tisdag 15 mars 2011

Nalle Puhs frukostbullar

Hade en hel del keso i kylskåpet och var sugen på att baka lite bröd med det, så därför blev det lite mumsiga och saftiga frukostfrallor :-), vet inte vad receptet ursprungligen kommer ifrån, men jag har klippt ur det ur en veckotidning typ Hemmets Journal. Perfekta att ha i frysen och bara ta upp och värma i ugnen en stund.

Nalle Puhs frukostbullar
ca 25 stycken, fast jag gjorde lite större frallor och fick därför inte 25 stycken 
 
5 dl mjölk
250g keso
50g jäst
½ dl honung
1 ägg uppvispat
½ dl smör-och rapsolja
2 rårivna morötter
1 tsk salt
4 dl fullkornsmjöl av dinkel
9-14 dl siktat dinkelmjöl

Ugn: 225 grader

Gör så här:
  1. Värm mjölken och keson fingervarm.
  2. Lös upp jäst och honung i lite av mjölk-och kesoblandningen. 
  3. Tillsätt resten av mjölk-och kesoblandningen, ägget, matfettet, morötterna, saltet, fullkornsmjölet och det mesta av det siktade mjölet.
  4. Arbeta degen kraftigt och tillsätt mer siktat mjöl om det behövs.Min deg var rätt så kletig då den bör vara så om man använder dinkelmjöl.
  5. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek på varm och dragfri plats ca 30 min.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i några minuter. Dela degen i 4 bitar och rulla ut dem till längder. Dela varje del i 6 bitar och rulla ut dem till runda bullar. 
  7. Låt bullarna jäsa på två bakpapperklädda plåtar under bakduk i ca 30 min. 
  8. Pensla bullarna försiktigt med mjölk och strö på lite fullkornsmjöl. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 12-15 min.

19 kommentarer:

  1. Morötter i bröd tycker jag är gott. Ska kanske testa att ha i keso också nästa gång. Det har jag aldrig provat.

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott. Har aldrig bakat bröd med keso men kan tänka mig att det blir bra.

    SvaraRadera
  3. haha, vilket sött namn! kan tänka mig att keso är bra att baka med.

    SvaraRadera
  4. Det här receptet måste jag bara ta med mig. Låter ljuvligt gott.

    SvaraRadera
  5. Så lägligt - jag kikade precis in i kylskåpet och insåg att jag har massor keso som snart går ut i datum! :)

    SvaraRadera
  6. Är så glad över vår microugn, perfekt till bullvärmning! Nu ska det bakas ännu mer...

    SvaraRadera
  7. Den där Nalle Puh verkar ha väldigt bra smak :-) Keso ger så luftiga och goda bröd.

    SvaraRadera
  8. Tack för era kommentarer, var första gången jag använde keso, men jag har mera keso i kylen så det lär bli något mera kesobröd :-)

    SvaraRadera
  9. Ja, gör det! Jag har inte heller gjort något från dem än. Har bara 5 av böckerna, får kanske bli några till framöver :-) Tipsa gärna om det är någon av böckerna som är speciellt bra!

    SvaraRadera
  10. De ser jättegoda ut. Keso i bröd brukar vara kanon!

    SvaraRadera
  11. Bara namnet gör mig otroligt sugen på att baka dessa.Måste man använda just fullkornsmjöl av dinkel också? Eller kan det bytas ut mot något annat, lite vanligare? Jag har världens minsta lilla kök och undviker helst att köpa hem massor av olika mjölsorter för att spara plats ;)

    SvaraRadera
  12. Testade dessa bullar igår och dom blev jättebra!
    Hittade en burk med keso längst in i kylen, men den gick att använda. Halverade mängden jäst pga att jag var tvungen att lämna degen betydligt längre än 30 min, det gick också bra! Dessa skall absolut bakas igen! Tack för receptet!
    Maggan

    SvaraRadera
  13. Nybakta frukostbullar är ju bland det godaste man kan äta! Det är synd att jag är så himla lat när det gäller att baka. Nu får jag skärpa mig! :-)

    SvaraRadera
  14. Tack allihopa för era kommentarer :-)

    Alexandra: Blir säkert lika goda med annat mjöl, du kan nog ta vilket som helst som du har hemma

    Maggan: Kul att du gillade bullarna :-)

    ensmakavkarin: Ja får allt ta och baka lite frallor, så gott :-)

    SvaraRadera
  15. Mums vad gott :) Blir så saftigt med morötter och keso i degen.

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  17. Tror att receptet kommer från allt om mat för flera år sedan

    SvaraRadera