måndag 17 oktober 2011

Morotsfrallor

Hade både keso och morötter som  snart var på väg att passera utgångsdatum och vad passar då inte bättre än att baka lite bröd på det. Morötterna ger ju inte så mycket smak, men det gör frallorna lite saftigare och då jag älskar nötter och frön så hällde jag i lite solrosfrön och linfrön med. Himla gott och perfekt att ha lite frallor i frysen och tina upp till frukosten.

Morotsfrallor
20-24 stycken


50 g jäst
5 dl mjölk (Vatten funkar givetvis med)
4 dl finriven morot
250 g keso
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl special fullkorn
1 dl solrosfrön
1 ½ dl linfrön
2 msk honung (kan uteslutas)

Solrosfrön till garnering

Gör så här
  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen och rör ut den med mjölken i en degbunke.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet. Degen kan bli något kladdig av keson, ta inte i alltför mycket vetemjöl. 
  4. Jäs degen i bunken i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Knåda degen en kort stund på lätt mjölat underlag.
  7. Dela degen i 20-24 bitar och rulla till runda frallor. Doppa dom i solrosfrön.
  8. Lägg dem på plåt med bakpapper och jäs i ca 20 minuter.
  9. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

17 kommentarer:

  1. Riktigt intressant recept!! Jag kommer att baka ditt recept säkert ;)

    SvaraRadera
  2. Morot och keso i bröd är toppen! Och så lite nötter på det :)

    SvaraRadera
  3. De såg väldigt goda ut =) Aldrig bakat något med keso men morötter är ju jättegott :)

    SvaraRadera
  4. Testade att göra saffransglass efter ett recept som jag hittade här hos dig. Den blev underbar och hela familjen älskade den. Skall snart göra en ny omgång och skall absolut göra den till jul.

    SvaraRadera
  5. Tack för era kommentar, har inte heller bakat med keso innan, kan tänka mig att de gör dom saftigare och Gitta, Saffransglass är så gott :-), får ta och göra det till 1:a advent

    SvaraRadera
  6. Vad spännande med keso i brödet - jag ÄLSKAR keso! Och morot i bröd är Så gott! Det blir så saftigt <3

    SvaraRadera
  7. Nu har jag bakat din goda bröd!
    Det blev rätt saftigt och mättande.

    Kommer att baka den flera gånger, har länkat receptet till dig på min blogg, hoppas det var OK

    SvaraRadera
  8. Både keso och morötter i måste ha gett fluffiga och saftiga bullar.

    SvaraRadera
  9. Hej.Himla gott med morot i bakvärk
    Jag bakar ofta morotsbullar, men mest som tillbehör till lättere mat då lägger jag i lite paprika (krydda) och oregano o sätter ihop bullerna som brytbröd med olika frön ovanpå.

    SvaraRadera
  10. Vilken massa underbara recept som måste provas! Detta tillexempel...

    SvaraRadera
  11. Jättebra recept. Har precis bakat dem och de var otroligt goda! :D

    SvaraRadera
  12. Tack allihopa för era kommentarer och Martina: Kul att du gillar dom :-)

    SvaraRadera