En absolut favorit när det gäller glass är Strawberry Cheesecake glass, så tokgott, gillar glass som har något knaprigt i sig som tex crumble, chokladbitar eller kakbitar.
Jordgubbssylt
2 l jordgubbar
1 kg Syltsocker
Gör så här:
- Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.
- Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp.
- Koka i två minuter.
- Tag grytan från värmen, skumma noga.
- Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.
- Förvara svalt.
Digestivecrumble
150 g digestivekex (10)
50 g rumstempererat smör
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Mixa kexen till smulor i en mat- beredare, eller lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med till exempel en kavel.
- Blanda smulorna med resten av ingredienserna i en bunke och nyp ihop med finger- topparna till en smuldeg.
- Strö ut smuldegen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
Glass
2,5 dl vispgrädde (40%)
2,5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
300 gram Philadelphiaost/ Färskost
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
Gör så här:
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, mjölk och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
- Vispa ägg och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, Blanda ner Philadelphiaost och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt digestivecrumble och jordgubbssylt när glassen är halvfryst.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.. Varva sedan glass med jordgubbssylt och digestivecrumble i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar