älskar nötter så blandade jag ner det i degen, men det går givetvis bra att utesluta det. Det blir ett rejält tungt bröd, vägde hela 1.5 kg. Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Det går även att förvara brödet i lergrytan. Nästa gång kör jag med kökstermometer, och tar ut brödet när det kommit upp till 98 grader, lättare att hålla koll på brödet när man använder termometer och det minskar risken för övergräddning. Det enda problemet jag hade var att brödet fastnade i botten på ett ställe, ändå oljade jag in den noga. Receptet kommer från senaste numret av tidningen hembakat.

Lergrytebröd
50 g jäst
0,5 l vatten
1 1/2 dl mörk sirap
1 msk salt
6 dl grovt rågmjöl,
det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt
8 dl fint rågmjöl
Ev valfri mängd nötter, jag tog hasselnötter och valnötter.

Gör så här:
  1. Lägg lergrytan i kallt vatten i 15 min. 
  2. Värm vattnet till 37 grader och blanda ner salt,sirap och jäst. 
  3. Tillsätt mjölet, jag körde degen i min köksmaskin, det blir en ganska kladdig deg. Häll ner nötterna och kör någon minut till.
  4. Olja grytan med neutral oljat, lägg i limpan, släta till den med oljade händer och låt den ligga i grytan utan lock i 10 minuter. 
  5. Lägg på locket, ställ in i kall ugn och sätt på 200 grader, låt stå i 1,5 timme. 
  6. Stäng av ugnen och låt grytan stå kvar i 30 minuter.. 
  7. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag. Brödet går utmärkt att förvara i lergrytan om man inte fryser in det.

måndag 7 november 2011

Polarkakor / Tekakor

Bakade lite polarkakor i helgen, fast de påminner mest om tekakor,  receptet kommer från senaste numret av tidningen hembakat, har ändrat på det lite och använde mjölk istället för vatten och byte ut en del av mjölet mot lantbrödsmjöl. Ja gott blev det, men det är det alltid med tekakor :-).

Polarkakor
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt( fast jag hade inte så det räckte så jag bytte ut hälften mot lantbrödsmjöl 4 sädeslag)


Gör så här:
  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke.Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. 
  3. Blanda ner resten av degvätskan samt sirap och salt.
  4. Tillsätt mjölet och arbeta degen blank och smidig. 
  5. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  6. Dela degen i 20 bitar. 
  7. Kavla ut dem till kakor i önskad form och nagga väl.
  8. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper,låt jäsa under bakduk ca 10 minuter.
  9. Grädda kakorna mitt i ugnen i 275 grader 3-5 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 4 november 2011

Äppelkaka med kardemummaströssel

Hittade ett recept på en äppelkaka i senaste numret av tidningen Hembakat som lät supersmarrig som jag därför bara måste testa :-), sedan så gillar sambon äppelkaka så det är ytterligare en anledning till att baka den. Ja himla mumsigt blev den, gillar kardemumma så kakan är helt i min smak. Fast jag tog bara 2 äpplen då 3-4 blev för mycket, eller så kanske mina var lite stora och jag gräddade den närmare 1 timme istället för 35 minuter innan den var klar. Ja självklart måste man ha hemmagjord vaniljsås till. massor med vaniljsås :-D.

Äppelpaj med kardemummaströssel

125 gram smör, smält, avsvalnat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
rivet skal av 1 citron
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver (fast jag tog 1 tsk)
1/2 tsk kardemumma (tog 1 tsk)
1 tsk vaniljsocker ( tog 2 tsk)

Fyllning
3-4 äpplen, jag tog bara 2

Kardemummaströssel
1 msk hel kardemumma
50 gram smält smör
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa socker ock smör pösigt.
  3. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.
  4. Rör i mjölk och citronskal.
  5. Rör ner mjölet som blandats med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  7. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Täck kakan med dom.
  8. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda detta med det smälta smöret, socker och mjöl till en smulig deg.Strö detta över kakan.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
  10. Servera kakan ljummen med vaniljsås.

tisdag 1 november 2011

Mosaikkakor / Fönsterkakor

Sonen ville baka kakor häromdagen och då passade vi på att baka lite mosaikkakor. De blir himla fina med fönster i mitten av kakan. De går ju tex att hänga upp i ett fönster, därför kallas de även för fönsterkakor, men de gjorde inte vi då vi ville äta upp dom :-). hittade inga passande hårda karameller utan köpte klubbor istället som jag krossade. Pepparkaksformar med dubbla motiv som passar perfekt till dessa kakor har jag köpt hos Formina. Ja kika in där om ni vill, de har en massa kul pepparkaksformar till kommande julbaket.

Mosaikkakor
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 gram kylskåpskallt smör
1 äggula

Gör så här:
  1. Blanda snabbt samman mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en deg. Blanda ner äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen.
  2. Låt vila i kylskåpet 1 timme.
  3. Sätt ugen på 200 grader.
  4. Kavla ut degen på mjölat bord. 
  5. Stansa ut kakor med valfritt mått.Jag använde kakformar med färdiga fönster i sig. Annars får man stansa ut hål i kakorna med ett mindre mått.
  6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Krossa hårda karameller till ett fint mjöl i en mortel.
  8. Grädda kakorna i ugnen i 5 minuter.
  9. Ta ut dom och fyll hålen med krossade karameller.
  10. Grädda ytterliggare några minuter. Passa så att de inte blir brända. 
  11. Låt kakorna ligga kvar på plåten tills karamellen har stelnat.
  12. Lägg sedan över dom på ett galler för att svalna helt.

söndag 30 oktober 2011

Halloweenkakor

Gjorde lite härliga halloweenkakor i helgen i min Cookie Candy Mold , jag smälte Candy Melts och även mjölkchoklad som jag fyllde formen med och sedan stack ner Oreo kakor, busenkelt och Candy Melts har jag inte använt tidigare, men det smakade alldeles utmärkt gott. Var lite för generös med den orange och röda Candy Melts så kakorna blev inte riktigt som jag ville, då den flöt ut lite.Hade ingen svart hemma därför fick katterna bli röda :-)

fredag 28 oktober 2011

Kanelkaka

Sockerkaka med kanelsocker är en klar favorit här hemma, så tokgott med det knapriga kanelsockertäcket ovanpå, även så gott med kanelsockret i mitten av kakan, helt enkelt en supermumsig sockerkaka :-) ,saftig också och  busenkel att göra, kan inte bli fel liksom :-) . Även barnen gillade den och det är ju ett gott betyg :-) , fast det förstås lillkillen på 1,5 gillar det mesta som är söt, store killen på 3,5 är lite mer kräsen när det gäller kakor och sånt, godis går alltid ner :-) , fast den här sockerkakan gillade han. Det enda med kakan är att den sprack på ytan pga av att lillkillen var lite klåfingrig och höjde ugnsvärmen till 225 grader istället för 175 grader, som tur var märkte jag det rätt snabbt, ja och eftersom ugnen var lite för varm när jag ställde in den så sprack den lite under gräddningen, men vad gör det när den är lika god för det.

Kanelkaka
175 g  Smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl Gräddfil, fast jag tog Creme Fraiche

Fyllning:
1 dl strösocker + 3 tsk kanel blandas

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Rör smör och socker krämigt. 
  3. Rör i äggen. 
  4. Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med gräddfilen. 
  5. Smörj och bröa en 1,5 l kakform med löstagbar kant.
  6. Häll i hälften av smeten. 
  7. Strö hälften av kanelsockret över smeten. 
  8. Häll i resten av smeten och strö över resten av kanelsockret. 
  9. Grädda ca 1 tim.

måndag 24 oktober 2011

Silviakaka


En  favorit när det gäller att baka mjuka kakor i långpanna är Silviakakan/Silviarutor, tycker glasyren är så himla god. Och att kakan sedan är busenkel att göra och går utmärkt att frysa in är inte helt fel. 


Silviakaka
30 bitar 
 
6 ägg
6 dl strösocker
3 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

Glasyr
200 g smält margarin
2 dl strösocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
Kokos

Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa  ägg och socker.  
  3. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sedan vattnet.Häll smeten i en långpanna, jag brukar täcka den med bakplåtspapper som jag även smort med smör och bröat med kokos i botten.
  4. Grädda i drygt 15-20 min. Kolla med sticka! Låt svalna. 
  5. Smält margarin. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och koka några minuter under ständig omrörning. 
  6. Bred ut på kakan och strö över kokos.

tisdag 18 oktober 2011

Vit chokladglass med fudgerippel

Gjorde lite ny mumsig glass i veckan, vit choklad med fudgerippel, smakar som chokladsås, tokgott enligt mig :-) . Nu ser glassen ut som en smärre katastrof vilket den gör på grund av att sonen var lite klåfingrig och öppnade frysen utan att stänga den helt, så glassen hann smälta en hel del och blev inte alls snyggt ripplad och ni som gjort egen glass vet ju även att hemmagjord glass smälter fortare. Fast det gör inget, får den är lika god för det och glass skall ju ätas lite halvsmält liksom :-) , fast nu hade jag föredragit den i ett litet mer fruset tillstånd då jag ville ta lite snygga kort på den, ja så kan det bli ibland.

Vit choklad glass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
200 gram vit choklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner den vita chokladen, ställ eventuellt tillbaka den på plattan om du inte får den att smälta helt.
  6. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7.  Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är klar så varvar du glass och fudgerippel i en frystålig burk.Ställ sedan in den i frysen några timmar. 
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. När den är halvfryst får du försiktig blanda ner lite fudgerippel. 
Fudgerippel
Detta recept kommer David Lebovitz bok The Perfect Scoop och därför anges måtten i cup, det blir 1 cup, 250 ml av detta recept.

1/2 cup, 100 gram socker
1/3 cup, 80 ml ljus corn syrup, borde funka med vit baksirap
1/2 cup, 125 ml vatten
6 msk kakao
1/2 tsk vanilj extract

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser förutom vanilj extractet i en kastrull.
  2. Vispa tills det börjar sjuda.
  3. Koka det sedan under vispning ca 1 minut. Jag vet inte om han menar att det bara skall sjuda, men jag lät min koka några minuter.
  4. Blanda ner vanilj extractet.
  5. Låt fudgerippeln bli helt kall i kylskåpet.
  6. Håller ca 2 veckor i kylen. 
  7. Den går även att använda som chokladsås, fast då kanske du behöver värma den i mikron några sekunder för att få den lite mer flyttande.

måndag 17 oktober 2011

Morotsfrallor

Hade både keso och morötter som  snart var på väg att passera utgångsdatum och vad passar då inte bättre än att baka lite bröd på det. Morötterna ger ju inte så mycket smak, men det gör frallorna lite saftigare och då jag älskar nötter och frön så hällde jag i lite solrosfrön och linfrön med. Himla gott och perfekt att ha lite frallor i frysen och tina upp till frukosten.

Morotsfrallor
20-24 stycken


50 g jäst
5 dl mjölk (Vatten funkar givetvis med)
4 dl finriven morot
250 g keso
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl special fullkorn
1 dl solrosfrön
1 ½ dl linfrön
2 msk honung (kan uteslutas)

Solrosfrön till garnering

Gör så här
  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen och rör ut den med mjölken i en degbunke.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet. Degen kan bli något kladdig av keson, ta inte i alltför mycket vetemjöl. 
  4. Jäs degen i bunken i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Knåda degen en kort stund på lätt mjölat underlag.
  7. Dela degen i 20-24 bitar och rulla till runda frallor. Doppa dom i solrosfrön.
  8. Lägg dem på plåt med bakpapper och jäs i ca 20 minuter.
  9. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

lördag 15 oktober 2011

Brysselkex

Sonen ville att jag skulle baka kakor igår,egentligen ville han ha lite roliga Cake Pops då han satt och bläddra i min Cake Pops bok,  men då jag inte hade alla ingredienser hemma till cake pops fick de bli lite mördegskakor istället, lite Brysselkex, så gott och när det gäller mördegskakor så blir de som godast om de görs på smör och inte margarin. Hade bara lite svårt för att få strösockret att sitta kvar på rullarna. Ja cake pops får vi göra en annan dag, tror han ville jag skulle göra lite lamm. Sedan när det gäller att äta kakor, så är det som alltid, han tar en halv kaka och sedan är det nog, om det nu inte är Tom & Jerry kex förstås :-) eller Mariekex. Tyvärr har jag inte  hittat något recept på kakor som smakar exakt som Mariekex eller Tom & Jerry kexen. 

Brysselkex
30-40 stycken

100 gram strösocker
200 gram smör, rumstempererat
300 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker
1-2 dl strösocker att rulla längderna i
ev karamellfärg

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg i tex matberedaren.
  3. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  4. Dela degen i två delar och rulla ut dom till två rullar, 4-5 cm i diameter.
  5. Färga ev strösockret med lite karamellfärg och rulla rullarna i detta.Plasta in dom.
  6. Låt vila i kylskåpet 1 60 minuter.
  7. Skär dem i 1/2-1cm tjocka skivor.
  8. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter.

onsdag 12 oktober 2011

Chokladmacarons med saltkolafyllning.

Gjorde lite härligt goda chokladmacarons häromdagen, fyllda med saltkola, kan jag säga att det blev supergott :-) , toksmarrigt. Nästa gång var jag vara lite mer noggrann när jag spritsar på fyllningen, ser visst att de blev lite snea :-) Receptet på saltkolan kommer från Mia Öhrns nya bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk".  

Använder alltid det det  här receptet som kommer från Hello Sugars Blogg . Hon har översatt receptet som hon hämtat från bloggen Tartelette, har testat lite olika recept och detta är det som funkar bäst för mig.Låt er inte avskräckas över att det är så många moment, har man väl gjort det en gång så är det inte alls svårt men det kräver att du har en köksvåg.  
Jag använder färdigt  mandelmjöl, det har jag bland annat köpt på Indian Food House på Herkulesgatan ute på Backaplan i Göteborg, Lidl, ICA Focus och nu finns dt även på min vanliga ICA i och med att LCHF-kost blivit så populärt.

Visste inte hur mycket kakao jag skulle ta i, jag tog nästan 3 msk och det blev bra, tog inte mindre mängd mandelmjöl för det, som tur var blev kakorna bra för det. 
 
Chokladmacarons
ca 40 st


120g äggvitor, uppdelat i två skålar

35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
2-3 msk kakao

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 160 grader C.
  2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. Eller använd färdigt mandelmjöl.
  3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
  4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp 
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
  6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. 
  7. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Blanda ner kakaon.
  9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande. 
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. 
  11. Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
  12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen 
  13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  14. Fyll med saltkollafyllningen och njut!


Saltkolafyllning
 3/4 dl socker
1/2 dl vit baksirap
1/2 dl vatten
3/4 dl vispgrädde
75 g smör
ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:
  1. Blanda socker, sirap och vatten i en ganska vid kastrull.
  2. Låt koka upp och sedan puttra tills sockerlagen är gyllenbrun utan omrörning. 
  3. Rör ner grädde (akta, för det sprätter kanske) och sedan smöret. 
  4. Låt koka sakta några minuter tilsl kolan tjocknar lite.
  5. Kontrollera konsistensen genom kulprovet, kolan ska vara mjuk men inte rinnig.
  6. Dra kastrullen från sidan och rör ner flingsaltet. 
  7. Låt kolan svalna helt, gärna över natten. Är du ivrig kan du ställa in den i kylskåpet. Rör inte i kolan medans den svalnar. 
  8. Spritsa kolan på dina macarons och pra ihop två och två.Förvaras i kylskåp i upp till en vecka.

måndag 10 oktober 2011

Kardemummakaka med havretäcke


Min sambos arbetskamrat fyller år idag  och jag vet att han gillar kakor så därför bakade jag en underbart god mjuk kaka idag som min sambo kan ta med till honom imorgon. De blev så gott med havretäcket på, fast nästa gång skall jag låta den grädda 5 minuter till i första gräddningen då havretäcket sjunk ner i mitten, men det gjorde absolut inget för det blev så gott ända. Perfekt ihop med lite grädde eller vaniljvisp. Receptet kommer från Helene Johanssons nya bakbok Sötebröd från Brunkebergs Bageri.

Kardemummakaka med havretäcke
200 gram smör
300 gram mjölk
2 ägg
300 gram strösocker
475 gram vetemjöl
15 gram bakpulver
20 gram stötta kardemummakärnor

Havretäcke
150 gram smör
100 gram havregryn
10 gram malen kanel
2 finhackade bittermandlar

Gör så här:
  1. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält smöret och blanda ner mjölken.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Tillsätt mjölblandningen under omrörning i äggsmeten.
  6. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner detta i smeten.
  7. Häll i bakformen.
  8. Grädda på nedersta falsen i 20 minuter.
  9. Under tiden gör du havretäcket, smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
  10. Ta ut kakan och bred detta försiktigt över kakan.
  11. Grädda ytterligare i ca 25 minuter. Kakan ska vara torr inuti när den är färdig, känn med en sticka.
  12. Låt svalna i formen.
  13. Så gott ihop med lite vispgrädde eller vaniljvisp.

lördag 8 oktober 2011

Scones med yoghurt

De här scones brukar jag göra istället för "vanliga" scones när jag har turkisk eller grekisk yoghurt hemma. Tycker de blir mycket godare, mer saftigare och mindre torra än vanliga scones, lite mjukare liksom.

Yoghurtscones
8 stycken 

7,5 dl mjöl
0,5 dl vetekross
0,5 dl krossat linfrö
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk honung
2 ägg
4 dl Yoghurt 10 % fet
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Rör ihop ägg, honung och yoghurt. 
  4. Blanda allt till en slät deg utan att knåda för mycket. 
  5. Dela degen i 8 jämnstora bitar. Degen blir kladdig så jag använde mig av en sked för att lägga upp dom på plåtar och mjölade sedan händerna ordentligt och plattade ut dom till c:a 1,5 cm tjocka rundlar. Nagga dom sedan med en gaffel.
  6. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.

torsdag 6 oktober 2011

Mintglass

Gjorde lite härligt god mintglass i helgen, så tokgott, färgade den lite grönt så att den ser ut som mintglass :-). En absolut  favorit när det gäller köpt chokladsås är  O'hoj hard topping mjölkchoklad, den stelnar och blir hård när den kommer på glassen, supergott, finns även en med lakritssmak, som påminner om överdraget till lakritspuck.Supermumsig den med.
Mintglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6-8 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
Pepparmyntsolja efter smak, jag brukar köpa apotekets
Ev grön hushållsfärg
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.Smaka av med pepparmyntsolja. Färga ev glassmeten grön.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll  upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

tisdag 4 oktober 2011

Kanelsnurror


Ja det är väl ingen som missat att det är kanelbullens dag idag :-), självklart måste detta firas med nybakade kanelbullar. Som vanligt gillar jag att testa nya recept och denna gång kommer receptet från den helt nyutgivna boken Sötebröd från Brunkergs Bageri, skriven av Helene Johansson, liksom hennes tidigare bok så är även denna bok helt suveränt bra. Kan starkt rekommendera den. Ja bullarna blev supergoda och lagom med fyllning, precis så där lagom utan att de rinner ur bullen och gör dom helt kletiga, ja det är så min sambo vill ha dom.

Kanelsnurror
25-35 stycken

Vetedeg
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat
20 g kardemummakärnor, stötta
5 g salt

Kanelfyllning
200 gram rumsvarmt smör
100 gram strösocker
75 gram farinsocker
25 gram malen kanel
15 gram pressad citron

1 ägg + en skvätt vatten till pensling

Garnering
Pärlsocker

Gör så här
  1.  Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
  2. Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk.Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
  3. Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den.
  4. Vispa alla ingredienser till fyllningen till en fluffig kräm.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
  6. Kavla ut en del i taget till en 3–4 mm tjock rektangel.
  7. Bred på fyllningen – snåla inte!
  8. Vik degen på mitten från långsidan och skär den i 1 cm tjocka remsor. T
  9. a upp remsorna, en i taget och nyp fast ena änden mellan pekfiner och tumme. Vira degremsan två varv över pekfinger, långfinger och ringfinger och vira tillslut sista degänden tvärs över bullen som bildats. Fäst änden under bullen. 
  10. Lägg knutarna med 3–4 cm mellanrum med ändarna nedåt på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. 
  11. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
  12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med stött kardemumma och råsocker. (Alternativt pensla och garnera efter gräddningen, de blir då mjukare bullar med fin glans)
  13. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter

Glutentest
För att se om degen är tillräckligt bearbetad tar du upp en bit deg ur bunken och drar den försiktigt mellan händerna. när du kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna i mitten som släpper igenom ljus är degen färdig.