tisdag 22 mars 2011

Kardemummaglass och Äppelpaj

Blev så sugen på att testa kardemummaglass när jag gjorde kardemummakakan för ett tag sedan och jag ångrar verkligen inte att jag testade att göra sådan glass, för det blev så gott, funderade ett tag på om jag skulle använda malen eller hela kardemummakärnor men kom snabbt fram till att grovstötta hela kardemummakärnor skulle ge bäst resultat och glassen den smakade verkligen mycket av kardemumma :-), ville inte äta den som den var utan ha något mer mumsigt till den och därför fick det bli lite äppelpaj på smuldeg, mumsigt värre :-).

Kardemummaglass
Det blev nästan 1 liter glass

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl kaffegrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 dl strösocker
1 msk glukos
2 msk grovstötta kardemummakärnor

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, kaffegrädde, kardemummakärnor och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan i 30 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort kardemummakärnorna.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar
Ja och äppelpajen gjorde jag på följande sätt:

100  gram smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 havregryn
3/4 dl socker
1/2 dl finhackad mandel
5 äpplen
Socker
Kanel

Gör så här:
  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med strösocker och vetemjöl tills det blir en smulig deg. 
  2.  Rör i mandelspån och havregryn.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i mindre bitar.
  4. Blanda äppelbitarna med lite socker och kanel.
  5. Fördela detta i sex smorda portionsformar, ja eller en stor pajform, fast då kan man säkert öka mängden äpplen till 6 stycken.
  6. Fördela smuldegen ovanpå äpplena
  7. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter eller tills det fått en fin gyllenbrun färg.

32 kommentarer:

  1. kan tänka mig att de var en bra kombo med äpple och kardemumma! Mums!

    SvaraRadera
  2. Det låter som en toppenkombination, lyxig kardemummaglass och äppelpaj! Nåt att byta ut vaniljsåsen mot, absolut!

    SvaraRadera
  3. Mmmm... jag älskar kardemumma! Har kommit fram till att den är min favoritkrydda i bakverk. Det låter som ett klokt val att stöta hela kärnor själv!

    SvaraRadera
  4. Vilken härligt kombination!! jag älskar båda hehe ;d

    SvaraRadera
  5. Hoppla vad gott! Det där skulle jag verkligen gilla!

    SvaraRadera
  6. åh herregud så gott! det är ju livsfarligt att titta in här när man sitter och är lite sötsugen såhär på kvällen.

    SvaraRadera
  7. kardemumma som är så gott, mums :)

    SvaraRadera
  8. MMmmm både ser o låter jättegott!!! De där bullarna såg ju hur smarriga ut som helst också!!!!

    SvaraRadera
  9. Hugaligen, det låter ju hur gott som helst!

    SvaraRadera
  10. Älskar äppelpaj och kardemumma!! Detta ska absolut testas någon gång, har köpt sias nya äppelpaj glass så ska bli spännande att testa den med :)!
    Har varken någon erfarenhet av en glassmaskin eller en glassmaskin men funderar på att köpa framöver. Köper mest ben & jerry's eller häagen dazs i 0.5 l ganska många gram med så värt priset. Blir det en låda på någon liter av dina recept eller hur mycket?

    Hade bra!
    Lina

    SvaraRadera
  11. Åh, jag är inte ett fan av vaniljsås, så det här låter ju underbart! Dessutom älskar jag kanel och kardemumma, kanelglass har jag ätit, så kanske är det dags att prova just kardemummaglass? Synd att jag inte har någon glassmaskin...

    SvaraRadera
  12. Va bra att ha glass till! Annars har man ju typ alltid vaniljsås. Låter riktigt smarrigt med kardemumma glass. Älskar kardemumma!

    SvaraRadera
  13. Jeg er så imponert over alle dina glassrecept. Du er kjempeflink. Jeg skal prøve meg på noen av dine oppskrifter til sommeren tenkte jeg.

    SvaraRadera
  14. Mmm, så gott det ser ut! Glass har jag aldrig provat. Kanske skulle göra det någon gång?! Måste ha lite mer plats i frysen först bara :-) Kör du med eller utan glassmaskin?

    SvaraRadera
  15. Kardemumma är ju det bästa jag vet!

    SvaraRadera
  16. kardemumma är ju så himla gott :) kan verkligen tänka mig hur bra det går ihop med äppelpajen!

    SvaraRadera
  17. Vad gott det lät :) Måste prova mig på den där kardemumma smaksatta glassen... Mums!

    SvaraRadera
  18. Oj vad smarrigt det lät att äta tillsammans med lite äppelpaj. :)
    sv: Ja, det går ju så snabbt att göra när det inte har några jästider.

    SvaraRadera
  19. Mums, kardemummaglass... Tyvärr får jag vänta tills min lilla grabb eller flicka har kommit till världen i augusti men jag vet redan vad jag vill ha efter födseln: surdegsbröd med rostbiff och löskokt ägg och hemmagjort glass till!

    SvaraRadera
  20. Sv. Den var jätte god. Du får prova den.
    Kademummaglass låter inte helt fel det heller.

    SvaraRadera
  21. Detta låter ju hur gott som helst!! Kardemumma mumma ;)

    SvaraRadera
  22. Tack allihopa för era kommentarer och det blir nästan 1 liter glass då jag gör den i glassmaskinen, vet inte hur mycket det blir om man inte gör det i en glassmaskin.

    SvaraRadera
  23. Herregud så gott det både såg ut och lät... Måste nog skaffa mig en glassmaskin så man kan testa alla dina goda glassrecept...

    SvaraRadera
  24. Jag älskar kardemumma. Och äpplen. Detta var för mig, känner jag! :) Och tjusigt var det också.

    SvaraRadera
  25. Åh, det här såg lite somrigt ut. Så gott!

    Dumlemuffinsarna var supergoda, man får dock akta sig så att man inte använder för mycket vaniljströssel. Då hade det nog blivit FÖR sött :)

    Kram

    SvaraRadera
  26. Du med dina underbara glassar! :)

    SvaraRadera
  27. Jag tyckte att det lät så gott att jag länkade dig till i min blogg. Hoppas det var okej! :)

    SvaraRadera
  28. älskar äppel paj, så detta passar mig perfekt. Glass kan man väl aldrig få för mycket av :)

    SvaraRadera
  29. Hanna: Det är bara kul om du länkar :-)

    Mia: Nopp, glass kan man aldrig få för mycket av :-)

    SvaraRadera