Ja det är väl ingen som missat att det är kanelbullens dag idag :-), självklart måste detta firas med nybakade kanelbullar. Som vanligt gillar jag att testa nya recept och denna gång kommer receptet från den helt nyutgivna boken Sötebröd från Brunkergs Bageri, skriven av Helene Johansson, liksom hennes tidigare bok så är även denna bok helt suveränt bra. Kan starkt rekommendera den. Ja bullarna blev supergoda och lagom med fyllning, precis så där lagom utan att de rinner ur bullen och gör dom helt kletiga, ja det är så min sambo vill ha dom.
Kanelsnurror
25-35 stycken
Vetedeg
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat
20 g kardemummakärnor, stötta
5 g salt
Kanelfyllning
200 gram rumsvarmt smör
100 gram strösocker
75 gram farinsocker
25 gram malen kanel
15 gram pressad citron
1 ägg + en skvätt vatten till pensling
Garnering
Pärlsocker
Gör så här
- Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
- Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk.Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
- Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den.
- Vispa alla ingredienser till fyllningen till en fluffig kräm.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
- Kavla ut en del i taget till en 3–4 mm tjock rektangel.
- Bred på fyllningen – snåla inte!
- Vik degen på mitten från långsidan och skär den i 1 cm tjocka remsor. T
- a upp remsorna, en i taget och nyp fast ena änden mellan pekfiner och tumme. Vira degremsan två varv över pekfinger, långfinger och ringfinger och vira tillslut sista degänden tvärs över bullen som bildats. Fäst änden under bullen.
- Lägg knutarna med 3–4 cm mellanrum med ändarna nedåt på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
- Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med stött kardemumma och råsocker. (Alternativt pensla och garnera efter gräddningen, de blir då mjukare bullar med fin glans)
- Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter
Glutentest
För att se om degen är tillräckligt bearbetad tar du upp en bit deg ur bunken och drar den försiktigt mellan händerna. när du kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna i mitten som släpper igenom ljus är degen färdig.