onsdag 4 maj 2011

Kärleksmums

Överraskade sambon med lite kärleksmums idag, hans absoluta favoritkaka förutom budapestrulle och pinocchiotårta, ja glad blev han och jag gillar kärleksmums med :-), eller mockarutor,snoddas och fiffirutor som de också brukar kallas för. Testade ett nytt recept idag från boken Kärleksmums : 101 söta favoriter.

Chokladkakan:

4 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
200 gram smält smör
1,5 dl grädde eller mjölk

Glasyr
100 gram mjukt smör
2 dl florsocker
2 msk starkt kaffe, jag tog nog i 4 msk
1 dl vispgrädde
1 dl kakao
2 dl kokosflingor som garnering

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
  4. Smält smöret och blanda det med grädden.
  5. Rör ner det i smeten.
  6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka.Låt svalna.
  8. Under tiden du väntar på det kan du göra glasyren .
  9. Blanda det mjuka smöret med florsocker, kaffe och kakao.
  10. Vispa ihop det ordentligt och låt det svalna (då blir det hårdare).
  11. När kakan är helt sval kan du breda glasyren över kakan.Strö över kokos och skär den i fina rutor.

14 kommentarer:

  1. Kärleksmums är ju faktiskt jättegott! Har nog aldrig bakat det själv, för länge sen i så fall, men min mamma brukar baka dem och det är inte direkt svårätet :) Vad fina de ser ut!

    SvaraRadera
  2. Åh kärleksmums är så himla gott! Nu blev jag sugen på att baka... :)

    SvaraRadera
  3. Kärleksmums är verkligen supergott. Trots att jag inte är så förtjust i kokos annars så måste jag ha kokos på dem. Lustigt.

    SvaraRadera
  4. Ja det är bland mina favoriter också:)

    SvaraRadera
  5. Å läste att du gjort egen sån man har till topping på tårtor istället för marsipan, men jag undrar vart man köper Wilton Gum-Tex :)??

    SvaraRadera
  6. Kärleksmums är verkligen gott! Länge sedan jag bakade så det är nog på tiden.

    SvaraRadera
  7. Det ska jag göra :) Tänkte att det borde bli mycket godare med vaniljstång men tog den lätta varisnten först ;)
    Ååå det låter gott! Gör du som fluff då? Smälter godis med grädde?

    SvaraRadera
  8. Jag tycker också att kärleksmums är toppengott! Goda som dom är eller med en klick grädde och lite bär till efterrätt :)

    SvaraRadera
  9. Så gott , en riktig kak-klassiker. :-)

    SvaraRadera
  10. Kärleksmums är ju vansinnigt gott och så enkelt att göra! Trots det blir det sällan av att jag gör dem. Undra varför... Skärpning Karin! :-)

    SvaraRadera
  11. Det här är min yngste sons favoriter också, fast jag får inte sätta på kokos utan strössel istället.
    Jag själv har ett annat recept men detta ska jag absolut testa och det snart.

    SvaraRadera
  12. det blir ju absolut aldrig fel med kärleksmums, det går alltid hem :)

    SvaraRadera
  13. Hos oss kallar vi det snoddas =D
    Det är ju så himla gott!!
    Innehåller mina två favorit saker; kaffe och kokos=)

    SvaraRadera
  14. Tack allihopa för era kommentarer

    Emma: Gum-tex köpte jag hos kakburken eller om de var hos English Shop i Göteborg, ja båda har det ialafall, man använder det till flowerpaste som man använder för att göra tex blommor

    Bullmamma: Jupp jag hällde ner bilarna i glassmeten när jag skulle sjuda den på spisen, när glassmeten hade kommit upp i 85 grader hade bilarna smält helt

    SvaraRadera