tisdag 31 maj 2011

Rabarbersorbet


Nu när det är rabarbertiden så var jag givetvis tvungen att testa att göra glass med rabarber, hade ni väntat er något annat :-), fast nu ljuger jag, glass blev det inte utan sorbet, faktiskt första gången jag gör sorbet och perfekt då det går åt några äggvitor då :-), ja gott blev det, kan tänka mig att det blir ännu mumsigare med lite havrekakor till.  Skall köpa lite mer rabarber så att jag kan göra lite rabarberripplad vaniljglass. Och nu är det inte så långt kvar till jordgubbssäsongen :-)

Rabarberkompott:
300 g rabarber (5-6 dl skuren)
1 ½ dl vatten
3/4 dl socker

Till äggblandningen:
 3 äggvitor
2-3 msk socker

Gör så här
  1. Välj helst späd rabarber. Skölj den och skär ca 2 cm långa bitar. (Grövre stjälkar bör först skalas.) 
  2. Koka upp vatten och socker.
  3. Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock. Låt den bli helt kall.
  4. Med glassmaskin: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under kraftig vispning. Blanda skummet med rabarberkompotten och kör glassen i din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
  5. Utan glassmaskin:  Frys rabarberkompotten till en halvfast massa, ca 1 timme. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under kraftig vispning. Blanda skummet med den halvfrysta massan. Frys blandningen färdig i formen, ca 2 timmar. Rör några gånger under tiden.

16 kommentarer:

  1. Spännande! Har frysen full me rabarber..

    SvaraRadera
  2. Och jag som älskar grejer med rabarber i. Man får ju alltid mycket mer rabarber än det går åt så bra att få tips på fler rabarberbakverk.

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott det lät! Som en perfekt frisk sommardessert. Lagom söt och ger mersmak!

    SvaraRadera
  4. Men fyyy va gott :O! häftigt, bågot nytt !

    Hälsa gärna på i min blogg där det bjuds på en stor dos humor, muscicerande och andra roligheter:)
    http://www.aglepta.blogspot.com

    SvaraRadera
  5. Ser fräscht och gott ut :-)!

    SvaraRadera
  6. Åhh verkar ju as gott! Blir sugen på att testa...

    SvaraRadera
  7. Allt med rabarber faller mig i smaken så ska bli spännande att se glassen också.

    SvaraRadera
  8. Visst är det gott med rabarbersorbet, vi gjorde vår utan äggvitor men med vitt vin i och den blev mumsig:)

    SvaraRadera
  9. Tack allihopa för era kommentar, just nu körs det lite ananassorbet i glassmaskinen :-)

    SvaraRadera
  10. Hur blir sorbet? Blir den lite om isglass?

    SvaraRadera
  11. Åh, de är ju så gott med rabarber!!! Längtar alltid till rabarbersäsongen!! :-)

    SvaraRadera
  12. ååh va spännande gott de lät!

    SvaraRadera
  13. Så gott det låter! Ska testa det nästa gång jag har äggvitor över :)

    SvaraRadera
  14. kan tänka mej att detta blev supergott!

    SvaraRadera
  15. Bullmamma: Ja det blir lite mer åt isglasshållet tycker jag

    Veronica, Jen, Rebecka och Annica: Supermumsigt :-)

    SvaraRadera