måndag 15 augusti 2011

Hönökaka

Baka lite härligt goda hönökakor en regnig dag, så goda när de är nygräddade. Frys gärna in dom samma dag, de blir torra rätt fort tycker jag. Perfekta att ha i frysen och ta fram då de tinar fort.

Hönökakor
8 kakor
 
50 g jäst
1 l mjölk
0,5 dl flytande margarin
0,5 dl brödsirap
1 msk salt
6,5 dl rågsikt
17-18 dl vetemjöl 
Ev 2 msk brödkryddor 

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º,häll i matfettet.Lös jästen i lite av degspadet. 
  2. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap, salt, rågsikt & det mesta av vetemjölet. 
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken. 
  4. Jäs övertäckt i 30 min. 
  5. Värm ugnen till 275º , ställ samtidigt in en plåt eller om du har baksten så använd den.
  6. Dela degen i 8 delar och rulla till bullar. Lägg på bakplåtspapper.
  7. Jäs under bakdukar i 30 minuter. 
  8. Kavla ut en bulle, gärna med kruskavel, till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Picka den även gärna med en gaffel, den vill gärna bli bubblig annars vid gräddning.
  9. Lägg kakorna en i taget på den varma plåten/bakstenen.
  10. Grädda mitt i ugnen i 4-5 min eller tills de fått lite färg, grädda inte för länge så att de blir torra.
  11. Lägg kakorna ovanpå varandra och täck med bakdukar så håller de sig saftiga. 
  12. Frys in de samma dag så att de inte blir torra.

19 kommentarer:

  1. Ser jättegoda ut! En rejäl smörklick och massor av ost:)

    SvaraRadera
  2. Det var en hel del bröd det! ;) Ser gott ut!

    SvaraRadera
  3. Mumms, alltid lika gott med sånt bröd!

    SvaraRadera
  4. Nu blev jag allt sugen på att baka igen,fast ja gjorde croissant i går..
    ser dögoda ut

    SvaraRadera
  5. Åh, jag har aldrig gjort hönökaka själv, tack för ett trevligt recept =D Ser gott ut också, mums!

    SvaraRadera
  6. Åh! det är ju så gott! Måste jag göra någon dag.

    SvaraRadera
  7. Tack för era kommentarer, hönökaka är så gott, helst med lite brödkryddor i :-)

    SvaraRadera
  8. Jag älskade hönökaka när jag var liten och åt inget annat bröd. Ditt bröd ser supergott ut!!

    SvaraRadera
  9. Men sååå gott!! :-) Jag har dock aldrig testat att baka dessa själv. :-)
    Men snart så kanske det är dags! :-)

    / Jenny

    SvaraRadera
  10. Det var inte igår man åt Hönökaka (GI-kost eller inte:)), riktigt gott är det ju!

    SvaraRadera
  11. Carina: Tack :-)
    Jenny: Prova, busenkelt att göra :-)
    Mårtensson: Tyvärr ingår det nog inte i GI-diet :-D

    SvaraRadera
  12. ÅÅh så gott! En kopp te och en stor bit hönökaka med smör och ost är ju faktiskt hur bra som helst!=) Jag har knappt bakat bröd på hela sommaren, får bli mer av den vara när hösten kommer...

    SvaraRadera
  13. Det är så gott! :) Har inte bakat sånt på evigheter.

    SvaraRadera
  14. Så gott och vilken fin blogg du har!

    SvaraRadera
  15. Varför har jag inte gjort hönökakor på 100 år???? De ser supergoda ut.....

    SvaraRadera