måndag 18 juni 2012

Jordgubbsparfaittårta
En himla god tårta som jag gjorde redan förra sommaren, egentligen skall det vara smultron i, men då det är svårt att få tag på 250 gram smultron så använde jag jordgubbar istället, perfekt nu när de svenska jordgubbarna har kommit.  Det är busenkel tårta att göra och det går utmärkt att göra den i förväg och förvara den i frysen. J  Blir nog himla god med blåbär också.

Jordgubbsparfait
250 g jordgubbar (eller smultron eller andra bär)
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk  vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker

Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor

Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
 Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt.
Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar eller smultron och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite


7 kommentarer: