fredag 9 september 2011

Muffins med romerska bågar

Bakade lite härligt goda muffins idag smaksatta med rivet apelsinskal och romerska bågar. De blir säkert himla goda med lite chokladfrosting på, gärna med apelsinsmak.

2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 1 stor apelsin
75 g smält smör
1 dl mjölk
Romerska bågar, de där små från Cloetta

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. 
  3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet apelsinskal .
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. 
  6. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
  7. Stick ner några romerska bågar i varje form.
  8. Grädda i cirka 15-20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

söndag 4 september 2011

Tekakor på vassle

Var sugen på att testa att baka med vasslen jag hade över efter äggosten så därför fick de bli lite härligt goda tekakor, svårt att säga om vasslen ger någon direkt annorlunda smak, men jag använde det istället för mjölk. Gjorde tekakor utan havregryn idag då det blir lite luftigare. Ja tekakor är så tolkgoda när de är nygräddade, lika goda med bara lite smör som med apelsinmarmelad eller ost. Jag bytte ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få de lite grövre, nästa gång tänkte jag hälla i lite vetekli också.Ja tekakor är verkligen perfekta att ha i frysen.

Tekakor
20 stycken


5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl raps- majsolja eller smält smör
3 msk socker
10 dl (600gram)  vetemjöl special
6 dl  (360 gram) grahamsmjöl
2 tsk salt

Gör så här:
  1. Lös jästen i den ljumma mjölken. 
  2. Blanda ner allt utom saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. 
  3. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. 
  4. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar.
  6. Rulla till bullar och platta eller kavla ut till kakor.
  7. Nagga med gaffel och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. 
  8. Pudra över lite mjöl.
  9. Låt nu tekakorna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
  10. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.
  11. Låt svalna något på galler under bakduk.

torsdag 1 september 2011

Kakbullar

Här kommer faktiskt ett recept på kakor jag bakade förra sommaren, fast jag har nog bakat dom efter det också  om jag inte minns helt fel, de är himla goda och är någonting mittimellan kakor och bullar. Går fort att baka och passar därför perfekt om du för objudna gäster :-). Fungerar utmärkt att frysa. Hur många det blir?, tror det blir runt 30, fast det beror ju på hur stora man gör dom.


Kakbullar
2 st ägg
200 gram smält smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
pärlsocker till garnering 
 
Gör så här:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
  2. Rulla till runda bullar och doppa dessa i pärlsocker.
  3. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter

måndag 29 augusti 2011

Skrabbelucker

Skrabbelucker gjorde mamma när vi var barn och det var så gott :-), det är som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka och de doppas i strösocker, tycker att smaken påminner lite om donuts, ja gott och sött är det, passar bra till tex brunchen, de är allra godast nybakade men går även utmärkt att äta kalla eller värma några sekunder i mikrovågsugn. De kallas även för krabbelurer eller snoobelurer. Det finns mängder med olika recept och jag testade ett som jag gjorde om då jag tycker smeten blev på tok för tjock, tog i mera mjölk än vad som stod i receptet.De är busenkla och  går himla fort att göra så därför passar det bra in i kategorin lättlagat som är just temat i Månadens sötsak denna månad. 

Skrabbelucker 
Runt 25 stycken, tror jag, glömde räkna dom 


2 ägg
4½ dl vetemjöl
ca 2-2 ½ dl mjölk (prova er fram, receptet säger nämligen 1,5 dl)
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. 
  3. Blanda  ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. Blanda till en slät smet.
  4. Stek skrabbeluckerna på medelstark värme i stekpanna eller plättlagg. Jag tog 1 msk smet per skrabbeluck. 
  5. Vänd dom i strösocker.

lördag 27 augusti 2011

Äggost och Björnbärssylt

Älskar äggost och brukar normalt äta det två gånger om året, 1 gång i september när det är Lantbruksdagar på Liseberg och 1 gång till jul,om jag äter julbord på en restaurang och det finns där. Har aldrig gjort äggost själv, har trott att det skall vara komplicerat, men jisses så fel jag hade, det var busenkel. Det enda var att det tar tid att göra den, fick stå och röra i grytan i närmare 1 timme innan den var klar, men det var det absolut värt. Så underbart gott och självklart serverades den med hemmagjord björnbärssylt.Så nu kan jag göra egen äggost precis när jag vill :-) och på vårt julbord blir det givetvis äggost i år :-)

Vasslen som blir över, närmare 3 liter för mig kan man frysa in och använda som degvätska vid bröd och bullbak. Men den skall även tydligen vara god att använda i såser till pasta, lasagne och liknande. Även tex i pannkakssmeten.

Formen till äggost köpte jag på ICA, ,men självklart skulle det vara kul att äga en gammal äggostform i trä. Fast det är klart, en i plast är mer lättskött.

Äggost
4 l mjölk
8-10 ägg
2 dl grädde
2 dl filmjölk
3 dl gräddfil
socker efter tycker och smak (jag tog kanske 3 msk, då blev det inte så söt)

Gör så här:

  1. Slå mjölken i en lagom stor, helst tjockbottnad rostfri kastrull. 
  2. Vispa lätt ihop ägg, grädde, fil och gräddfil. 
  3. Häll allt i kastrullen och värm sakta. 
  4. Rör under tiden sakta mot botten av kastrullen. Låt blandningen komma till sjudning. Sänk värmen efter hand. Den får inte koka! 
  5. Efter en stund kommer blandningen att skära eller dela på sig.
  6. När det börjar bildas klumpar och när vasslan börjar klarna är det dags att dra kastrullen åt sidan. Detta tog 50-60 minuter för mig.
  7. Låt stå i 15 minuter. 
  8. Ös upp äggostmassan i formen med en hålslev. 
  9. Strö lite socker mellan varven. här var jag för snål med socker.
  10. Ställ svalt, helst över natt.
Björnbärssylt
1 kg björnbär
750 gram syltsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100 grader och stoppa in väl rengjorda syltburkar. 
  2. Lägg björnbären och syltsocker i en kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning, jag behövde inte tillsätta något extra vatten.
  4. Låt koka 10 minuter.
  5. Ta bort eventuellt skum.
  6. Häll sylten i syltburkarna, fyll så långt upp till kanten som det går. Sätt på locket och vänd dom upp och ner på. Låt svalna helt.
  7. Öppnad burk förvaras i kylen, även oöppnade burkar förvarar jag i kylen.

onsdag 24 augusti 2011

Pannkaksmuffins

Gjorde lite härligt goda pannkaksmuffins till kvällsmat idag, de blir som små miniugnspannkakor, himla goda, passar lika bra till tex brunch eller  lunch. Blir säkert tokgott om man blandar ner lite äppelbitar blandat med kanel,mossade banan,  blåbär eller hallon, skinka, bacon eller kasslertärningar.Jag gjorde 12 stycken, men nästa gång kommer jag göra 16 stycken då de pöser upp en hel del under gräddningen, fast det sjunker ihop när man tar ut dom ur ugnen, ja de rann över lite därför kommer jag göra 16 stycken nästa gång.  Fastnade även lite i muffinsplåten så nästa gång smörjer jag med smör istället för flytande margarin och bröar med lite mjöl. Ja dessa kommer jag garanterat göra fler gånger, himla praktiskt att göra dom i en muffinsplåt. Tror jag hittade receptet i senaste eller föregående numret av tidningen Gourmet.


Ja och imorgon kommer min allra första tävling här på bloggen :-)

Pannkaksmuffins
12 stycken

3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 ägg
1 msk smör till formen

 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smörj en muffinsplåt med smör
  3. .Blanda samman vetemjöl, salt och vaniljsocker. 
  4. Vispa ner mjölken, lite i taget. 
  5. Vispa ner tre av äggen och en äggula. 
  6. Spara en äggvita, vispa den separta och vänd ner i smeten.
  7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  8. Serveras med lite färska bär, lite god hemmakokt sylt och kanske lite vispgrädde.

måndag 22 augusti 2011

Nougatglass

Gjorde lite ny glass idag, hade kvar nougat i skåpet sedan i julas, det var tänkt att användas till julgodis men så blev det inte så, istället blev det lite tokgod nougatglass, ja mycket nougat i, man kanske inte behöver ta så mycket nougat som jag gkorde, hela  300 gram, men gott blev, det, supergott, hade först tänkt göra lite nougatkrisp och hälla i , men jag smälte istället lite mer nougat så att det blev nougatripplad glass. Man märker att man får vara snabb när man tar kort på glass , här går det inte att vänta på att solen skall komma fram igen, får då smälter den bort :-)

Nougatglass
5 dl vispgrädde (eller 2,5 dl vispgrädde och 2,5 dl standardmjölk.)
1 vaniljstång 
6 äggulor
0,5 dl socker
200 gram nougat
100 gram nougat att rippla med

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Smält 200 gram nougat och blanda ner i glassmeten. Jag smälte min i mikrovågsugnen, passa den för det går fort.
  6. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Smält 100 gram nougat och landa försiktigt ner detta i glassen när glassen är halvfryst.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner 100 gram smält nougat när glassen är klar. Den skall bli ripplad, inte helt blandas ut i glassen. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

lördag 20 augusti 2011

Hasselnötsbröd


Bakade lite härligt gott bröd med massa hasselnötter i idag, gillar verkligen bröd med nötter i så detta är absolut ett bröd helt i min smak :-) .

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl matolja
2 msk ljus brödsirap
2 tsk salt
11-12 dl lantbrödsmjöl/matbrödsmjöl, 4 sädesslag
200 g hasselnötter

Gör så här
  1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen löst sig. 
  2. Tillsätt matoljan, sirap och salt. 
  3. Blanda ner mjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
  4. Ta under 1 dl av de hela nötterna och tillsätt de resterande i degen i slutet av knådningen. 
  5. Arbeta degen ytterligare en kort stund men bara så länge så att nötterna fördelas jämnt i degen.Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt.
  7. Dela den i två jämnstora bitar som formas till avlånga bröd. Lägg ner dessa i smorda bakformar som rymmer ca 1,5 liter. Tryck ner de sparade nötterna i bröden och ställ därefter att jäsa i 20-25 minuter.Sätt undertiden ugnen på 250 grader.
  8. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader och grädda i ca 25 minuter.
  9. Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem kallna på bakgaller under bakduk.

onsdag 17 augusti 2011

Toscakaka

Fick en så fin sommarpresent från den gulliga Elisabet på FikaMera, ni kan tänka er att jag blir glad då jag verkligen tokgillar IB Laursens rosa tårtfat, tycker det är så fint, ja det är all deras porslin, har sedan tidigare deras tårtfat i glas, som används flitigt. Fick även en fin slickepott i rosa från Rice, lika fin den, slickepottar kan man aldrig ha för lite av och kul med en extra fin sådan. Gå gärna in på FikaMeras hemsida, de har så mycket fint och ni har väl inte missat att Elisabet har en utlottning på Facebook. Ja tack en än gång Elisabet för den fina sommarpresenten.

Ja jag måste ju inviga tårtfatet :-), så här mitt i veckan fick det blir något busenkelt som toscakaka, så tokgott, det är glasyren som gör hela kakan och trots att jag gjorde 1,5 sats av glasyren så blev det för lite tycker jag, nästa gång blir det dubbelt upp av den härligt knäckiga glasyren.

Toscakaka


125 g smör
2 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Glasyr (nästa gång blir det dubbelt av glasyren)
75 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa smör och socker poröst. 
  3. Rör ner äggen ett i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret. 
  4. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.
  6. Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån och låt blandningen sjuda ca 1 minut.
  7. Fördela glasyren över kakan när den gräddats 25 min.
  8. Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. 
  9. Låt kakan svalna i formen.

måndag 15 augusti 2011

Hönökaka

Baka lite härligt goda hönökakor en regnig dag, så goda när de är nygräddade. Frys gärna in dom samma dag, de blir torra rätt fort tycker jag. Perfekta att ha i frysen och ta fram då de tinar fort.

Hönökakor
8 kakor
 
50 g jäst
1 l mjölk
0,5 dl flytande margarin
0,5 dl brödsirap
1 msk salt
6,5 dl rågsikt
17-18 dl vetemjöl 
Ev 2 msk brödkryddor 

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º,häll i matfettet.Lös jästen i lite av degspadet. 
  2. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap, salt, rågsikt & det mesta av vetemjölet. 
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken. 
  4. Jäs övertäckt i 30 min. 
  5. Värm ugnen till 275º , ställ samtidigt in en plåt eller om du har baksten så använd den.
  6. Dela degen i 8 delar och rulla till bullar. Lägg på bakplåtspapper.
  7. Jäs under bakdukar i 30 minuter. 
  8. Kavla ut en bulle, gärna med kruskavel, till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Picka den även gärna med en gaffel, den vill gärna bli bubblig annars vid gräddning.
  9. Lägg kakorna en i taget på den varma plåten/bakstenen.
  10. Grädda mitt i ugnen i 4-5 min eller tills de fått lite färg, grädda inte för länge så att de blir torra.
  11. Lägg kakorna ovanpå varandra och täck med bakdukar så håller de sig saftiga. 
  12. Frys in de samma dag så att de inte blir torra.

torsdag 11 augusti 2011

Dumleglass

Ja ni har allt fått vänta allt för länge, men nu kommer det äntligen ett nytt recept på glass, ja nu när det är sommar gör jag mindre glass än någonsin :-), vet inte varför det blev så, har väl fullt upp nu när det är semester och så och man gör så mycket annat samtidigt som vi renoverar här hemma. Gjorde lite härligt god Dumleglass igår, fick inte den att frysa helt i glassmaskinen som den brukar göra, vet inte om det är den stora mängden Dumle som orsakade det.Ja den fick frysa till ordentligt i frysen istället. Ja gott blev det och kanske kan man utesluta socker helt då det är så mycket socker i den Dumle som man smälter ner.

Dumleglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
6 äggulor
0,5 dl strösocker
Ev 1 msk glukos (kan uteslutas)
200 gram dumlekolor 
Lite extra dumlekolor att blanda ner i smeten.

Gör så här:
  1. Häll grädden och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, häll i alla dumlekolor och värm detta på svag värme under omrörning tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Blanda ner lite hackade dumlekolor. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.blanda ner lite hackade dumlekolor i glassmeten när den är helt klar.. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

tisdag 9 augusti 2011

Klassis limpa/ Sötlimpa


Bakade lite sötlimpa idag vilket uppskattades av busfröna här hemma. Man är ju själv uppfödd på sötlimpa med hushållsost och tänk på den tiden fick vi även kalaspuffar till frukost ibland :-), det var tokgott det.Ja det blev en mjuk och härligt god limpa, att det var lite anis och fänkål i gjorde den bara ännu godare. Det är himla gott med ost på men även med Onsalakorv. Det skall vara mörk sirap i men då jag trodde jag hade slut på det så fick det bli brödsirap, funkade lika fint det, men sedan så hittade jag den mörka sirapen i ett annats skåp, undra just vad den gjorde där.

50g jäst
5dl vatten
1/2 msk salt
30g rumsvarmt smör
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 1/2 dl mörk sirap/brödsirap
7 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet tills det är ca 37 garder, fingervarmt. 
  3. Häll över  1 dl vatten över jästen och rör om tills jästen löst upp sig, tillsätt resten av vattnet.
  4. Häll ner resten av ingredienserna i bunken men spara lite mjöl till utbakningen.
  5. Arbeta degen ca 12 min för hand annars 10 min med maskin. 
  6. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
  7. Strö mjöl på bakbordet och lägg degen på bordet, dela i 3 lika stora delar och forma till limpor.
  8. Lägg limporna på en bakplåt med papper, täck med kökshandduken och låt jäsa i ytterligare 30 min.Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  9. Sätt plåten i den nedre delen av ugnen och låt grädda i 25 minuter. Tills de fått fin färg.
  10. Låt dem sedan svalna på galler under handduk.

söndag 7 augusti 2011

Äppelpaj

Bakade lite mumsig äppelpaj i helgen, passar så bra nu när de svenska äpplena äntligen börjar dyka upp i affären. Visserligen har vi ett äppelträd på tomten men i år blev det inte många äpplen, de flesta har redan trillat ner och ofta är det bruna inuti. Var iofs likadant förra året när det var mängder med äpplen, de blir fort bruna inuti.När det gäller äppelpaj så gillar jag det bäst om den består av både pajdeg och smuldeg.

Pajdeg
152 gram snör
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Fyllning
3-4 äpplen
1-2 tsk kanel

Smuldeg
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 dl valnötter
1 1/2 dl havregryn
2 1/2 vetemjöl
200 gram kallt smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret på låg värme, blanda ner socker och mjöl, blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylskåpet 30 minuter.
  4. Förgrädda ca 5 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg i pajskalet och pudra över kanel.
  6. Mixa råsocker, valnötter, havregryn och mjöl i matberedaren.
  7. Lägg i det kalla smöret  skuret i bitar och mixa snabbt ihop till en smuldeg.
  8. Strö detta över äpplen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått en gyllenbrun färg.
  10. Serveras med lite mumsig vaniljsås.

torsdag 4 augusti 2011

Kladdkaka med Daim /Daimkladdkaka

För några veckor sedan blev jag och många andra bakbloggare tillfrågade om vi ville testbaka och recensera en av fem kladdkakerecept som Arla har på sin hemsida, vem tackar nej till det liksom :-), även om jag inte tokälskar kladdkaka så är det himla gott. Ja och vi verkade vara många som just föll för kladdkaka med daim och det kan jag verkligen förstå för hur gott är det inte med daim, vann förra året stjärnvinst på Daimhjulet på Liseberg, ni kan förstå att vi hade mycket daim här i huset efter det :-), självklart finns det inte någon daim kvar idag utan jag fick köpa ny. Som tillbehör till kladdkaka hör givetvis vispgrädde och nu för tiden har ju även Arla smaksatt grädde och den med choklad passar fint till just denna kladdkaka,det finns även en med jordgubbsmak som också är god och passar till kladdkakan. Annars är det även gott med något lite syrligare till som bryter av allt det söta som tex hallonsås eller kanske lite färska jordgubbar. För söt det blir det, toksöt så att näshåren krullar sig, precis som alltid med kladdkaka och daimen i gör det inte direkt sämre :-) . Men nästa gång tänker jag minska på gräddningstiden något eller grädda den längst ner i ugnen så att det blir lite kladdigare, dessutom vill ja ha i en extra paket med dubbeldaim för att få ännu mera daimssmak samt inte hacka daimen så fint. Just kladdkaka är busenkelt att göra, det behövs ingen elvisp för kladdkaka blir allra bäst om man bara rör ihop ingredienser. Sedan så blir den allra godast om den får gotta till sig i kylen över natten. Jag bröar alltid med kakao när jag gör chokladkakor, blir godast och snyggast så.Och här hittar ni receptet till denna supersmarriga kladdkaka Kladdkaka med Daim

tisdag 2 augusti 2011

Nonstoptårta

Gjorde en härligt smarrig tårta på min födelsedag, det blev en tårta som bestod av kokosbottnar, fyllda med mjölkchokladfluff och bananmousse. Ovanpå och runt tårtan mjölkchokladfluff, sedan en massa chokladdoppade fingerskex runt tårtan  och ovanpå tårtan en massa härligt goda Nonstop. Ja supergott blev det iallafall och det var första gången jag testade kokosbottnar och de smakar precis som kokostoppar, smarrigt värre :-). Ingredienserna nedan gick åt för en tårta på 16 cm i diameter. Gjorde kokosbotten i en 16 cm form då jag ville ha en högre botten, inte att rekommendera om man vill dela på den, kokosbotten går inte att dela på utan att den går sönder en del, fick ta hjälp av min tårtring för att bygga ihop tårtan igen och den blev då kanon eftersom botten är så saftig, men det är bättre att baka tre bottnar för sig. Jag brukar nu för tiden alltid använda tårtring när jag gör tårta, blir en stabilare/jämnare tårta då.

3 kokosbottnar
Mjölkchokladfluff, går åt mer än 1 sats om du gör en botten på 23 cm
Bananmousse
2 paket chokladdoppade fingerskex, går åt mer vid en 23 cm tårta. Funkar även fint med Kit Kat choklad.
1 påse nonstop/smarties/ M&M´s, går åt mer vid en 23 cm tårta.

Gör så här:
  1. Eftersom jag har en tårtring så gör jag tårtan så här, lägg en kokosbotten på tex en tårtbricka, fyll på med ett lager kokosmousse, lägg på en ny kokosbotten, fyll på med ett lager bananmousse, lägg på den sista tårtbotten, vira plastfolie runt och sätt dit tårtringen eller klä insidan av tårtringen med overheadplast. Ställ i kylen en kort stund. Min stod kanske 2 timmar pga av att jag ville att min tårtbotten skulle bli stabilare då bottnarna gått sönder lite. Dina bottnar kommer ju inte att gå sönder eftersom du inte skall försöka dig på att dela den i flera delar :-)
  2. Har man inte tårtring så är det bara att lägga 1 kokosbotten på ett tårtfat, bre på kokosmousse, kokosbotten, bananmousse och kokosbotten. Den måste inte stå i kylen.
  3. Bre mjölkchokladfluff runt och ovanpå hela tårtan.
  4. Sätt fingerskex runt hela kanten, knyt ett fint band runt dom.
  5. Fyll på med en massa Nonstop.

Kokosbotten

En mycket god tårtbotten som passar perfekt ihop med tex chokladfluff, bananmousse, kokosmousse, passionsfruktmousse. Blir en botten som inte går att dela på mitten så vill man ha en hög tårta med flera olika fyllningar så får man baka flera stycken istället. Tro mig :-) jag har försökt att dela på den,  jag gjorde en högre botten genom att grädda den i 16 cm form istället för 23 cm form, ja inte gick den att dela utan att falla sönder, men jag fick efter lite pusslande ihop tre bottnar ändå. Den smakar precis som kokostoppar och blir himla saftig. Botten passar fint som grund i en moussetårta där man tex har ett eller flera lager mousse ovanpå kokosbotten. Receptet kommer från boken Nyttigheter och njutningar.

1 dl (2 st) ägg
85 gram (1 dl) strösocker
140 gram kokosflingor
60 gram (4 msk) mjölk
30 gram mjölkchoklad, hackad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter, 6 cm hög. Bröa med kokosflingor.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Koka upp mjölken och häll i kokosflingorna och låt detta svälla några minuter.
  5. Blanda ner i äggvispet och tillsätt den hackade chokladen.
  6. Häll i tårtformen och baka i ca 15 minuter, tills den blivit gyllenbrun, den skall bli lite seg.

Bananmousse

Härligt mumsig tårtfyllning som passar perfekt ihop med chokladfluff eller kokosmousse.

3 mogna bananer
3 äggulor
½ dl socker
3 dl vispgrädde
Eventuellt lite snabbmarsanpulver
Lite citronsaft, kanske tog 1 msk

Gör såhär:
  1. Vispa äggulorna och socker pösigt.
  2. Mosa bananerna riktigt ordentligt. Jag mixar mina i matberedaren med den tillhörande kniven. Tillsätt citronsaften.
  3. Häll i bananerna i äggsmeten, och rör om.
  4. Vispa grädden ganska hårt, tillsätt sedan banansmeten. Om du tycker att bananmoussen är för lös kan du tillsätta lite marsanpulver till önskad konsistens.Det gjorde jag då min blev alldeles för lös för att fungera som tårfyllning.