tisdag 9 augusti 2011

Klassis limpa/ Sötlimpa


Bakade lite sötlimpa idag vilket uppskattades av busfröna här hemma. Man är ju själv uppfödd på sötlimpa med hushållsost och tänk på den tiden fick vi även kalaspuffar till frukost ibland :-), det var tokgott det.Ja det blev en mjuk och härligt god limpa, att det var lite anis och fänkål i gjorde den bara ännu godare. Det är himla gott med ost på men även med Onsalakorv. Det skall vara mörk sirap i men då jag trodde jag hade slut på det så fick det bli brödsirap, funkade lika fint det, men sedan så hittade jag den mörka sirapen i ett annats skåp, undra just vad den gjorde där.

50g jäst
5dl vatten
1/2 msk salt
30g rumsvarmt smör
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 1/2 dl mörk sirap/brödsirap
7 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet tills det är ca 37 garder, fingervarmt. 
  3. Häll över  1 dl vatten över jästen och rör om tills jästen löst upp sig, tillsätt resten av vattnet.
  4. Häll ner resten av ingredienserna i bunken men spara lite mjöl till utbakningen.
  5. Arbeta degen ca 12 min för hand annars 10 min med maskin. 
  6. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
  7. Strö mjöl på bakbordet och lägg degen på bordet, dela i 3 lika stora delar och forma till limpor.
  8. Lägg limporna på en bakplåt med papper, täck med kökshandduken och låt jäsa i ytterligare 30 min.Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  9. Sätt plåten i den nedre delen av ugnen och låt grädda i 25 minuter. Tills de fått fin färg.
  10. Låt dem sedan svalna på galler under handduk.

11 kommentarer:

  1. ny toppen tävling hos mig där man kan vinna rå bra sprits set med recept och allt i en snygg plåtbox. tänkte det kanske kunde vara nåt för dig som älskar att baka precis som mig

    http://ikoketmedchanette.blogg.se/2011/august/vinn-sprits-set-med-box-har.html

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut och fina är de med!

    SvaraRadera
  3. Vanlig limpa är ju bara så gott. Lite kryddor i brukar även göra susen. Blev väldigt sugen på att baka matbröd nu.

    SvaraRadera
  4. Det ser verkligen jättegott ut :-)
    Hembakat bröd är alltid godast!!

    / Jenny

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag såg din fråga om blomstämpeln på Eva Blixmans blogg. Jag ville också ha den och frågade på en annan blogg om cupcakes – Sockerrus.se – och fick svar direkt. Den säljs i ett paket med tre andra stämplar och finns här: http://www.tartdecor.se/embossers-blommor-1.html
    Vänligen
    //Linda

    SvaraRadera
  6. Alltid gott med färskt hembakt bröd!

    SvaraRadera
  7. Sådant här bröd är så gott! :)

    SvaraRadera
  8. Tack allihopa för era kommentarer :-), var så gott med sötlimpa

    Linda: Skulle köpa den för ett tag sedan men då var den slut på Tårtdecor, såg nu att de fått in nya

    SvaraRadera
  9. Sötlimpa är riktigt gott, det bakade jag mycket när jag var liten.
    Tycker absolut att du skall testa att göra karamelldekoration, men läs noga igenom receptet, för det är mycket som kan gå fel på vägen. Jag har ju själv misslyckats MÅNGA gånger, haha! Hoppas du har turen med dig.

    SvaraRadera