En supermumsig sockerkaks och marängtårta med många namn, den brukar även kallas för tex Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Mammas marängtårta,Birgittatårta .Är man många som skall äta tårtan är det bara att göra 2 långpannor och lägga på varandra. Sedan så är det bara att variera fyllningen efter tycke och smak. Som tex hackad daim eller tex fruktcoktail, mandrarinklyftor,
hackad choklad, färska bär, lemon curd. Denna är fylld med hackad daim.
Pinocciotårta
ca 12 bitar
Botten
75 gram smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
50 gram mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Hackad daim eller tex fruktcoktail, mandrarinklyftor,
hackad choklad, färska bär, lemon curd.
Gör så här
- Smörj ett smörgås-eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm.
- Rör smör och socker poröst.
- Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje.
- Blanda mjölet med bakpulver.
- Rör ner detta och mjölken.
- Bred ut smeten.
- Vispa vitorna med sockret till marängsmet.
- Bred den lite ojämnt över smeten i formen.
- Strö på mandelspån.
- Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
- Låt kakan svalna något.
- Lossa den från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
- Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg på valfri fyllning.
- Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.