söndagen den 7:e augusti 2011

Äppelpaj

Bakade lite mumsig äppelpaj i helgen, passar så bra nu när de svenska äpplena äntligen börjar dyka upp i affären. Visserligen har vi ett äppelträd på tomten men i år blev det inte många äpplen, de flesta har redan trillat ner och ofta är det bruna inuti. Var iofs likadant förra året när det var mängder med äpplen, de blir fort bruna inuti.När det gäller äppelpaj så gillar jag det bäst om den består av både pajdeg och smuldeg.

Pajdeg
152 gram snör
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Fyllning
3-4 äpplen
1-2 tsk kanel

Smuldeg
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 dl valnötter
1 1/2 dl havregryn
2 1/2 vetemjöl
200 gram kallt smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret på låg värme, blanda ner socker och mjöl, blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylskåpet 30 minuter.
  4. Förgrädda ca 5 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg i pajskalet och pudra över kanel.
  6. Mixa råsocker, valnötter, havregryn och mjöl i matberedaren.
  7. Lägg i det kalla smöret  skuret i bitar och mixa snabbt ihop till en smuldeg.
  8. Strö detta över äpplen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått en gyllenbrun färg.
  10. Serveras med lite mumsig vaniljsås.

18 kommentarer:

  1. Håller med, jag tycker också om när det är både pajdeg och smultäcke. Älskar bär- och fruktpajer.

    SvaraRadera
  2. Mmm äppelpaj. Jag har ocksa ett äppelträd pa tomten...snart blir det äppel med allt möjligt :)

    SvaraRadera
  3. Mmmm äppelpaj är så himla gott :)

    SvaraRadera
  4. ser jättegod ut. ska testa:)prova den här...en av de godaste jag ätit
    http://konditoriet.blogspot.com/2011/02/vastergyllen.html

    SvaraRadera
  5. så gott! Perfekt nu när det är lite regningt med lite varm äppelpaj, mysigt!

    SvaraRadera
  6. Remsan. ja både pajbotten och smuldeg, annars blir det inte lika gott :-)

    Mumsfilibaba: :-), så gott

    Verinica: Japp :-)

    Margareta: Den har jag inte ätit på många år, men den är himla god

    Linda: :-)

    Erika: Tack :-)

    Bullmamma: Ja, idag har det blåst och regnat, påminde en allt om den kommande hösten

    SvaraRadera
  7. Vilken fin tallrik! Och jo, pajen ser också jättegod ut ;)

    SvaraRadera
  8. det brukar tydligen finnas torkad lavendel i en kryddbutik i saluhallen, men den var slut för tillfället så i vanliga fall ska den finnas om du har vägarna förbi där :)

    SvaraRadera
  9. Ett säkert tecken på att hösten närmar sej... men det har sin tjusning det också!

    SvaraRadera
  10. Åh, äppelpaj!! Vad gott det ser ut!
    Hoppas verkligen att mina äpplen går att använda detta år, förra året var i stort sett alla på trädet svartprickiga och smakade allt annat än äpple..

    SvaraRadera
  11. Vill bara säga att jag verkligen älskar din blogg:) vill även tacka för tipset om den underbara boken nyttigheter o njutningar, den kom idag, verkar vara helt underbar!!

    SvaraRadera
  12. Länkade till din blogg angående ett recept på en tårta. Hoppas det är okej :)

    SvaraRadera
  13. Alexandra: Tack :-)
    Pernilla: Skall kika där när jag är i Saluhallen nästa gång
    Mårtensson: Jupp, känns nästan också så med all regn och blåst :-)
    Annica: Samma här,m vi har inte haft någon tur med våra äpplen, de var också bruna och prickiga förra året, nu blev det knappt några och de flesta ärr dåliga
    Anonym: Tack :-) och den boken är kanon
    Hanna: Det är helt ok :-)

    SvaraRadera
  14. Så lyxigt med både paj- och smuldeg. Våra äpplen är inte färdiga än, men en del har redan trillat ner. Jag brukar göra mos, men det ska nog bli ett par äppelkakor också! :)

    SvaraRadera
  15. Paj är så himla enkelt att göra och alldeles föööör gott! :)

    SvaraRadera