lördag 30 april 2011

Kryddig Äppelkaka

Sambon var sugen på äppelpaj, men det blev en äppelkaka istället, mumsigt värre, saftig och god blev den också, allra godast om man har vispgrädde eller vaniljsås till.

1 1/2 dl strösocker
100 gram rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Topping:
3 dl äpplen i tärningar
3 msk råsocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära

Garnering:
Florsocker

Gör så här:
  1.  Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör socker och smör poröst, tillsätt äggen.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  4. Blanda växelvis ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.
  5. Häll smeten i en smord form på ca 2 liter, jag använde en normalstor springform, med löstagbar kant.
  6. Blanda äppelbitar, råsocker och kryddor. Strö detta över kaksmeten.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
  8. Låt svalna och sikta över florsocker.

21 kommentarer:

  1. En god äppelkaka tycker jag är godare än äppelpaj. Låter gott med kryddorna i.

    SvaraRadera
  2. Äppelkaka är verkligen gott de =) Bra att även enklare bakverk duger ibland ;)
    Tänkte fråga dig som gör glass mycket, vet att du skrivit att du får många äggvitor över och att du brukar frysa ner de. Hur länge kan de vara i frysen och blir de annorlunda än om de varit färska? Hur länge håller de sig annars i kylskåp? Måste man göra något med dom samma dag kanske? Funder apå att ge mig på macaroons snart och har läst att de kan frysas men hur länge kan de ligga i frysen innan de blir dåliga? Många frågor här ;)

    SvaraRadera
  3. Uh, den lyder virkelig god. Den må jeg prøve af.

    SvaraRadera
  4. Remsan: himla gott med kryddorna i, var först lite fundersam på ingefäran, men det blev gott ihop

    Camilla: Så gott :-)

    Milli: I kylen har jag förvarat äggvitor 1 vecka utan att det blivit dåliga och luktat konstigt, i frysen håller de flera månader, riktigt hur länge vet jag inte, jag har sedan bakat tex maränger och silverkaka på dom och det har fungerat utmärkt.
    Macatons har jag fryst, både med och utan fylnning och de var lika goda även om de varit frysta, vet inte hur länge de håller, men de bör väl hålla i 3 månader iallafall, är de inte fyllda innehåller de ju inget fett och då är ju hållbarheten säkert längre än 3 månader

    SvaraRadera
  5. Mmm... vilka härliga kryddor du haft i kakan! Och snygg gräsmatta ni har! Min gräsmatta bör döpas om till mossmatta :-(

    SvaraRadera
  6. mmm! den här ska jag testa att baka idag, blir perfekt till söndagsfikat :D

    SvaraRadera
  7. Vilken fin äpplekaka, och en härlig twist med kryddorna i.

    Ang äggvitor så håller de sig minst 2 veckor i kylskåp.

    SvaraRadera
  8. Okey tack så jättemycket för svaren =)

    SvaraRadera
  9. Låter smarrigt!
    Kul att förnya gamla kakan med spännande kryddor!

    SvaraRadera
  10. Hemma hos oss blev det äppelpaj igår:)

    SvaraRadera
  11. Mmm så gott! Äppelpaj eller kaka är ju bland det godaste. Lät väldigt gott med kryddorna.

    SvaraRadera
  12. Föredrar mjuk äppelkaka framför äppelpaj faktiskt, ser så gott ut!

    SvaraRadera
  13. Den ser mycket god ut. Härligt med en bild tagen ute, det ger sommarkänsla. :-)

    SvaraRadera
  14. Jag älskar kanel, kardemumma och ingefära så det här tror jag verkligen på! Det ser riktigt gott ut, hoppas sambon uppskattade det =)

    SvaraRadera
  15. Låter gott med kryddorna i! :)

    SvaraRadera
  16. det står vitt socker men skall testa med ljust muscovado socker....berättar hue det blev,

    SvaraRadera
  17. Tack allihopa för era kommentarer, blev himla gott med kryddorna, Cathrine, låter gott att ha muscovadosocker i, du får tala om hur det blir och matarkivet, tack, och jag läste i ett gammalt nummer om Allt om mat att äggvitorna håller 1 år i frysen, fast så länge kommer inte mina bli liggande :)

    SvaraRadera