tisdag 29 mars 2011

Kardemummaskorpor

Var himla längesedan jag bakade skorpor sist och blev sugen på att baka lite kardemummaskorpor idag, det går fort och är enkla att göra och gott blir det :-) . Receptet hittade jag i Gateaus nya brödbok , har sedan tidigare deras första brödbok men har nu även köpt deras senaste brödbok som kom ut för ett tag sedan. Den innehåller inte bara recept på bröd, bullar och bakverk utan boken är upplagd kring ett dygn på bageriet. Man får följa bagaren Olle, kökschefen Vivan, chauffören Jean och deras kollegor under dygnets alla timmar och genom årets högtider. Riktigt intressant läsning faktiskt varvat med härliga recept.

Kardemummaskorpor
80 stycken

540 gram vetemjöl
100 gram socker
140 gram smör, rumstempererat
200 gram mjölk
60 gram ägg
10 gram bakpulver
5 gram hjortronsalt
10 gram kardemumma, malen

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver, hjorhornsalt och kardemumma.
  3. Skiva ner smöret i mjölblandningen.
  4. Tillsätt ägg och mjölk.
  5. Blanda till en spänstig deg i degblandaren i 2 minuter.
  6. Dela degen i 4 delar och rulla ut den till längder. Dela varje längd i 12 bitar och rukla dom till runda bullar.
  7. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter.
  8. Sänk värmen till 160 grader.
  9. Dela bullarna på hälften och lägg tillbaka dom på plåten. Rosta i 160 grader i 20 minuter.

15 kommentarer:

  1. Så fina kardemummaskorpor :-)
    Ser jättegoda ut


    / Jenny

    http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

    SvaraRadera
  2. Jag älskar kardemumma! :)

    SvaraRadera
  3. Jag håller med Tina - älskar kardemumma. Boken lät himla trevlig faktiskt, ska ta och kolla upp den. Kan ju alltid fylla ut kokbpokshyllan lite.

    SvaraRadera
  4. jag bakade mandelskorpor igår, fast nu blev jag sugen på att göra det här receptet också. kardemumma är nämligen en av mina absoluta favoritkryddor.

    SvaraRadera
  5. jag älskar också kardemumma! otroligt god smak, speciellt i skorpor :=)

    SvaraRadera
  6. Hembakade skorpor är gudomligt gott!

    SvaraRadera
  7. Hemmagjorda skorpor är så himla gott! Min mormor gjorde alltid det till oss när vi var små. Minnena kommer tillbaka :-)

    SvaraRadera
  8. Mmmm har varit magsjuk precis så skorpor är typ det enda jag äter idag.
    De här kardemummaskorporna hade varit goda!!

    SvaraRadera
  9. Hej! Gjorde din fudgeglass nu för någon dag sen och måste bara fråga om en sak som gått fel. Mina fudge bitar i glassen är stenhårda, blev dina bitar mjuka i glassen, hur isånnafall? Köpte vaniljfudge i lösvikt på ica skar i bitar rullade och la i. Vart gjorde jag fel?

    MVH
    Mia

    SvaraRadera
  10. Mmmm, ser jättegoda och fina ut :-) Älskar skorpor men har alltid varit för lat för att baka själv. Vilket är dumt då det är så enkelt och gott.

    SvaraRadera
  11. Jag har aldrig bakat skorpor. Fast jag borde eftersom barnen knaprar isig en hel del skorpor. Så fina dina blev.

    SvaraRadera
  12. Tack för era komentarer, har precis ätit lite skorpor :-)

    Mia: Konstig, fast jag använde ju hemmagjorda fudgebitar och de blev inte stenhård men jag tycker Lonka också borde funka, måste allt ta och testa med Lonka jag med nästa gång och se hur de blir, kanske lakritsglass med lakritslonka :-)

    SvaraRadera
  13. jag vet inte varför men det känns alltid lite lyxigare med chokladdoppade kakor, haha :)

    SvaraRadera