torsdag 17 mars 2011

Danskt rågbröd

Bakade några härligt goda danska rågbröd igår, de blev riktigt saftiga och goda och mår allra bäst av att mogna till nästa dag innan man skär upp dom. Detta bröd är säkerligen hållbart i flera dagar men jag fryste ner det mesta av brödet ändå. Märker hur beroende jag blivit av min digitala stektermometer, det slutade plötsligt fungera och har ännu inte hunnit köpa en ny, det är lite jobbigt att inte veta om bröden är helt genomgräddade efter 50 minuter, just tunga danska rågbröd kan ibland behöva mer tid än så. Det är så mycket enklare att baka bröd när man har en termometer, bara att ställa in den på tex 98 grader så piper den när brödet är klart, himla smidigt, ingen risk för att brödet då inte är genomgräddat, ja för riktigt ljusa bröd kan det ibland räcka med 96 grader. Receptet på rågbrödet kommer från boken "Baka surdegsbröd" av Göran Söderin och George Strachai.

Dag 1
5 dl (500 gram vatten) ljummet vatten
5 1/2 dl (300g) grovt rågmjöl
25 gram rågsurdeg

Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
1 l (1000 gram)  ljummet vatten
14 1/2 dl (800 g) grovt rågmjöl
4 dl (250 gram) grahamsmjöl
35 gram salt
125 gram solrosfrön
125 gram pumpakärnor
75 gram linfrön

Gör så här:
  1. Blanda ingredienserna med fördegen. Rör degen väl i 10 minuter.
  2. Fyll 3 st smorda 1 1/2 liters formar till 2/3.Degen är kladdig så jag använde mig av en träsked för att få i degen i formarna och hällde lite mjöl ovanpå för att jämna till degen i formarna.
  3. Jäs på ett varmt ställe i 3-4 timmar. Mina fick jäsa i skåpet ovanför kylen i 4 timmar.
  4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Sätt in formarna i ugnen, sänkt till 180 grader. Grädda bröden i 40-50 minuter eller tills de nått en innertemperatur på 98 grader.

11 kommentarer:

  1. Åhhh, danskt rågbröd är ju så gott!!!!

    SvaraRadera
  2. Mums! Danskt rågbröd är så gott. Håller med angående termometern, man blir fort beroende av den.

    SvaraRadera
  3. oj, vad gott det här låter! rågbröd är något av det bästa jag vet.

    hoppas du får en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Sant har brod ar underbart gott!!

    SvaraRadera
  5. Tack för era kommentarer, rågbröd är så gott och det var lika saftigt idag, ha en fortsatt härlig hel :-)

    SvaraRadera
  6. Mums! Det brödet ser ut att smaka minst lika gott som det danska jag slängde ihop förra veckan - favoritbröd alla gånger!

    SvaraRadera
  7. Danskt rågbröd är riktigt gott med mörk sirap i, går inte att sluta äta. Pröva!

    SvaraRadera
  8. Matelina: Håller med, blir allt gott även med mörk sirap i :-)

    SvaraRadera