Glömmingetårta,
Herrgårdstårta, Marängtårta, Margaretatårta och Brittatårta, ja den har många namn men är himla god och perfekt att fylla med
färska jordgubbar nu när det finns svenska sådana. det går annars att
fylla den med tex valfria bär, fruktcocktail, mandarinklyftor,
lemoncurdgrädde, hackad Daim, grovt hackad choklad etc. Perfekt tårta om
man är många som skall äta då det då bara är att göra 2 långpannor med
tårtbotten och lägga ihop med grädde och valfri fyllning emellan.
Herrgårdstårta
14 bitar
Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån
300-500 gram skivade jordgubbar
Ugn: 150°
Herrgårdstårta
14 bitar
Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån
Fyllning:
3-5 dl vispgrädde (en smaksak hur mycket grädde man vill ha på)300-500 gram skivade jordgubbar
Ugn: 150°
Gör så här
- Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst.
- Vispa ner en äggula i taget.
- Tillsätt mjölken.
- Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver.
- Vispa till en jämn smet.
- Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum.
- Vispa ner resten av sockret.
- Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30x40 cm.
- Bred över marängen och strö på mandelspån.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 30- minuter.
- Lyft kakan ur långpannan och låt svalna.
- Lossa kakan med en stekspade.
- Låt kallna på pappret.
- Förvara bottnen under långpannan.
- Vid servering: Dela kakan på mitten.
- Vispa grädden .Lägg ihop bottnarna med grädde och skivade jordgubbar emellan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar