fredag 21 december 2012

Chokladdoppad lakritskola



Chokladdoppad lakritskola är en absolut favorit till jul helt tokgott :-). Här är en variant med lakritspulver istället för turkis peppar. såg på ICA nu i veckan att de börjat sälja lakritspulver,  från Kung Markatta, tänkte inhandla en imorgon då mitt lakritspulver tog slut idag, toppen att det börjat sälja på ICA för innan fanns det mest i speciallbutiker. får man inte tag på lakritspulver går det likabra att använda turkisk peppar.
Chokladdoppad lakritskola

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk lakritspulver eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad
1 msk strössel eller flingsalt

Gör så här
  1.  Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. 
  3. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
  4. Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. 
  5. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter. jag lät min stelna i rumstemperatur
  6. Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. 
  7. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. 
  8. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  9. Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. 
  10. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

torsdag 20 december 2012

Ny Skumtomtefudge

Den första blev ju inte helt lyckad, gjorde en ny omgång igår och nu blev det perfekt, blev som fudge skall  vara, står inget i receptet hur länge den skall koka men jag kokade den till 116 grader. Den här varianten har 100 gram choklad istället för 150 gram. Receptet kommer från Monika Ahlberg. Ja himla gott är det iallafall :-).

Skumtomtefudge


10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit choklad

Gör så här
  1. Klipp skumgodiset i bitar. 
  2. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält. Jag kokade det till 116 grader, står inte så i receptet men det funkade bra.
  3.  Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. 
  4.  Häll upp i smord form. Jag smorde ett bakplåtspapper och la i en mindre avlång sockerkaksform, den var kanske på runt 1 liter.,
  5. Låt svalna och skär upp i bitar.


onsdag 19 december 2012

Polkagrisfudge

Hittade ett recept inne hos Louise´s Spis som jag bara var tvungen att testa nu när jag hade äkta Gränna polkagrisar hemma och så tokgott det blev och sött, sött så näshåren krullar sig,  så klart med allt socker som är i :-) men man behöver ju inte äta 10 bitar på en gång :-D. den är så härligt len, krämig och mjuk, helt perfekt i smaken enligt mig då :-).


Polkagrisfudge
40-50 st

1½ dl grädde
450 g strösocker
150 g smör
2 msk glykos (eller honung)
100 g vit choklad
3 tsk vaniljsocker
35 g krossade polkagrisar
(ev röd hushållsfärg)

Gör så här:
  1. Värm grädde och socker tills sockret lösts. T
  2. illsätt smör och glykos/honung. 
  3. Låt blandningen koka tills den når 116 grader, saknar du termometer så är det tills blandningen klarar kulprovet för en ganska lös kula. Det går rätt snabbt att koka till denna punkt, ca 5-10 minuter.
  4. Ta av blandningen från värmen och rör ner hackad vit choklad och vaniljsocker (och eventuellt några droppar hushållsfärg). 
  5. Vispa fudgen tjock och krämig med en elvisp. 
  6. Rör ner den krossade polkagrisen det sista och häll i en klädd form, ca 20x30 cm. 
  7. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp. 
  8. Dekorera eventuellt med smält vit choklad och skär i bitar.

tisdag 18 december 2012

Mjuk pepparkaka

En kryddstark och saftig sockerkaka med smak av julens alla kryddor, kan inte bli bättre :-). Bröa gärna med krossade pepparkakor det bli himla gott och lingongrädde passar utmärkt till denna kaka.Det kändes som om min form på 1 1/2 liter var för liten för all smet så jag gräddade den i en större som var på 2,5 liter, den finns att köpa på ICA.Kanske funkar fint med en på 2 liter, tänk bara på att fylla formen till max 3/4 delar.

Mjuk Pepparkaka

125 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl creme fraiche, funkar lika bra med tex gräddfil eller tjockare yoghurt, jag tog vanilj yoghurt.

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner detta i äggsmeten.
  5. Blanda i creme fraiche och smör.
  6. Häll i en smord och bröad form, bröa gärna med krossade pepparkakor så blir det ännu godare, min sockerkaksform på 1 1/2 liter kändes för liten för all  smet så jag togen en som var större, tror den var på 2,5 liter.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  8. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

måndag 17 december 2012

Vaniljkola med havssalt


Har du inte testat kombinationen söt ljuvlig kola ihop med havssalt så gör det för det är helt underbart tokgott, det söta gifter sig utomordentligt bra ihop med havssaltet. Istället för att hälla ut kolan i en form och skära i bitar så hällde jag kolan i ischokladformar med hjälp av en choklad/knäcktratt, ett oumbärligt hjälpmedel nu när det skall göras julgodis, mycket mindre spill och det går fort och lätt med hjälp av choklad/knäcktratten. receptet hittade jag i GP men det är ursprungligen från Pärlans Konfektyr , måste verkligen köpa deras nya bok

Vaniljkola med havssalt
 Cirka 50 kolor

250 g socker
170 g glykos (finns bl a på apotek men jag köpte min på ICA Focus i Göteborg, finns i kyldisken på bageriavdelningen och kostade inte alls mycket)
80 smör
2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
ca 1 dl havssalt att strö över.

Gör så här:
  1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
  2. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. 
  3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan nått ca 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
  4. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt vila någon minut och strö sedan över havssaltet. Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.

söndag 16 december 2012

Lakritskola eller fudge om man gör rätt

Det här med lakritsfudge är inte min starka sida, jag får inte sådandära god härligt len mjuk fudge som finns att köpa bland lösgodiset utan varje gång jag försöker mig på lakritsfudge så blir det kola av det, iofs tokgod lakritskola med mycket smak av lakrits och det är ju inte helt fel :-) det heller. Ja ni får själva testa och se om ni får fudge eller kola. Men inne hos Hovkonditorn där jag fann  receptet blir det minsann tjusig lakritsfudge.
Lakritskola/fudge

1,5 dl grädde
/ mjölk
1,5 dl socker

2 msk kakao


1 nypa salt

1 msk smör

30-40 st turkisk pepper ( jag tog en hel påse på 150 gram tror jag det var), jag krossade min innan jag hällde ner det i kastrullen.

Gör så här:
  1. Blanda mjölk, socker, kakao, turkisk peppar och salt i en tjockbottnad kastrull. 
  2. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 20 min. 
  3. Rör om ordentligt några gånger under tider. 
  4. Gör kulprovet. Kan du forma smeten till en boll, är den klar. Jag kokade till 120 grader.
  5. Rör därefter ner smör.
  6. Rör smeten blank. 
  7. Häll upp smeten i ganska liten en form med bakplåtspapper. 
  8. Låt stelna.

fredag 14 december 2012

Snöskumsfudge eller Skumtomtefudge


Har länge tänkt testa att göra skumtomtefudge och äntligen blev det av :-), skumtomtar är jag inte så förtjust i men fudgen blev helt tokgott :-, fast nu så använde jag iofs inte skumtomtar utan Haribos nya snöskum, tog framförallt de rosa bitarna som smakar mycket jordgubb och fudgen smakar mycket jordgubb, himla goda och väldigt söta. Fast de blev lite för mjuka, antigen tog jag för mycket snöskum, tog 20 bitar istället för 10 då de är mindre än skumtomtarna och sedan så råkade jag hälla i chokladen redan från början, ja inte vet jag vad felet var men de blev lika goda för de, som riktigt mjuk kola ungefär, väldigt len. Får väl testa och göra dom igen :-)

Snöskumsfudge/ Skumtomtefudge

10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
150 g vit choklad

Gör så här
  1. Klipp skumgodiset i bitar. 
  2. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält.
  3. Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. 
  4. Häll upp i smord form. 
  5. Låt svalna och skär upp i bitar.