måndag 14 maj 2012

Sirapslimpa/ sötlimpa

För mig som är född på 70-talet så var det sötlimpa/ skogaholmslimpa som gällde till frukost och kvällsmat med hushållsost eller hushållsmedvurst, på söndagar blev det vitt rostat bröd med jordgubb eller apelsinmarmelad :-) . Hade man riktigt tur så kunde man ibland få kalaspuffar, oj så gott det var, det har jag inte ätit sedan jag var liten. Kan tänka mig att utbudet av bröd inte var så stort när jag var barn, ja inte som dagens brödutbud iallafall. Det blev ett himla gott mjukt och fluffigt bröd.


Sirapslimpor
2 limpor

50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
Pensling:
ägg
Ugn: 200°

Gör så här
  1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°. 
  2. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. 
  4. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
  5. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. 
  7. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.

11 kommentarer:

  1. Hihi det låter som hemma hos oss när jag var liten:)

    SvaraRadera
  2. ja älskar skogaholmslimpa och all slags sirapslimpor,så gott.
    man kan tro att ja är född på 70talet men så är de inte.men ja äter de nu massa för under min uppväxt blev de allid mammas nybakta bröd.

    SvaraRadera
  3. Tusen tack för detta receptet. Har en vän i England som ville ha och jag har letat... kanske själv får baka och lägga upp det hos mig tacktack!

    SvaraRadera
  4. Sirapslimpa är ju något av det godaste som finns! Mmm, måste bakas snart! :-)

    SvaraRadera
  5. Dette så godt ut!

    SvaraRadera
  6. Skogaholmslimpa och kalaspuffar, vilken nostalgi hihi... Länge sedan jag åt det, kanske ska prova att baka och återuppleva lite minnen :)!

    SvaraRadera
  7. Vad gott med egen sirapslimpa! Hemmagjort bröd är verkligen det bästa :)

    SvaraRadera
  8. Åh, sirapslimpa är verkligen hur gott som helst!

    SvaraRadera
  9. Det där känner man igen, din frukostbeskrivning från barndomen:) Kalaspuffar var så gott, undrar om det smakar lika gott fortfarande?

    SvaraRadera
  10. Tack för receptet, detta bröd blev kanongott!

    SvaraRadera