torsdag 17 maj 2012

Angel Food Cake


Angel food cake är en himla smarrig kaka att göra om man har mycket äggvitor över hemma, det går åt hela 10 stycken. Kakan blir himla god med någon form av  glasyr, frosting eller smörkräm på, likaså med färsk bär, fruktcocktail, vaniljsås eller vispgrädde. Kakan blir rejält hög och måste gräddas i en hög sockerkakform, i USA finnas det speciella Angel food cakeformar.  Det blir en härligt luftig/fluffig mjuk och härligt god kaka. Tyvärr har jag lite klåfingriga ungar här hemma J, någon av dom höjde ugnstemperaturen till 225 grader vilket gjorde att kakan höjde sig för snabbt och sprack på ytan, som tur var upptäckte jag det i tid innan kakan hann bli bränd, ja så går det med små busungar i husetJ

Angel food cake
10 äggvitor
1 tsk ättiksprit  (fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här
  1. Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.
  2. Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning.
  3. Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt.
  4. Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget.
  5. Häll smeten i en osmord rund och hög bakform . Fast jag smorde och bröade min med mannagryn för att vara på säkra sidan.
  6. Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor.
  7. Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger.
  8. Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler.
  9.  Låt kakan svalna under formen

7 kommentarer:

  1. Kakan ser så härligt vit och luftig ut! Säkert god!

    SvaraRadera
  2. Ser så fluffig ut, och härligt med den vita färgen! Och lite roligt med barnen som ställer in ugnstemperaturen :) händer nog här också, och ännu oftare att de ändrar klockan på ugnen så det blir att gissa sig fram till hur länge kakan ännu skall gräddas. :)

    SvaraRadera
  3. Hej, vill du ha mer besökare? Kolla in http://merbesokare.com

    SvaraRadera
  4. Men det här ser ut att vara en kaka perfekt att göra när vi har gjort färsk pasta hemma. Då går det år en hel del äggulor och så står vi där emd en massa äggvita. Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  5. Ser jättegod ut! Vad är cream of tartar för något?

    SvaraRadera
  6. Bara namnet låter så himla fint, man kan riktigt känna hur god kakan smakar!

    SvaraRadera