fredag 11 maj 2012

Rabarberpaj med mandelfyllning


Bakade en härligt mumsig raberppaj idag. Tycker inte ”vanliga” smuldegspajer är så kul, dvs bär i botten och smuldeg ovanpå. När det gäller paj så föredrar jag en mördegsbotten, bär/frukt och någon slags fyllning eller smuldeg ovanpå bären/frukten. Inne hos Roy Fares blogg hittade jag det perfekta receptet, en paj helt i min smak, en mördegsbotten fylld med rabarber, mandelfyllning och havrecrumble J kan liksom inte bli bättre. Istället för 8 portionsformar så gjorde jag pajen i en normalstor pajform, funkade lika fint det med. Den är 28 cm. Min pajdeg blev nog lite tjockare, men älskar mördeg så det är bara bra. :-)  Och pajen skulle bli minst lika god med tex hallon, blåbär eller jordgubbar. 

Rabarberpaj med mandelkräm

Mördeg
90 g florsocker (2 dl)
270 g vetemjöl (4 ½ dl)
180 g smör
1 st äggula

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180 grader. 
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
  3.  Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  4.  Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, stick ut runda mördegsplattor och fodra runda pajformar 9 -10 cm i diameter. Eller i en smord normalstor pajform. 
  5. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.

 Mandelkräm
60 g äggula (3 st)
60 g socker (¾ dl)
25 g maizena (½ dl)
½ vaniljstång
250 g mjölk (2 ½ dl)
400 g mandelmassa

Gör så här:
  1. Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. 
  2. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. 
  3. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. 
  4. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. 
  5. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en vaniljkräm, sänk värmen och koka ytterligare 1 minut. 
  6. Häll över i en bunke plocka ur vaniljstången och låt svalna. 
  7. Blanda vaniljkräm med lite i taget av mandelmassan tills du har en slät mandelkräm.

Rabarber
5 st Rabarber stjälkar
85 g Strösocker (1dl)
15 g kardemumma (1msk)

Gör så här:
  1. Dela Rabarber stjälkarna i lagom små bitar, och lägg i en bunke.
  2. Strö över strösocker och kardemumma och blanda runt.

 Havrecrumble
60 g smör
40 g strösocker (1/2 dl)
90 g vetemjöl (1 1/2 dl)
30 g havregryn (1/2dl)

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och nyp med fingrarna tills du har en smuldeg.

Vaniljsås
80 g äggula (4)
90 g strösocker (1dl)
1/2 st vaniljstång
300 g grädde (3dl)
100 g mjölk (1dl)
35 g Smör osaltat

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, strösocker i en bunke. 
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden. 
  3. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl. 
  4. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna. 
  5. Ta bort från plattan och blanda i smöret, häll över det i en skål och låt svalna.

 Utbakning

Gör så här:
  1. Fodra formarna och fyll med mandelkräm
  2. Lägg i rabarber och smula över smuldeg
  3. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 25-27 min

14 kommentarer:

  1. Det är så roligt nu när rabarberna börjar komma!!!

    SvaraRadera
  2. Jag är så sugen på att baka något med rabarberna jag har men har inte haft tid. Åh, så gott!

    SvaraRadera
  3. Rabarber är gott och din paj ser väldigt god ut!

    SvaraRadera
  4. Så himla gott, jag är imponerad över dig som orkar baka så mycket riktiga saker!

    SvaraRadera
  5. Oj, här vattnas det ordentligt i munnen!
    Får nog göra nåt smarrigt med rabarber imorn, de växer ju som ogräs här ute :)

    SvaraRadera
  6. Vilket härligt recept mandelkräm mycket intressant

    SvaraRadera
  7. Åh jag är så galet sugen på paj(du vet när det nästan är det enda man tänker på ^^), och din paj och receptet gjorde det ju inte bättre;) Kanske skulle ta tag i det idag;)

    SvaraRadera
  8. håller med dig,gillar oxå bäst då de är skal och smul i ett.så mycket godare och detta ser vansinnigt gott ut

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig sommarpaj :-)

    SvaraRadera
  10. Älskade, älskade rabarber. Jag blir tårögd vara jag tänker på att rabarbern är här igen!

    SvaraRadera
  11. Hej, Denna verkar så himla god, tänkte göra den på söndag på morsdag. En lite fråga bara...... gräddar du mördegen först innan du häller i fyllningen och isåfall ca hur länge i ugnen?

    Hälsningar Marie

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Förlåt att jag inte svarat tidigare, just denna paj förgräddade jag inte, funkade fint ändå. Annars brukar jag oftast förgrädda 10 minuter.

    SvaraRadera