söndag 16 september 2012

Toscaäppelpaj

En härligt mumsig äppelpaj med smarrig toscaglasyr och sirapskokta äpplen, kan inte bli godare, dessutom ännu godare nu när det finns svenska äpplen i butikerna.

Toscaäppelpaj
ca 10 bitar

Pajdeg:
125 gram smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
4 äpplen
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl vatten
2 msk potatismjöl

Tosca:
100 gram smör
1 dl mörk sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajdeg: Mixa samman ingredienserna till pajdegen. Går lättast i en matberedare.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen.Jag brukar sedan klä kanterna med aluminiumfolie och låta den vila i frysen i 15 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  4. Fyllning: Skala, kärna ur och dela äpplena i småbitar. Lägg detta och övriga ingredienser i en kastrull. Koka under omrörning tills äpplena mjuknat något, ca 3 minuter. Häll blandningen i pajskalet.
  5. Tosca: Blanda ingredienserna till smeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bre ut över äpplena.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg, ca 15 minuter. Servera ljummen med tex grädde, vaniljsås eller glass.

7 kommentarer:

  1. Åh, så gott det ser ut och tosca är ju bara så gott!

    SvaraRadera
  2. Låter som en en äppelpaj helt i min smak!!

    SvaraRadera
  3. Gottigt! Sirap med äpplen är en fullträff.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Mums vad smaskigt! Gott med något annat än vanlig äppelpaj som oftast är det enda som går funkar mitt hem. Men det ska det nog bli lite ändring på. :o)

    SvaraRadera
  5. Jag har knappt fått några äpplen i år, så jag måste ut och se om grannarna delar med sig ;-) Pajen låter mycket god! Toscatäcke är ju så mumsigt.

    SvaraRadera
  6. Mumsfilibabba! Jag åt en toscabulle igår och blev sugen på att baka toscakaka. Och så ramlar jag in här och ser toscaäpplekaka. Jag har ju en del äpplen att ta hand om också.

    SvaraRadera