söndag 4 september 2011

Tekakor på vassle

Var sugen på att testa att baka med vasslen jag hade över efter äggosten så därför fick de bli lite härligt goda tekakor, svårt att säga om vasslen ger någon direkt annorlunda smak, men jag använde det istället för mjölk. Gjorde tekakor utan havregryn idag då det blir lite luftigare. Ja tekakor är så tolkgoda när de är nygräddade, lika goda med bara lite smör som med apelsinmarmelad eller ost. Jag bytte ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få de lite grövre, nästa gång tänkte jag hälla i lite vetekli också.Ja tekakor är verkligen perfekta att ha i frysen.

Tekakor
20 stycken


5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl raps- majsolja eller smält smör
3 msk socker
10 dl (600gram)  vetemjöl special
6 dl  (360 gram) grahamsmjöl
2 tsk salt

Gör så här:
  1. Lös jästen i den ljumma mjölken. 
  2. Blanda ner allt utom saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. 
  3. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. 
  4. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar.
  6. Rulla till bullar och platta eller kavla ut till kakor.
  7. Nagga med gaffel och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. 
  8. Pudra över lite mjöl.
  9. Låt nu tekakorna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
  10. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.
  11. Låt svalna något på galler under bakduk.

14 kommentarer:

  1. Fint med recept som man kan förändra, lägga till och dra ifrån.

    SvaraRadera
  2. Mmm, hembakat bröd är ju så gott! Och ja grahamsmjöl i bröd passar så bra :)

    SvaraRadera
  3. Mårtensson: Precis, receptet är ju himla lätt att andra på vad gäller tex olika mjölsorter

    Alexandra: Så gott :-)

    Louise: Ja det blir allt fluffiga när det är mjölk i

    Sandra: :-)

    Jen: :-)

    SvaraRadera
  4. Åh, de ser så goda ut! Tekakor som är så gott. Jag har bara gjort med havregryn i, goda de med.

    SvaraRadera
  5. Vad gott =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera
  6. jag har en utmaning till dig. hoppas
    du tycker det e kul och hänger på

    http://tartpalatset.blogg.se/2011/september/utmaning.html

    SvaraRadera
  7. Åå så gott med tekakor :) Jag gjorde förresten dina skrabbelucker i förra veckan, men jag föll mer för krabbelurer-namnet ;-)

    SvaraRadera
  8. Minna: De med havregryn är också goda, mättar bättre då tycker jag.

    Coquina: Skall kika in på din blogg

    Chanette: Skall kika in hos dig

    Therese: Kul att du gjorde krabbelurer :-)

    SvaraRadera
  9. Heja tekaka!

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  10. Hej ,testar att göra glutenfria lägger till lite solrosfrön o fibrex.mäter upp mjölet..Gun.

    SvaraRadera