måndag 9 april 2012

Chokladtårta

Till påskafton blev det en smarrig chokladkaka fyllde med hallonmousse, så gott :-).


Botten:
150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk


Gör så här:

  1. Smält chokladen.
  2.  Rör smör och socker mjukt i en bunke. 
  3. Tillsätt äggen ett i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta i äggsmeten.
  5. Tillsätt den smälta chokladen och mjölken, rör tills allt är väl blandat.
  6. Häll smeten i en smord rund form på ca 22 cm i diameter.
  7. Grädda på nedre falsen i 175 grader i 50 -60 minuter. Känn med en sticka så att kakan är genomgräddad.
  8. Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna under formen.
  9. Gör under tiden hallonmoussen.
  10. Dela kakan i 2 delar och fördela fyllningen emellan.
  11. Smält chokladen och bre på den.
  12. Garnera med påskägg och fågelbo.
Hallonmousse

4 gelatinblad
300 g hallon, jag tog frysta
1 dl socker
3dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter.
  2. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter.
  3. Häll hallonen genom en sil så du får bort kärnorna.
  4. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i hallonpurén.
  5. Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare.
  6. Vänd ihop hallon och grädde och låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.

Glasyr och garnering

150 gram mörk choklad
Påskägg
Fågelbo


Till servering
Vispgrädde

10 kommentarer:

  1. Så fin tårta och säkert mycket god!

    SvaraRadera
  2. Mums vilken smarrig tårta! Choklad och hallon är en klar favoritkombo. Du har vunnit förklädet hos Remsans bistro. Maila mig på info@kaksmulan.se så skickar jag det idag. Grattis!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Tack för din jättefina blogg :) jag har följt många av dina recept :) skall nu baka en tårta till min ettåring och tänkte fylla den med två olika fluffar. Undrar då om jag skall göra hel sats av båda fluffarna? Alltså är ett fluffrecept tänkt att vara ett eller två lager i en vanlig tårta? Tack igen för häärliga recept!!! Hälsningar från Anna i Malax, Finland

    SvaraRadera
  4. Tack för era kommentarer :-)
    Anna: Jag brukar använda en sats fluff till ett lager, brukar bli lite över ibland, framförallt de som är gjorda på choklad, de som är gjorda på godis med gelantin i är inte lika lätta att vispa upp som de med choklad, blir inte lika fluffig.

    SvaraRadera
  5. Vilken fin tårta! Hoppas du haft en mysig påskvecka! :)

    SvaraRadera
  6. Hur många bitar blir det av denna tårta? :)

    SvaraRadera
  7. Oj, svårt att säga, men 15 kanske, fast det beror ju på hur stora man tar,

    SvaraRadera
  8. Hej! Blev sugen på att baka din påsktårta. Tror du det funkar att göra den i förväg och frysa in? Mvh Annie

    SvaraRadera