torsdag 11 augusti 2011

Dumleglass

Ja ni har allt fått vänta allt för länge, men nu kommer det äntligen ett nytt recept på glass, ja nu när det är sommar gör jag mindre glass än någonsin :-), vet inte varför det blev så, har väl fullt upp nu när det är semester och så och man gör så mycket annat samtidigt som vi renoverar här hemma. Gjorde lite härligt god Dumleglass igår, fick inte den att frysa helt i glassmaskinen som den brukar göra, vet inte om det är den stora mängden Dumle som orsakade det.Ja den fick frysa till ordentligt i frysen istället. Ja gott blev det och kanske kan man utesluta socker helt då det är så mycket socker i den Dumle som man smälter ner.

Dumleglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
6 äggulor
0,5 dl strösocker
Ev 1 msk glukos (kan uteslutas)
200 gram dumlekolor 
Lite extra dumlekolor att blanda ner i smeten.

Gör så här:
  1. Häll grädden och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, häll i alla dumlekolor och värm detta på svag värme under omrörning tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Blanda ner lite hackade dumlekolor. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.blanda ner lite hackade dumlekolor i glassmeten när den är helt klar.. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

37 kommentarer:

  1. Uuuhhhhh hvor ser og lyder det bare vildt lækkert. Den opskrift nupper jeg :-)))

    SvaraRadera
  2. Har inte hört talas om Dumleglass tidigare, men jösses så gott det låter!

    SvaraRadera
  3. Yum yum..älskar dumle,älskar kolan som smälter och chokladen runt om,,oj då nu skulle de sitta fint med glass..kasta hit vet ja ehhehe

    SvaraRadera
  4. Mmm vad gott det lät :-) Dumle är ju så himlans gott. Gjorde dumlefluff idag till en tårta och givetvis var man tvungen att stoppa en dumle i munnen =)

    SvaraRadera
  5. Dumle är så himla gott! Det går att trycka ner i det mesta ;D

    SvaraRadera
  6. Åhh, var det första jag sade när jag läste rubriken och såg bilden :) Supergott!

    SvaraRadera
  7. Gott! Utanför jobbet har dom en glassbar där de säljer super god dumleglass! Blir några en kulor glass där... De är farligt kan jag lova=)

    SvaraRadera
  8. skulle inte vara dumt om du skrev en receptbok:)

    SvaraRadera
  9. Åååå så gott! Har funderat på att göra dumleglass men aldrig kommit till skott :P

    SvaraRadera
  10. Åh, dumle är ju så gott. Kan tänka mig att den glassen är väldigt god.
    Min man vill köpa en glassmaskin, så vi får se om det börjar tillverkas glass även i vårt hem snart. :-)

    SvaraRadera
  11. Hur får du dumlen att bli mjuka i glassen när du skopar upp den? Har gjort dumleglass tidigare men dumlen blev stenhård som jag hackade i glassen :(

    SvaraRadera
  12. Åh mums vad gott det ser ut!

    SvaraRadera
  13. Nu önskar jag verkligen att jag hade en glassmaskin, börjar nästan dreggla av att titta på bilden.

    SvaraRadera
  14. Såååå himla gott med egen dumleglass. :-D

    Önskar en riktigt trevlig helg.

    /Jenny

    SvaraRadera
  15. Det låter såå gott! Det borde man ju testa nångång :)

    SvaraRadera
  16. Det här låter lovande! Får testa det i min glassmaskin!

    SvaraRadera
  17. Tack allihopa för era kommentarer :-), ja en glassmaskin är en toppeninvenstering enligt mig då :-) , Veronika jag haxckade dumlen i rätt så små bitar så det blev bra då, fast det är klart de blir ju frysta

    SvaraRadera
  18. Låter fantastiskt! Bara testat att göra glass en enda gång men den vart alldeles för isig :S

    SvaraRadera
  19. O M G!! måste vara den godaste glassen i universum! Mums vad gott det låter! :)

    SvaraRadera
  20. OMG ge mig.. Gravid och tjock här som vill ha allt som är dåligt :D

    SvaraRadera
  21. Jesus, så gott!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  22. Dumlekolor kan man ha till mycket. Gott med glass! :)

    SvaraRadera
  23. Vad gott med dummleglass, det finns verkligen mycket man kan göra med dummle! Jag har aldrig hört talas om dummleglass! Det måsta jag prova någon gånga!

    SvaraRadera
  24. Snubblade förbi din blogg.
    Kika gärna in hos mig!

    SvaraRadera
  25. Herregud så gott.. och jag som går på diet.. :(

    SvaraRadera
  26. vad gott. Jag har prövat att göra glass några gånger och varje gång har det liksom blivit isigt. Nu har jag heller ingen glassmaskin. Är det bara att röra om då och då ett par timmar om man inte har glassmaskin? Eller blir det isigt ändå och man måste låta glassen tina en stund?

    SvaraRadera
  27. Oj lät farligt mumsigt det där, ska nog inte skaffa glassmaskin..för mkt mumsigt man kan hitta på :-)

    SvaraRadera
  28. Dumle är verkligen en hit, i allt. Ser hur gott ut som hellst!

    SvaraRadera
  29. Heres comes sugar: Du måste testa igen, denna blev inte alls isig, bara det är mycket ägg och grädde i så brukar det bli bra :-)

    Annica: Tokgott :-)

    Cattis: :)

    Smaskelismasken: Så gott :-)

    Tina: Jupp :)

    Kakmonster: Prova, så gott :-)

    Emma: Skall ta och kika in hos dig

    Helena: Ja denna skall nog kanske inte ingå i dieten, om det inte är en glassdiet förstås :-)

    Matelina: Har inte testat utan glassmaskin, men det är bara att röra om med jämna mellanrum för att få i lift i smeten och den brukar inte bli isig, men är godast om den får tina en stund

    Maria: :-)

    Fröken Julie: Så gott :-)

    Louise: :-)

    SvaraRadera
  30. Det låter jätte gott :) jag ska göra en glasstårta till en dumlefantast och undrar lite över hur mycket glass det här blir. Räcker det till att fylla en vanlig rund kakform med löstagbara kanter till hälften? eller måste jag göra dubbel sats? Sedan så undrar jag om du tror att denna glass skulle passa bra tillsammans med hallonsorbet i en glasstårta, smakmässigt alltså?

    SvaraRadera
  31. Det blir nog runt 8 dl, ja så det borde täcka halva formen och det låter himla gott med hallon ihop

    SvaraRadera
  32. Aaahhhrrgggg *dregel* Nu får min sambo ta och medverka i glassätandet annars får han inget! Jag tog 6 dl grädde, 0,5 dl ljust muscovadosocker istället för vanligt samt honung (naturens glukos) istället för glukos och gud vad gott! Nästa projekt är att göra om samma sak fast med Center. :P

    SvaraRadera
  33. tildaf: Låter gott med center i :-), funderar på en variant med Toblerone, då jag har en massa sådan hemma, ja honung funkar ju precis lika bra

    SvaraRadera