onsdag 19 januari 2011

Vaniljdiamanter

Sonen fyllde 3 år igår och dagen till ära bakade jag lite småkakor till han då han inte äter tårta, cupcakes med frosting, choklad och glass om det nu inte är isglass förstås. Godis, kanelbullar och enkla vita muffins går och alltid ner :-) : Ja kakorna dom blev riktigt goda och sonen godkände dom allt :-).

Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor, en himla bra bok med massa goda kakor och bakverk som småkakor, biskvier, mazariner, maränger, Petit-fours, tebröd, smördegsbakverk, flarn och massa annat gott. Han tar även med grundrecept på tex mandelmassa, vaniljkräm, smörkräm, mazarinmassa, fondant, sylt etc. Det är ju inte en bok att rekommendera åt de som är helt nybörjare på bakning, det är inte någon av hans böcker tycker jag, men de är himla bra, har även hans böcker om Bröd och Bröd och kaffebröd. På önskelistan står även hans bok glasspassion, vem kunde ha gissat det :-). Detta recept på vaniljdiamanter är iofs ett av hans enklare recept att följa.

ca 45 st

200 gram smör
70 gram florsocker
10 gram äkta vaniljsocker
20 gram äggula, 1 st
225 gram vetemjöl

40 gram, 2 st äggulor att rulla längderna i
Strösocker att rulla längderna i

Gör så här:
  1. Blanda det rumstempererade smöret med det siktade florsockret och vaniljsockret och arbeta in gulan.
  2. Arbeta försktigt in vetemjölet till en deg men överarbeta den inte.
  3. Väg upp degen i bitar a 120 gram och rukka ut dem med hjälp av lite vetemjöl till 15 cm långa längder. Lägg dem genast i frysen i 15 minuter.
  4. Vispa upp äggulan lite och pensla runt om. Rula dom därefter i strösocker och lägg in dom i frysen igen i 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Dela varje längd i 10 bitar och sätt som på bakplåt med bakplåtspapper.
  7. Tryck en fördjupning med tummen mitt på kakan.
  8. Baka dom gyllenbruna i ca 8-10 minuter.

17 kommentarer:

  1. Grattis till sonen din i efterskott! :)

    SvaraRadera
  2. Dom ser jätte goda ut! Grattis till sonen i efterskott hoppas han tyckte om dem!

    SvaraRadera
  3. Jag fick den boken i julklapp, men har inte hunnit testa något recept ännu.

    Den vita kladdkakan verkade jättesmarrig. Jag älskar vit choklad. :-)

    SvaraRadera
  4. Verkar jättegoda. Den boken blev jag ju jättesugen på nu. Måste kolla in adlibris :-)

    SvaraRadera
  5. Gott med småkakor, de glöms lätt bort nu för tiden.

    En råsaftscentrifug till Majoren kan vi absolut rekommendera, så mycket godare med egen juice än affärens...

    SvaraRadera
  6. Hmm en intressant kaka.. Skulle man testa :)

    SvaraRadera
  7. Dem ser myckt goda ut och kan tänka mig att den faller i smaken på 3 åringen. Grattis till honom!

    SvaraRadera
  8. ja tänk att barn alltid gillar småkakor bäst!

    Till sommaren hoppas jag verkligen du får smaka min glass,och har du vägarna förbi småland får du en guidad tur i fabriken!

    kram Angela

    SvaraRadera
  9. Emma: Tack
    Milla: Tack
    Erika: Visst är det en bra bok :-), funderar på att testa rulltårtan och vaniljkrämen nästa vecka
    Linda: Gör det, jag gillar verkligen boken
    Mårtensson: Och småkakor är ju så gott, skall allt kika på en råsaftscentrifug till majorn
    Sara: :-),
    Yasemin: Perfekt för en treåring som mest gillar Tom&Jerrykex :-)
    Jen: Tack
    Angela: Längtar till sommaren :-)

    SvaraRadera
  10. Vilket fint namn! Det får tom sugen på småkakor :-)

    SvaraRadera
  11. Hej! Just nu pågår två auktioner i förmån för UNICEF på min blogg. Den ena på ett cupcake-paket och den andra på ett par örhängen. Högsta budet går oavkortat till UNICEF. Hoppas du kikar in och lägger ett bud!

    SvaraRadera
  12. Vaniljdiamanter lät ju verkligen spännande. Trevlig helg.
    http://smaskelismaskens.blogspot.com

    SvaraRadera
  13. Småkakor som är så gott! Den boken har jag också spanat på, man kanske skulle göra ett inköp...

    SvaraRadera
  14. Diamanter lät lyxigt, passar till födelsedag

    SvaraRadera
  15. Tina: :-)
    Josefine: Skall kika in i din blogg
    Erika: Ha en trevlig helg du med
    Helena: Jag gillar verkligen boken, helt klart ett bra köp, tyvärr är den ju så ny så den dyker väl inte upp, på bokrean i år
    Viktoria: :-)

    SvaraRadera
  16. Jag som älskar småkakor och lyckats missa dessa! Boken låter som ett brainköp. Perfekt att ha allt samlat.

    SvaraRadera