söndag 27 februari 2011

Mörk chokladglass


Här kommer ett härligt recept för oss som gillar glass med mycket chokladsmak och för att göra den extra mumsig så blandade jag ner hackad choklad med chilismak, kan inte bli bättre :-). Funderar på att testa att göra en chokladglass med torkad chili, för att få mer smak av just chilin. Sedan måste det inhandlas Matcha Grönt Tepulver så att jag kan testa att göra grönt teglass, får se till att ta mig till en tebutik någon helg framöver, har för mig att det skall finnas i kryddbutiken i Haga i Göteborg, Curry House tror jag den heter.

5 dl vispgrädde
3 msk kakao
1-1,5 dl socker
150 gram mörk choklad
2,5 dl mjölk, 3%
1 nypa salt
5 äggulor
½ tsk äkta vaniljpulver
100 gram Lindt Excellense Chili, hackad (Blandas i sist när glassmeten är klar)

Gör så här:
  1. Värm 2,5 dl vispgrädde i en kastrull, häll i kakaon och se till att det löses upp ordentligt.   
  2. Finhacka chokladen och häll ner den, rör om ordentligt så att chokladen smälter helt. Häll sedan i resten av vispgrädden.  Häll upp i en bunke och lägg ett lock på och ställ åt sidan. 
  3. Häll i mjölk , salt,vanilljsocker och socker i kasteullen och koka upp detta. 
  4. Vispa äggulorna luftigt och häll försiktigt den varma mjöken över äggulorna, rör hela tiden. 
  5. Häll tillbaka mjölk-äggblandningen i kastrullen igen. Värm detta tills det börkar tjocka, tills det uppnår en temperatur på 85 grader, dvs strax under kokpunkt, det får absolut inte börja koka.   
  6. Blanda sedan ner chokladblandningen och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.   
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen är klar så blandar du i den hackade chokladen med chilismak och låt glassmaskinen gå en kort stund till, häll genast upp i en form och ställ in i frysen.  
  8. För att göra glass i frysen:  Blanda ner den hackade chokladen med chilismak. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timma

18 kommentarer:

  1. jag vill också köpa matchate, men främst för att dricka det! :=) var ju i haga idag, typiskt att jag missade den butiken! vart ligger den?

    SvaraRadera
  2. Du har blivit lite av en glassexpert ;-) Machate börjar jag också bli nyfiken på, det dyker upp lite överallt nuförtiden :-)

    SvaraRadera
  3. Vilken gott glass! jag har gjorde också glass men det blir basilika glass och jag rekommendera tilll dig att du måste prova!!

    SvaraRadera
  4. Bra att du ger oss utan glassmaskin en möjlighet att prova också, för den låter väldigt intressant ;) Det där med chili i desserter är ju lite otippat, men det kanske fungerar? Jag har nyligen köpt ett te med just chili i, men har inte vågat smaka det än...

    SvaraRadera
  5. Mmm så gott med chokladglass, den verkar ha en väldigt kraftig chokladsmak :)

    SvaraRadera
  6. Ser jättegott ut! Det är alltid roligt att läsa dina glassrecept trots att jag aldrig gjort egen glass...skyller på att jag inte har någon glassmaskin (vet nog att det funkar utan också). ;-)

    SvaraRadera
  7. Varje gång jag har läst dina glassrecept har det slutat med att jag sitter med en stor skål glass!! Blir alltid så sugen

    SvaraRadera
  8. Ser riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  9. Egen glass är det bästa som finns!
    Min senaste kapten Morgan-glass är det godaste jag ätit, nånsin :D Testa den om du känner för det jag lovar att du inte kommer att bli besviken.

    http://www.helenaljunggren.com/en-flort-med-mitt-alskade-hjarta/

    SvaraRadera
  10. oj oj oj, nu är det dreggelvarning igen! :) Vilka fantastiska glassar du gör! Mums!

    SvaraRadera
  11. "Nu har hon gjort glass igen, gud vad gott detta receptet låter", så låter det ganska ofta hemma i vårt kök nu förtiden:)
    Fast grönt teglass vetisjutton, det åt vi i Thailand i somras och vi gillade inte det alls. Men du kan kanske få till sån glass bättre än dom hade, du är snart glassproffs ju!

    SvaraRadera
  12. Charlotta: Den ligger på själva gågatan, inte så långtifrån caféet med megakanelbullarna :-)

    Linda: Har själv aldrig druckit grönt te då jag inte är en teälskare, men just grönt teglass är jag nyfiken på

    Sana: Funderade just igår på om jag skulle testa just basilikaglass :-)

    Alexandra: Ja chili i choklad är himla gott, undra just hur teet smaka

    Bland muffins och pelargoner: Det smakar väldigt mycket choklad, i verkligheten är glassen mycket mörkare brun, kameran gjorde den inte rättvis, man måste verkligen gilla choklad för att äta denna glass :_), blir nog god ihop med annan glass som tex hallonglass

    Tove: Gjorde aldrig glass innan jag hade glassmaskin :-), det var jag för lat för :-)

    Bakverk och annat: :-)

    Matarkivet: Tack :-)

    Helena: Skall genast kika in på det receptet

    Annica: :-), tack

    Mårtensson: :-), ni är goa ni, dricker aldrig te annars, men blev lite nyfiken på just grönt te då jag set det så ofta på sistone, blir kanske sambon som dricker mycket te som får äta upp glassen istället om jag nu testar det :-)

    SvaraRadera
  13. Mums vad gott det ser ut! :) den måste jag göra

    SvaraRadera
  14. Men hjälp vilken glass! Den bara ska jag testa, älskar choklad.....
    Trevlig blogg du har!

    SvaraRadera
  15. Detta var en succe blad gästerna på middagen igår! Den var himmelsk, den godaste glass jag någonsin ätit. Gjorde den i glassmaskin, utan socker och bara en dutt honung i LCHF-style. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  16. Sanna: Himla mumsigt :-)
    KarinW: Tack, himla gott med chokladglass :-)
    Anonym: Verkligen kul att du gillade glassen :-)

    SvaraRadera
  17. Hej

    I steg tre nämner du att man ska koka upp mjölk, vaniljsocker och socker. Men hur mycket? Dessa ingredienser finns inte i listan

    //Andreas

    SvaraRadera
  18. Andreas: Nu har jag lagt till sockret, mjölken står redan med längre ner på ingredienslistan, vaniljsocker så menar jag vanilpulvret

    SvaraRadera