Testade ett bröd ur senaste nummet av Baka, ett riktigt härligt riktigt grovt bröd med hela korn och gjord på surdeg. Är alltid fascinerande att ser att få bröd att jäsa helt utan jäst, visst jäsningen tar mycket längre tid, mitt bröd jäste nog runt 8 timmar innan det hade jäst klart. Gott blir det och mättar bra, kan inte bli bättre. Favoritmjölet när det gäller brödbakning är Wästgötarnas mjöl, ett mjöl som producera i ekologiskt jordbruk,de är 8 bönder tror jag, inte massproducerat på stora fabriker och närproducerat då det är bönder härifrån Västra Götaland, vilket gör att jag kan köpa mitt bröd i min Ica-butik. Kan inte bli bättre. Extra kul att man på varje mjölpåse kan se vilken bonde som mjölet kommer ifrån. Det är klart, de lite ovanligare sorterna som jag skulle vilja testa att baka med, tex Emmer, finns ju inte på ICA och mjölet är ju lite dyrare än "vanligt" mjöl, men jag betalar gärna lite extra för det. Receptet på brödet kommer ursprungligen från surdegsbageriet Alvar & Ivar, ett bageri jag besöker emellanåt när jag är trött på att baka eget surdegsbröd :-), finns så mycket gott surdegsbröd där.
DAG 1, Skållning:
2 dl kokande vatten
150 g (1 ¾ dl) hela dinkelkorn
50 g (¾ dl) linfrön
Blanda ihop i en skål. När blandningen svalnat, ställ in den i kylskåpet tills nästa dag.
DAG 2
Skållningen från dag 1
120 gram aktiv rågsurdeg
2,5 dl kallt vatten
120 g (2 dl) fullkornsmjöl av emmer (kan bytas ut mot grovt råg eller dinkel)
120 g (2,5 dl) fullkornsmjöl av dinkel
120 g (2,5 dl) siktat dinkelmjöl
10 g (1 msk) havssalt
5 g (1 msk) anis, hela frön
5 g (1 msk) fänkål, hela frön
Garnering: t ex dinkelflingor
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör på låg växel i cirka 6 minuter. Den skall väldigt lös och kladdig men ändå lite elastisk.
- Fördela degen i en större (1,5-liters) eller två mindre (3/4-liter) smorda formar.
- Strö lite dinkelflingor eller något annat gott på toppen, lägg på en bakduk och låt limporna jäsa på ett varmt ställe (t ex ovanpå ugnen eller kylskåpet) nästan upp till kanten. Jästiden beror på temperaturen i rummet. Räkna med att det kan ta flera timmar.
- Grädda limporna i 200° i cirka 45 minuter.
- När innertemperaturen på bröden ligger mellan 95° och 98° är bröden klara. Använd en köks/stektermometer.