måndag 29 augusti 2011

Skrabbelucker

Skrabbelucker gjorde mamma när vi var barn och det var så gott :-), det är som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka och de doppas i strösocker, tycker att smaken påminner lite om donuts, ja gott och sött är det, passar bra till tex brunchen, de är allra godast nybakade men går även utmärkt att äta kalla eller värma några sekunder i mikrovågsugn. De kallas även för krabbelurer eller snoobelurer. Det finns mängder med olika recept och jag testade ett som jag gjorde om då jag tycker smeten blev på tok för tjock, tog i mera mjölk än vad som stod i receptet.De är busenkla och  går himla fort att göra så därför passar det bra in i kategorin lättlagat som är just temat i Månadens sötsak denna månad. 

Skrabbelucker 
Runt 25 stycken, tror jag, glömde räkna dom 


2 ägg
4½ dl vetemjöl
ca 2-2 ½ dl mjölk (prova er fram, receptet säger nämligen 1,5 dl)
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. 
  3. Blanda  ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. Blanda till en slät smet.
  4. Stek skrabbeluckerna på medelstark värme i stekpanna eller plättlagg. Jag tog 1 msk smet per skrabbeluck. 
  5. Vänd dom i strösocker.

42 kommentarer:

  1. Åh, det är ju så gott!!!

    SvaraRadera
  2. Vi kallar dem "tomtebloss"..kärt barn har många namn!! :-)

    SvaraRadera
  3. Har jag aldrig hört talas om - varken skrabbelucker eller krabbelurer. Skumma namn O.0 Gott ser det ut i alla fall - och sött =)

    SvaraRadera
  4. Carina: :-)
    Anonym: Kul namn , tomtebloss :-)
    Alexandra: Himla gott :-)

    SvaraRadera
  5. Hmm har jag nog aldrig hört talas om :)

    SvaraRadera
  6. Så gott! Jag gjorde annars dina pannkaksmuffins igår med lite olika fyllningar i, och de blev väldigt goda. Tack!

    SvaraRadera
  7. Å så gott det där verkar. Det skulle garanterat gå hem hos oss! Måste nog testa det nån dag, tjoff ner i min vill-testa-mapp :)

    SvaraRadera
  8. Ja, det är inte dumt det där! Perfekt friluftsmat också! Jag brukar dock kalla dem krabbelurer men kärt barn har många namn!

    SvaraRadera
  9. Vi brukade alltid göra krabbelurer på stormkök eller över öppen eld på scouterna när jag var liten. Tokgott!

    SvaraRadera
  10. Bara namnet får mig ju att vilja testa dem. Sen låter de ju väldigt goda. Kan tänka mig att både barn och vuxna hemma hos oss skulle gilla dem :-) Tack för tipset!

    SvaraRadera
  11. Åh vad gott! Sådana gillar jag verkligen, men har aldrig gjort dem själv. Måste testa! :)

    SvaraRadera
  12. dem här har jag letat jätte länge efter.min mamma brukade göra dessa och ja älskade verkligen dem.försökt och förklara till alla,men ingen som fatta vad ja menade.min mor gick plötsligt bort så hann inte få receptet.tack så mycket

    SvaraRadera
  13. Krabbelurer, kallar vi dom för. Vill minnas att de var en storfavorit hos scouterna, i alla fall dåförtiden:)

    SvaraRadera
  14. De där är ju sååå goda! Fast här heter dom krabbelurer :-)

    SvaraRadera
  15. Tack för era kommentaer, är visst fler än jag som ätit dom som barn :-), fast de flesta verkar känna till dom som krabbelurer

    SvaraRadera
  16. Jag åt aldrig det när jag var liten. Men det låter jättegott! :) Barndomensmat ligger nära hjärtat!

    SvaraRadera
  17. Åhh...krabbelurer ;-P det brukade mamma göra när vi var små!! Hur gott som helst!! :-)

    SvaraRadera
  18. Tror att de kallas Krabbelurer här också :-) Gott är det och går alltid hem hos barnen. Alltid något...

    SvaraRadera
  19. Vi gör ofta Skrabbelucker när vi är på scoutläge!
    :)

    SvaraRadera
  20. Oh vad gott! Det ska jag göra till barnen i veckan :)

    SvaraRadera
  21. Gjorde jag ofta för en massa år sedan. Gott med rivet äpple i också! :)

    SvaraRadera
  22. Krabbelurer här oxå, men kom i kontakt med dem först när dottern var i knytte-gruppen i Friluftsfrämjandet. Fantastisk sockerchock, jättegoda:) Men det var länge sedan de stod på menyn ... Ha det gott o stort tack för alla recept o tips här på din mysiga blogg!

    SvaraRadera
  23. Nu kan ni sälja era bak deco saker ni
    inte vill ha längre eller som ni har förköpt er
    på eller varför inte köpa lite av de sakerna
    som nån vill sälja där som du inte har


    http://www.facebook.com/pages/S%C3%A4ljes-bak-deco-saker/244949685543215

    SvaraRadera
  24. Testade dessa för något år sedan och tyckte de var goda. Var länge sedan nu.

    SvaraRadera
  25. Tack igen för era kommentarer, kan tänka mig att det är många som gjort det på tex scouterna då de måste vara perfekta att steka över ett stormkök

    SvaraRadera
  26. Krabbelurer. Världens bästa mellis när man har huset fullt med barn. En I Ur och Skur-favorit från barnens dagis.

    SvaraRadera
  27. Vilket namn; "Skrabelucker", haha. Aldrig hört tidigare :)

    SvaraRadera
  28. Skrabbelusker kallade vi dem när jag var liten. Det var hejdlöst länge sedan jag gjorde dem... Får nog bli av i helgen tror jag! :)

    SvaraRadera
  29. Oj, vad goda de ser ut. Har aldrig testat. Får jag och barnen göra helt enkelt!
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  30. Gud så gott detta såg ut:)


    Var gärna med och tävla om en Decomax, en super hjälpreda då du skall dekorera och spritsa dina bakverk:

    http://maddesmumms.blogg.se/2011/september/vinn-en-decomax-dekorationssprits.html

    SvaraRadera
  31. Men jisses vad gott!
    Jag hade aldrig tidigare sett skrabbelucker =)
    Tack för att du dlar med dig!
    Kram

    SvaraRadera
  32. Tack igen för era kommentarer :-)

    SvaraRadera
  33. när du skriver vispa ägg och socker menar du bara vispa ihop lite eller vitt och fluffigt a la sockerkakssmet? Låter supergott och jag vill testa :)

    SvaraRadera
  34. Anonym: Det är supegott, jag vispade ägg och socker ljust och pösigt, men inte jättefluffigt, behövs inte

    SvaraRadera
  35. ohhh. Sanna barnminnen som kommer fram! Sådana gjorde vi i scouterna då jag var liten. Så himla gott då man var ute i naturen :)

    SvaraRadera
  36. Idag gjorde jag dessa för första gången och dom var så mkt godare än vanliga pannkakor..kom på att om man tar lite mindre socker i smeten så skulle man kanske kunna ha lite annat på den tex lax, creme fraiche, rom osv...

    Min pojke och mammakompis tyckte dom var super...

    SvaraRadera
  37. I vår familj har de alltid gått under namnet sockerkaksplättar :)Kärt barn har många namn!

    SvaraRadera
  38. Krabbelurer kallar vi dem i norge, jag brukar lägga en skiva norsk brunost på när den är lagomt varm/sval. Det blir såå gott!

    SvaraRadera
  39. Vi kallar dem för flottsuddar

    SvaraRadera
  40. Å detta är ju så gott.....min mormor gjorde alltid detta när jag var liten <3

    SvaraRadera
  41. kokbok från 1936 kallar dem för Krabbeliner

    SvaraRadera