Pajdeg
152 gram snör
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
Fyllning
3-4 äpplen
1-2 tsk kanel
Smuldeg
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 dl valnötter
1 1/2 dl havregryn
2 1/2 vetemjöl
200 gram kallt smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret på låg värme, blanda ner socker och mjöl, blanda snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylskåpet 30 minuter.
- Förgrädda ca 5 minuter i mitten av ugnen.
- Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg i pajskalet och pudra över kanel.
- Mixa råsocker, valnötter, havregryn och mjöl i matberedaren.
- Lägg i det kalla smöret skuret i bitar och mixa snabbt ihop till en smuldeg.
- Strö detta över äpplen.
- Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått en gyllenbrun färg.
- Serveras med lite mumsig vaniljsås.
Håller med, jag tycker också om när det är både pajdeg och smultäcke. Älskar bär- och fruktpajer.
SvaraRaderaMmm äppelpaj. Jag har ocksa ett äppelträd pa tomten...snart blir det äppel med allt möjligt :)
SvaraRaderaMmmm äppelpaj är så himla gott :)
SvaraRaderaser jättegod ut. ska testa:)prova den här...en av de godaste jag ätit
SvaraRaderahttp://konditoriet.blogspot.com/2011/02/vastergyllen.html
Åh längtar efter äppelkaka
SvaraRaderaSer vädligt gott ut.
SvaraRaderaså gott! Perfekt nu när det är lite regningt med lite varm äppelpaj, mysigt!
SvaraRaderaRemsan. ja både pajbotten och smuldeg, annars blir det inte lika gott :-)
SvaraRaderaMumsfilibaba: :-), så gott
Verinica: Japp :-)
Margareta: Den har jag inte ätit på många år, men den är himla god
Linda: :-)
Erika: Tack :-)
Bullmamma: Ja, idag har det blåst och regnat, påminde en allt om den kommande hösten
Vilken fin tallrik! Och jo, pajen ser också jättegod ut ;)
SvaraRaderadet brukar tydligen finnas torkad lavendel i en kryddbutik i saluhallen, men den var slut för tillfället så i vanliga fall ska den finnas om du har vägarna förbi där :)
SvaraRaderaEtt säkert tecken på att hösten närmar sej... men det har sin tjusning det också!
SvaraRaderaMums mums mums!
SvaraRaderaÅh, äppelpaj!! Vad gott det ser ut!
SvaraRaderaHoppas verkligen att mina äpplen går att använda detta år, förra året var i stort sett alla på trädet svartprickiga och smakade allt annat än äpple..
Vill bara säga att jag verkligen älskar din blogg:) vill även tacka för tipset om den underbara boken nyttigheter o njutningar, den kom idag, verkar vara helt underbar!!
SvaraRaderaLänkade till din blogg angående ett recept på en tårta. Hoppas det är okej :)
SvaraRaderaAlexandra: Tack :-)
SvaraRaderaPernilla: Skall kika där när jag är i Saluhallen nästa gång
Mårtensson: Jupp, känns nästan också så med all regn och blåst :-)
Annica: Samma här,m vi har inte haft någon tur med våra äpplen, de var också bruna och prickiga förra året, nu blev det knappt några och de flesta ärr dåliga
Anonym: Tack :-) och den boken är kanon
Hanna: Det är helt ok :-)
Så lyxigt med både paj- och smuldeg. Våra äpplen är inte färdiga än, men en del har redan trillat ner. Jag brukar göra mos, men det ska nog bli ett par äppelkakor också! :)
SvaraRaderaPaj är så himla enkelt att göra och alldeles föööör gott! :)
SvaraRadera