lördag 20 augusti 2011

Hasselnötsbröd


Bakade lite härligt gott bröd med massa hasselnötter i idag, gillar verkligen bröd med nötter i så detta är absolut ett bröd helt i min smak :-) .

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl matolja
2 msk ljus brödsirap
2 tsk salt
11-12 dl lantbrödsmjöl/matbrödsmjöl, 4 sädesslag
200 g hasselnötter

Gör så här
  1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen löst sig. 
  2. Tillsätt matoljan, sirap och salt. 
  3. Blanda ner mjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
  4. Ta under 1 dl av de hela nötterna och tillsätt de resterande i degen i slutet av knådningen. 
  5. Arbeta degen ytterligare en kort stund men bara så länge så att nötterna fördelas jämnt i degen.Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt.
  7. Dela den i två jämnstora bitar som formas till avlånga bröd. Lägg ner dessa i smorda bakformar som rymmer ca 1,5 liter. Tryck ner de sparade nötterna i bröden och ställ därefter att jäsa i 20-25 minuter.Sätt undertiden ugnen på 250 grader.
  8. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader och grädda i ca 25 minuter.
  9. Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem kallna på bakgaller under bakduk.

15 kommentarer:

  1. Åh jag älskar när bröd är sprängfyllda med nötter! Valnötter är min favorit. Då kan jag äta en hel limpa alldeles SJÄLV!

    SvaraRadera
  2. Jag gillar också nötter i bröd! Fna bröd har du bakat :)

    SvaraRadera
  3. Håller med föregående. Bröd fullproppade med nötter är så gott! Ska testa detta.

    SvaraRadera
  4. Åh, jag håller med dig - nötter i bröd är verkligen pricken över i:et! Vad härligt med så många hasselnötter i, mums =D

    SvaraRadera
  5. Allt du bakar ser så otroligt gott ut!

    SvaraRadera
  6. Tack för era kommentarer, märker att det är fler än jag som tokgillar nötter :-)

    SvaraRadera
  7. Jag tycker också om bröd med nötter i! :) Vad fina bröden blev med! :)

    SvaraRadera
  8. jag gillar också bröd med nötter i.
    Receptet ska sparas :-)

    / jenny

    SvaraRadera
  9. Åh, hasselnötter är ju så gott i bröd. Nu blev jag grymt sugen. Men med allergier i familjen så lär det inte bli av... (jag får köpa några hasselnötter och knapra på istället), går säkert bra att ta mandel eller valnötter istället för det funkar här hemma. :-)

    SvaraRadera
  10. Ser riktigt gott ut, ett bröd som man kan ta fram när man har vänner på besök tillsammans med en god ost. tack för receptet.

    nettan.klar@

    SvaraRadera
  11. Det här ska jag testa baka :)

    SvaraRadera
  12. Tack för era kommentarer, så tokgott när det är hasselnötter i :-), går givetvis att använda andra nötter

    SvaraRadera