Skrabbelucker gjorde mamma när vi var barn och det var så gott :-), det är som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka och de doppas i strösocker, tycker att smaken påminner lite om donuts, ja gott och sött är det, passar bra till tex brunchen, de är allra godast nybakade men går även utmärkt att äta kalla eller värma några sekunder i mikrovågsugn. De kallas även för krabbelurer eller snoobelurer. Det finns mängder med olika recept och jag testade ett som jag gjorde om då jag tycker smeten blev på tok för tjock, tog i mera mjölk än vad som stod i receptet.De är busenkla och går himla fort att göra så därför passar det bra in i kategorin lättlagat som är just temat i Månadens sötsak denna månad.
Skrabbelucker
Runt 25 stycken, tror jag, glömde räkna dom
2 ägg
Runt 25 stycken, tror jag, glömde räkna dom
2 ägg
4½ dl vetemjöl
ca 2-2 ½ dl mjölk (prova er fram, receptet säger nämligen 1,5 dl)
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och socker.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Blanda ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. Blanda till en slät smet.
- Stek skrabbeluckerna på medelstark värme i stekpanna eller plättlagg. Jag tog 1 msk smet per skrabbeluck.
- Vänd dom i strösocker.
Åh, det är ju så gott!!!
SvaraRaderaVi kallar dem "tomtebloss"..kärt barn har många namn!! :-)
SvaraRaderaHar jag aldrig hört talas om - varken skrabbelucker eller krabbelurer. Skumma namn O.0 Gott ser det ut i alla fall - och sött =)
SvaraRaderaCarina: :-)
SvaraRaderaAnonym: Kul namn , tomtebloss :-)
Alexandra: Himla gott :-)
Hmm har jag nog aldrig hört talas om :)
SvaraRaderaSå gott! Jag gjorde annars dina pannkaksmuffins igår med lite olika fyllningar i, och de blev väldigt goda. Tack!
SvaraRaderaÅ så gott det där verkar. Det skulle garanterat gå hem hos oss! Måste nog testa det nån dag, tjoff ner i min vill-testa-mapp :)
SvaraRaderaJa, det är inte dumt det där! Perfekt friluftsmat också! Jag brukar dock kalla dem krabbelurer men kärt barn har många namn!
SvaraRaderaVi brukade alltid göra krabbelurer på stormkök eller över öppen eld på scouterna när jag var liten. Tokgott!
SvaraRaderaBara namnet får mig ju att vilja testa dem. Sen låter de ju väldigt goda. Kan tänka mig att både barn och vuxna hemma hos oss skulle gilla dem :-) Tack för tipset!
SvaraRaderaÅh vad gott! Sådana gillar jag verkligen, men har aldrig gjort dem själv. Måste testa! :)
SvaraRaderadem här har jag letat jätte länge efter.min mamma brukade göra dessa och ja älskade verkligen dem.försökt och förklara till alla,men ingen som fatta vad ja menade.min mor gick plötsligt bort så hann inte få receptet.tack så mycket
SvaraRaderaKrabbelurer, kallar vi dom för. Vill minnas att de var en storfavorit hos scouterna, i alla fall dåförtiden:)
SvaraRaderaDe där är ju sååå goda! Fast här heter dom krabbelurer :-)
SvaraRaderaTack för era kommentaer, är visst fler än jag som ätit dom som barn :-), fast de flesta verkar känna till dom som krabbelurer
SvaraRaderaLetar man efter skrabbelucker får man bara upp ditt recept, men på krabbelurer finns det många. Ditt namn är nog nåt din familj kallat dem för
RaderaJag åt aldrig det när jag var liten. Men det låter jättegott! :) Barndomensmat ligger nära hjärtat!
SvaraRaderaÅhh...krabbelurer ;-P det brukade mamma göra när vi var små!! Hur gott som helst!! :-)
SvaraRaderaTror att de kallas Krabbelurer här också :-) Gott är det och går alltid hem hos barnen. Alltid något...
SvaraRaderaVi gör ofta Skrabbelucker när vi är på scoutläge!
SvaraRadera:)
Oh vad gott! Det ska jag göra till barnen i veckan :)
SvaraRaderaGjorde jag ofta för en massa år sedan. Gott med rivet äpple i också! :)
SvaraRaderaKrabbelurer här oxå, men kom i kontakt med dem först när dottern var i knytte-gruppen i Friluftsfrämjandet. Fantastisk sockerchock, jättegoda:) Men det var länge sedan de stod på menyn ... Ha det gott o stort tack för alla recept o tips här på din mysiga blogg!
SvaraRaderaTestade dessa för något år sedan och tyckte de var goda. Var länge sedan nu.
SvaraRaderaTack igen för era kommentarer, kan tänka mig att det är många som gjort det på tex scouterna då de måste vara perfekta att steka över ett stormkök
SvaraRaderaKrabbelurer. Världens bästa mellis när man har huset fullt med barn. En I Ur och Skur-favorit från barnens dagis.
SvaraRaderaVilket namn; "Skrabelucker", haha. Aldrig hört tidigare :)
SvaraRaderaSkrabbelusker kallade vi dem när jag var liten. Det var hejdlöst länge sedan jag gjorde dem... Får nog bli av i helgen tror jag! :)
SvaraRaderaOj, vad goda de ser ut. Har aldrig testat. Får jag och barnen göra helt enkelt!
SvaraRaderaHa en skön helg!
Gud så gott detta såg ut:)
SvaraRaderaVar gärna med och tävla om en Decomax, en super hjälpreda då du skall dekorera och spritsa dina bakverk:
http://maddesmumms.blogg.se/2011/september/vinn-en-decomax-dekorationssprits.html
Men jisses vad gott!
SvaraRaderaJag hade aldrig tidigare sett skrabbelucker =)
Tack för att du dlar med dig!
Kram
Tack igen för era kommentarer :-)
SvaraRaderanär du skriver vispa ägg och socker menar du bara vispa ihop lite eller vitt och fluffigt a la sockerkakssmet? Låter supergott och jag vill testa :)
SvaraRaderaAnonym: Det är supegott, jag vispade ägg och socker ljust och pösigt, men inte jättefluffigt, behövs inte
SvaraRaderaoh vi gjorde dem också! :D
SvaraRaderaohhh. Sanna barnminnen som kommer fram! Sådana gjorde vi i scouterna då jag var liten. Så himla gott då man var ute i naturen :)
SvaraRaderaIdag gjorde jag dessa för första gången och dom var så mkt godare än vanliga pannkakor..kom på att om man tar lite mindre socker i smeten så skulle man kanske kunna ha lite annat på den tex lax, creme fraiche, rom osv...
SvaraRaderaMin pojke och mammakompis tyckte dom var super...
I vår familj har de alltid gått under namnet sockerkaksplättar :)Kärt barn har många namn!
SvaraRaderaKrabbelurer kallar vi dem i norge, jag brukar lägga en skiva norsk brunost på när den är lagomt varm/sval. Det blir såå gott!
SvaraRaderaVi kallar dem för flottsuddar
SvaraRaderaÅ detta är ju så gott.....min mormor gjorde alltid detta när jag var liten <3
SvaraRaderakokbok från 1936 kallar dem för Krabbeliner
SvaraRadera