lördag 5 mars 2011

Manitoba Cream Baguetter

Bakade lite fler baguetter i veckan som var, detta recept hittade jag på baksidan av Maintoba cream mjölpåsen , ett mjöl med en högre proteinhalt som ger  en högre glutenhalt och  gör  degen extra fin och elastisk. Jäskraften blir bättre vilket gör  bröden högre, saftigare och luftigare, får allt ta och använda detta mjöl lite mer innan jag kan säga hur stor skillnaden blir jämfört med tex vetemjöl special. När jag var på matmässan så köpte jag mjöl från Wästgötarna , har länge velat få tag på mjöl som inte är massproducerat i stora fabriker utan odlat och malet i ekologiska jordbruk.  Skall bli kul att få baka med det, köpte två sorters dinkelmjöl och Råg Fullkornsmjöl. Skulle vilja få tag på Emmer också och testa att baka med det.

Poolish
5 g jäst
300 g vatten (3 dl)
300 g Manitoba Cream

Så här gör du poolishen:

  1. Lös upp jästen i vattnet (20ºC) med en visp i en bunke (2 l). 
  2. Tillsätt mjölet och vispa massan slät med en visp.Låt massan jäsa övertäckt med plast i rumstemp i minst 4 timmar eller över natten i kyl. 
  3. Poolishen är färdig-jäst när den blir hålig i mitten.

Bortgörning:
6 g jäst
300 g vatten (3 dl)
 700 g Manitoba Cream
16 g havssalt

 Så här gör du bortgörningen:
  1. Lös upp jästen i vattnet (20ºC) och tillsätt poolishen och mjölet 
  2. Knåda degen med köksmaskin på lägsta hastighet i 13 min eller i 20 min för hand.
  3. Tillsätt saltet och knåda degen i ytterligare 7 min
  4. Öka hastigheten om du använder en köksmaskin.
  5. Kontrollera att degen är riktigt elastisk genom att sträcka degen mellan tummarna till en tunn hinna spricker degen bör man knåda den lite till.
  6. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock eller en lätt inoljad bunke täckt med en fuktig bakduk och låt vila i 45 min i rumstemp.
  7. Lägg upp degen på det mjölade bakbordet och stöt samman degen. Vik samman den som en huvudkudde och lägg sedan tillbaka den i lådan/bunken.Upprepa stötningen efter ytterligare 45 min och låt degen vila i 10 min direkt på bordet eller i lådan/bunken.
  8. Väg av bitar om 350 g. Vik samman bitarna som ett treslag och låt vila under bakduk i 15 min.
  9. Forma till avlånga baguetter genom att rulla ut degen från mitten och spetsa till ändarna.Lägg med skarven uppåt på en torr, mjölad handduk. Dra upp tyget mellan baguetterna så håller de formen och jäser uppåt istället för åt sidorna.Jäs i 75 min i rumstemperatur eller tills de har för-dubblat sin storlek.
  10. Sätt ugnen på 240ºC (varmluftsugn = 210ºC) med en bakplåt eller en baksten i ugnen.
  11. Vänd upp baguetterna på en liten bräda eller linjal som är längre och breddare än baguetten.
  12. Snitta ett par snitt med en skarp kniv och sätt in demi ugnen på stenen eller bakplåten med bakplåtspapper. Lyft in baguetterna med hjälp av en stekspade på bakplåten med bakplåtspapper eller stenen.
  13. Spruta in rikligt med vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta för att degen skall expandera bättre och för att skorpan skall bli knaprig.
  14. Sänk temperaturen efter 5 min till 200ºC (varmluftsugn = 170ºC).
  15. Efter ytterligare 10 min lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan, upprepa det två gånger till under bakningen.
  16. Total baktid ca 30 min (när innertemperaturen inuti bröden är 98ºC).
  17. Ta ut baguetterna ur ugnen och ställ dem på galler.
  18. Spruta dem med vatten för att få en bättre krackelering.

17 kommentarer:

  1. Det ser väldigt gott ut, spännande med en annan mjölsort, den har jag nog aldrig hört något om! Gillar brödspaden, önskar jag hade en sådan och kunde känna mig lite professionell! I och för sig hade det nog sett roligt ut eftersom min ugn är minimini och mitt kök inte är större det ;)

    SvaraRadera
  2. Jisses vilket projekt ;)
    Du är så duktig =) Brödet ser supersmarrigt ut =D

    Lina, jag har en tävling på min sida där du kan vinna ett supersnyggt förkläde =) Kom o var med ;)
    Trevlig helg
    /Nellie

    SvaraRadera
  3. Dem ser riktigt inbjudande ut. Det är alltid bra med ny abrödrecept.

    SvaraRadera
  4. Baguettetema hos dig denna veckan! Ser gott ut. Jag har också testat Manitoba Cream men ärligt vet jag inte om jag märkt så stor skillnad mellan det och vanligt vetemjöl special. Beror kanske på vad man använder det till också.

    SvaraRadera
  5. De ser jättegoda ut!
    Låter spännande med det mjölet!

    SvaraRadera
  6. ha, min pappa bakade precis samma bröd igår! han tyckte de var hur goda som helst :=)

    SvaraRadera
  7. Vilka fina baguetter du gjort. Jag har hittills inte blivit så imponerad av Maintoba cream. Jag tycker snarare att jag får olika bröd beroende på val av jäsningsmetod. Men många är väldigt imponerade av mjölet, så jag vet inte.

    SvaraRadera
  8. Vi har oxå testat Maintobamjölet och sällar oss (tyvärr) oxå till de som inte märker någon större skillnad. Kanske man haft för stora förväntningar efter allt som skrivits?
    Hur som haver så ser baguetterna smarriga ut!

    SvaraRadera
  9. Jag älskar Manitoba Cream! Mitt bröd blir mycket högre och finare med det!

    SvaraRadera
  10. Alexandra: En brödspade är nästan ett måste nu när jag har baksten, annars är det som jobbigt att få in brödet i ugnen i och med att man inte lägger det på en plåt utan direkt på bakstenen i ugnen
    Nellie: Tack , skall kika in på din sida
    Yasmine: :-)
    Karolina: Jupp blev allt en baguettevecka, de är så goda när de är nybakade :-)
    Annica: Himla gott :-)
    Charlotta: Kul :-), visst är det gott :-)
    Remsan: Ja, jag måste nog testa mjölet mer innan jag vet vad jag tycker om det, skall ta och testa det till kanelbullar
    Mårtenssons kök: Det blir nog så, att man har för stora förväntningar på mjölet när det skrivs så mycket positivt om det, så att man tror att man skall få värsta megaluftiga brödet :-)
    Jen: Så gott :-)

    SvaraRadera
  11. Helena: Kul, många tycker verkligen att bröden blir luftigare och högre med mjölet

    SvaraRadera
  12. Vilka fina baguetter! Jag har inte provat Manitoba Cream än, men ska nog göra det snart.

    SvaraRadera
  13. De ser jättegoda ut baguetterna! Och manitoba cream är verkligen ett bra mjöl att ha vid brödbak! :)

    SvaraRadera
  14. Helena: Prova mjölet, en del älskar det, andra märker ingen skillnad, kommer allt baka mer på det

    Sandra: :-)

    SvaraRadera
  15. Jag har aldrig riktigt varit för manitoba cream eller ens vetemjöl special. Visst det gör det lättare att lyckas, men det ska ju vara lite svårt att baka och innehållet är inget bra. Jag rekommenderar att använda ekologiskt mjöl utan tillsatser och tillsätta en bit jäst i degen, om du gör surdegsbröd för att få ett litet lyft

    SvaraRadera
  16. Matelina: Har precis köpt hem lite ekologiskt mjöl :-)

    SvaraRadera