Den store sonen på snart 4 år såg på spöket Laban härom dagen och där bakade de chokladbollar, något han genast ville göra då . Men jag tyckte det kändes rätt så onödigt när han ändå inte gillar dom, men barn ändrar ju sig fort och visst slank chokladbollarna ner utan problem nu :-), fast det var nog lillebror som var värst, för när han inte fick några mer chokladbollar snodde han helt enkelt skålen med pärlsocker, busunge :-) . Man glömmer bort hur gott det är med chokladbollar, så tokgott, helt när de blivit kylskåpskalla. Då vår kaffebryggare gått sönder och vi inte dricker kaffe själva så har det inte blivit att vi köpt någon ny, undrade först om chokladbollarna skulle bli goda utan kaffe, tog vispgrädde istället och de bliv lika goda för det, bara ännu lite onyttigare förstås :-).
Chokladbollar
35 st
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe, vispgrädde, likör eller vatten. (tog i mer, kanske tog 4 msk då jag tyckte smeten blev för torr)
5 dl havregryn
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe, vispgrädde, likör eller vatten. (tog i mer, kanske tog 4 msk då jag tyckte smeten blev för torr)
5 dl havregryn
Garnering:
Kokosflingor, pärlsocker, hackad mandel eller sesamfrön
Gör så här
- Rör ihop smör och socker.
- Rör i kakao, vaniljsocker, kaffe och havregryn.
- Forma runda bollar och rulla dem i tex pärlsocker.
- Förvara i frysen eller kylen.