torsdag 10 november 2011

Grundrecept, Glass, Vaniljglass

Här kommer mitt grundrecept på glass, använder nästan alltid detta och tillsätter sedan valfri smaksättning. Finns ju så mycket gott som man kan blanda ner i glassmeten, det är bara fantasin som sätter gränser :-)  
 
Vill man ha extra krämig glass så använder man enbart vispgrädde, går även att tillsätta några extra äggulor. 
 
Sockermängden variera beroende på vad smaksätter med, visa saker är ju så söta i sig att 1,5 dl socker skulle göra glassmeten på tok för söt, tex om man använder krossade polkagrisar eller Ahlgrens bilar. Ibland har till och med 1 dl socker blivit för mycket. 

Vaniljstång utesluter jag ibland, tex i polkagrisglass så känns den överflödig.
I en del glassrecept jag  använder man även gelantinblad och glukos, anledningen till detta är att: 

Glykos(fungerar även med honung) gör att glassen blir smidigare och motverkar att sockret kristallisserar sig under infrysningen.
Gelatin: fungerar som stabilisator, glassen blir krämigare, mjukare och smälter inte lika fort i rumstemperatur.
 
Ibland använder jag glukos och gelatinblad, men det funkar precis lika bra utan. 

Vaniljglass
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1-1,5 dl socker, beroende på eventuell smaksättning
1 vaniljstång

ev 1 msk glukos
ev 1 gelatinblad

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, mjölk och ev glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan. En del säger att det nu skall stå 30 minuter, kanske för att mjölken skall dra åt sig vaniljstången, men det funkar lika bra att låta smeten vila medan du vispar ägg och socker.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Krama ur och blanda ner gelatinbladet
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  8. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

17 kommentarer:

  1. Har aldrig gjort egen glass... Oo
    Kanske får ta och testa nu när jag ser din smarriga!

    SvaraRadera
  2. Perfekt! Imorgon dimper min vinst ned! Ska bli så kul att testa den!

    SvaraRadera
  3. Hr faktiskt inte heller gjort glass, tror att vi har en glassmaskin någonstans i skåpen här hemma. Kanske dags att damma av och ge den nytt liv... det ser ju så gott ut, speciellt med de små vaniljkornen i...

    SvaraRadera
  4. Så gott med hemmagjord glass!

    SvaraRadera
  5. Jag har en glassmaskin hemma men tyvärr använder jag inte den så ofta, men jag får börja med det för hemmagjord glass är ju så gott och så roligt att blanda med olika smaker!

    SvaraRadera
  6. Vad tycker du är bäst? Att använda glassmaskin eller göra det helt "för hand"?
    Funderar på om jag ska önska mig en glassmaskin i julklapp. Är glassälskare i alla lägen ;)
    Trevlig helg och vill säga att du har en fantastisk blogg! kram Fia

    SvaraRadera
  7. Hmm glass är inte min favvo men man kanske skulle testa att vispa ihop en ändå =)

    SvaraRadera
  8. Vad bra med ett pålitligt grundrecept - du gör ju så mycket smaskig glass att jag litar helt och fullt på att det är bästa grunden för glass ;)

    SvaraRadera
  9. Amys: Egen glass är så gott :-)

    Remsan: Toppen, då kanske ni inviger den till helgen när frysblocket är fryst :-), det finns med en kokbok, men glassmet som man sjuder upp är så mycket godare än de recept som finns i boken

    Rebecka: Dags att damma av den :-)

    Hovkonditorn: Tokgott :-)

    Tina: Det är det som är så kul med en glassmaskin, att man kan hälla i precis vad man vill

    finathome: Har inte testat att göra utan glassmaskin, självklart skall du önska dig emn i julklapp, har en från Philips som jag är kanonnöjd med

    Vardagslyx: :-)

    Alexandra: :-)

    Imorgon kommer ett nytt glassrecept, glassen ligger och fryser till sig i frysen nu :-)

    SvaraRadera
  10. Nu blev jag riktigt sugen på att göra glass imorn... Tack, vilken bra idée!

    SvaraRadera
  11. Blir glassen hårdare om man inte använder gelatin/ glykos?
    Mvh Kristin R

    SvaraRadera
  12. Kristin: Det har jag inte tänk på, det är så olika från glass till glass tycker jag, vad man blandar i för smaktillsats, jag gör många gånger glass utan glukos och gelantin och den blir bra den med

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Jag har själv en Philips glassmaskin och har haft den i två år nu men inte använt den så mycket ännu. Påsistonde har jag blivit riktigt glasstokig efter att h ätit mycket ben and Jerry men den är ju så dyr så då tänkte jag börja tillverka min egen. Jag tycker inte om när glassen mjuknar och är smält utan vill gärna äta den när den nästan inte går att ta med skeden haha :) vet du vilken ingrediens som gör glassen hård eller har du något bra recept som du vet blir lite hårdare ja eller inte smälter lika fort. Har endast gjort Philips recept hittills som man gick med maskinen och de har fungerat bra men de smälter väldigt fort!
    Du har en väldigt trevlig blogg och jag tittar ofta in!
    Mvh Madeleine

    SvaraRadera
  14. Hej Madeleine: Hemmagjord glass är himlas gott :-) man kan ju göra precis vilken glass man vill :-D gelantin sägs göra att glassen inte smälter lika fort , har inte tänkt så mycket på det, sedan så tycker jag inte om de recept som följer med glassmaskinen, blir mycket godare med en sjuden glassmet, som receptet ovan, det är bara att följa receptet och sedan stoppa i precis vad du vill ha i din glass, kul att du läser min blogg.

    SvaraRadera
  15. Okej! Tack så mycket för hjälpen får testa något av dina recept nästa gång. :)
    Mvh Madeleine

    SvaraRadera
  16. Gör det, hoppas du blir nöjd :-)

    SvaraRadera