Älskar äggost och brukar normalt äta det två gånger om året, 1 gång i september när det är Lantbruksdagar på Liseberg och 1 gång till jul,om jag äter julbord på en restaurang och det finns där. Har aldrig gjort äggost själv, har trott att det skall vara komplicerat, men jisses så fel jag hade, det var busenkel. Det enda var att det tar tid att göra den, fick stå och röra i grytan i närmare 1 timme innan den var klar, men det var det absolut värt. Så underbart gott och självklart serverades den med hemmagjord björnbärssylt.Så nu kan jag göra egen äggost precis när jag vill :-) och på vårt julbord blir det givetvis äggost i år :-)
Vasslen som blir över, närmare 3 liter för mig kan man frysa in och använda som degvätska vid bröd och bullbak. Men den skall även tydligen vara god att använda i såser till pasta, lasagne och liknande. Även tex i pannkakssmeten.
Formen till äggost köpte jag på ICA, ,men självklart skulle det vara kul att äga en gammal äggostform i trä. Fast det är klart, en i plast är mer lättskött.
Äggost
4 l mjölk
8-10 ägg
2 dl grädde
2 dl filmjölk
3 dl gräddfil
socker efter tycker och smak (jag tog kanske 3 msk, då blev det inte så söt)
Gör så här:
8-10 ägg
2 dl grädde
2 dl filmjölk
3 dl gräddfil
socker efter tycker och smak (jag tog kanske 3 msk, då blev det inte så söt)
Gör så här:
- Slå mjölken i en lagom stor, helst tjockbottnad rostfri kastrull.
- Vispa lätt ihop ägg, grädde, fil och gräddfil.
- Häll allt i kastrullen och värm sakta.
- Rör under tiden sakta mot botten av kastrullen. Låt blandningen komma till sjudning. Sänk värmen efter hand. Den får inte koka!
- Efter en stund kommer blandningen att skära eller dela på sig.
- När det börjar bildas klumpar och när vasslan börjar klarna är det dags att dra kastrullen åt sidan. Detta tog 50-60 minuter för mig.
- Låt stå i 15 minuter.
- Ös upp äggostmassan i formen med en hålslev.
- Strö lite socker mellan varven. här var jag för snål med socker.
- Ställ svalt, helst över natt.
Björnbärssylt
1 kg björnbär750 gram syltsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader och stoppa in väl rengjorda syltburkar.
- Lägg björnbären och syltsocker i en kastrull.
- Värm försiktigt under omrörning, jag behövde inte tillsätta något extra vatten.
- Låt koka 10 minuter.
- Ta bort eventuellt skum.
- Häll sylten i syltburkarna, fyll så långt upp till kanten som det går. Sätt på locket och vänd dom upp och ner på. Låt svalna helt.
- Öppnad burk förvaras i kylen, även oöppnade burkar förvarar jag i kylen.
Låter fruktansvärt gott, måste provas nån gång. Nu är jag ganska mätt på bakverk och tårta, har bakat i långa banor :-) . Skriver deffinitivt av receptet och sparar det till när suget kommer åter :-)
SvaraRadera/Anna
jag har aldrig någonsin provat äggost, men jag tolkar det här som att det är värt att prova ;) Ser väldigt fint ut i alla fall! Är det typ som ostkaka? Det är det enda jag kan komma på som liknar det jag ser på bilderna ;)
SvaraRaderaVad häftigt! Har aldrig ens hört talas om äggost men det låter onekligen spännande! Och björnbärssylt.....mmmmmmmmmm så gott att ha på en rostad macka!! Vad hittar du allt gott?!! Härligt att du lägger ut så mycket roliga recept! Hoppas du har en härlig helg :D
SvaraRaderaDet här var intressant! Jag har aldrig hört om äggost :)
SvaraRaderaGjorde äggost i julas för första gången och kan bara hålla med, det var ju inte så krångligt som jag trott. Ser ju dessutom så lyxigt ut när man gör det i en fin form!
SvaraRaderaAnna: så gott, du måste prova
SvaraRaderaAlexandra: Påminner lite om ostkaka, gott är det :-)
Caroline: Tack, ja äggost är mer vanligt här nere på västkusten då det kommer från Bohulän
Hovkonditorn: Men gott är det :-)
Sanna: Precis, jag trodde just den delen att skilja ostmassan från vasslen var svårt, var ju busenkelt, bara att fiska upp med en hålsklev, så det kommer garanterat finnas äggost på julbordet i år
Oj vad spännande! Har jag aldrig testat eller hört talas om trots att jag är från Göteborg. Snygg den blev och ser gott ut!
SvaraRaderaAldrig provat men det låter väldigt gott!
SvaraRaderaVad spännande! Har hört om äggost förr men aldrig smakat. Vet egentligen inte alls vad det är. Man äter det som dessert alltså? Hur smakar det? :-) Finns det nått att likna det vid?
SvaraRaderaDet var en riktigt snygg äggost. Kul att göra sin egen. Jag brukar bara stöta på den en gång om året, det när jag är i Bohuslän. Det är kanske lite svårt att få tag på en form, men det skulle vara kul att prova att göra egen äggost någon gång. Gott med egen björnbärssylt till!
SvaraRaderaAldrig ens hört talas om någon av oss, men det låter ju hur enkelt som helst. Är det sen gott också så kan det ju inte bli fel:)
SvaraRaderaHar aldrig ätit äggost, är det en lokal delikatess eller är jag bara oallmänbildad? Låter spännande iaf!
SvaraRaderaJag har aldrig testat äggost, men hört att det ska vara så gott. Så fin din blev!
SvaraRaderaTack för era kommentarer, ja det är nog en rätt lokal delikatess tror jag, mest vanlig i Bohuslän där det kommer ifrån, gott är det :-), det är en dessert, efterrätt,. tex på julbordets efterrättsbord, till påskbuffen, lite syrlig och söt beroende på hur mycket socker man tar i
SvaraRaderaÄggost är Bohusläns landskapsrätt skulle man kunna säga. I norra Bohuslän äter man den både till sylt och till sill. Förr gjordes den inte så söt och åts mer som kvällsmat. Den är helt klart värd att prova. Det finns massa olika recept äggost.
SvaraRaderaJa, hoppas du får riktigt mycket plommon så det både räcker till paj och kräm. =) Äggost är ju riktigt gott, det var längesen jag åt det dock.
SvaraRaderaVa spännande detta ser ut!! :) Du gör så mycket annorlunda o kul i din blogg, det uppskattas verkligen :)
SvaraRaderaÅh äggost. Favoriternas favorit! Det är barndomsminnen i kubik för mig. Härligt att se att den fortfarande bakas, och självklart är björnbärssylt det enda rätta!
SvaraRaderaAnonym: Sillen hoppar jag nog över :-)
SvaraRaderaJenny: Alla plommon hade ramlat ner :-(
Marsipan: Tack :-)
Kim: Helt tokgott :-)
Äggist är ju så gott men det behöver inte ta så lång tid när jag gör det tar det max 30 min jag sätter plattan direkt på, max sen sänker jag en grad sen passar jag den oerhört noga rör då och då bara man är uppmärksam behöver man inte värma den så sakta
SvaraRaderaFast det går ju bra vilket man än gör
Mums så gott! Jag älskar också äggost med björnbärssylt och blev ju hur sugen som helst på det nu!!
SvaraRaderaLåter hur gott som helst , måste prova att göra det. Ett litet tips till en snabbkokad sylt = Ta ca 4-5 dl frysta (köpta) jordgubbar eller bär du tycker om, lägger dem i en stor glasskål (så det kan koka ordentligt)och häll på socker efter smak, jag brukar ta ca 3 msk, jag vill inte ha den så söt. Kör i micron på full effekt ca 6 min, (Skålen är nu varm så bränn dig inte), rör om med en gaffel och mosa bären lite, kör ca 3 minuter till, rör om och mosa bären lite till om det behövs, låt sylten svalna och häll upp i en plastburk med lock, sylten håller ca en vecka i kylen. Min dotter älskar den och vill ha den varje morgon på sin mannagrynsgröt. // Caroline
SvaraRaderaPharmacy: Tack :-)
SvaraRadera