lördag 15 oktober 2011

Brysselkex

Sonen ville att jag skulle baka kakor igår,egentligen ville han ha lite roliga Cake Pops då han satt och bläddra i min Cake Pops bok,  men då jag inte hade alla ingredienser hemma till cake pops fick de bli lite mördegskakor istället, lite Brysselkex, så gott och när det gäller mördegskakor så blir de som godast om de görs på smör och inte margarin. Hade bara lite svårt för att få strösockret att sitta kvar på rullarna. Ja cake pops får vi göra en annan dag, tror han ville jag skulle göra lite lamm. Sedan när det gäller att äta kakor, så är det som alltid, han tar en halv kaka och sedan är det nog, om det nu inte är Tom & Jerry kex förstås :-) eller Mariekex. Tyvärr har jag inte  hittat något recept på kakor som smakar exakt som Mariekex eller Tom & Jerry kexen. 

Brysselkex
30-40 stycken

100 gram strösocker
200 gram smör, rumstempererat
300 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker
1-2 dl strösocker att rulla längderna i
ev karamellfärg

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg i tex matberedaren.
  3. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  4. Dela degen i två delar och rulla ut dom till två rullar, 4-5 cm i diameter.
  5. Färga ev strösockret med lite karamellfärg och rulla rullarna i detta.Plasta in dom.
  6. Låt vila i kylskåpet 1 60 minuter.
  7. Skär dem i 1/2-1cm tjocka skivor.
  8. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter.

12 kommentarer:

  1. Åh, nostalgi, brysselkex! Bådas våra mormödrar bakade dessa med rosa socker runt... Så härligt med mat/bak och hur det kan trigga minnet:)

    SvaraRadera
  2. Brysselkex bakade jag jätteofta när jag var yngre, då var de lagom knepiga att göra, lagom många moment, och så går de åt fort när de är klara! Faktiskt en av mina favoriter fortfarande, i all sin enkelhet <3

    SvaraRadera
  3. Jag äter alltid brysselkex hos min frisör:) Kul att en kaka kan ge minnen. Jag kommer alltid förknippa den kakan med mitt hår:)

    SvaraRadera
  4. Alltid bra att ha kakor hemma ;)

    SvaraRadera
  5. Ja, tänk om man kunde komma nära Ben & jerry-kexen med en kaka! Undrar varför alla barn är galna i dem? var det själv och nu är mina egna det (och det är inte bara för leksaken...)

    SvaraRadera
  6. Jag har aldrig bakat brysselkex! Men nu har jag ju recept och allt! Inget att skylla på längre så att säga!

    SvaraRadera
  7. dessa brukar vi också baka här hemma :-)
    Både lätta och goda, och jag håller med dig om att det är svårt att få sockret att stanna kvar.

    Trevlig Måndag

    / Jenny

    SvaraRadera
  8. Jag är tvärtemot din son tokig i småkakor. Särskilt mördegskakor och då självklart bakade med smör. Annars är jag den som kan stå över fikat, men inte om det vankas mördegskakor...

    SvaraRadera
  9. Mmm, gott!
    Du verkar kunna det här med tårtor - snart fyller min son 1 år och jag tänkte såklart göra en tårta till honom. Vad det ser ut som här kör du en del med olika sorters fluff - vilken är godast? Är det svårt? Det finns så många olika varianter så det är så svårt att välja. Hmm, måste kanske göra en testtårta?!

    SvaraRadera
  10. Om du vill ha lite tips om hur sockret ska fastna... ;) Så brukar jag ta karamell/pastafärg och blanda med lite vatten. sen penslar jag det direkt på rullen och sen rullar jag dom i socker som strött ut på ett bakplåtspapper =) Kan ju va värt att prova nästa gång!! Det funkar alltid för mig

    SvaraRadera
  11. Tack för era kommentarer, ja Brysselkex är allt en riktig gammal klassiker, så goda och Marie, jag skall testa ditt tips nästa gång.

    Annika:Fluff är inte alls svårt, passa bara så att du inte kokar den och gör den gärna dagen innan så att den hinner bli helt kylskåpskall, Ahlgrensbilar och tex mjölkchoklad är himla gott, just Ahlgrensbilar brukar vara uppskattat, gör absolut en testtårta :-)

    SvaraRadera