söndag 24 april 2011
Chokladtårta/Påsktårta
Min bästa kompis fyllde i dagarna 35 år och önskade sig två tårtor till hennes kalas som hon hade på påskafton, den första tårtan blev en mycket mäktig chokladtårta, en tårta med riktigt mycket chokladsmak och himla god om man som jag gillar chokladtårtor :-). Det är en chokladbotten som är fylld med hallonmousse och glasskräm och ovanpå och runt ett tjockt lager chokladkräm. Som garnering blev det chokladfingers runt hela kakan och chokladägg ovanpå
Chokladkräm
Använde den här chokladkrämen till att bre ovanpå och runt chokladtårtan
100 gram mörk choklad
100 gram Toblerone
2,5 dl vispgrädde
Gör så här:
100 gram mörk choklad
100 gram Toblerone
2,5 dl vispgrädde
Gör så här:
- Finhacka chokladen och lägg den i en skål.
- Värm vispgrädden, ta av den från plattan innan den precis börjar koka.
- Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.
- Låt den bli helt kall. Den får gärna stå i kylen över natten.
- Vispa upp den till ett fluff
Chokladkaka
Använde den här kakan som tårtbotten, blir en mäktig kaka med mycket chokladsmak, jag gräddade den i en form på 26 cm i diameter, men satt i en krage av bakplåtspapper i formen. Minns faktiskt inte om kakan steg över kanten eller inte. Receptet kommer från Aftonbladet Mat &Vin bilaga och det är Mia Öhrns recept.Jag bröade formen med ströbröd, det bästa är tycker jag att bröa med kakao när man gör chokladkakor , blir snyggast så, men ja glömde helt bort det och orkade inte bröa om den igen med kakao :-).
150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner
smör och ströbröd till formen
Cirka 0,5 dl pressad apelsinsaft att fukta bottnarna med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant .
- Smält smöret.
- Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
- Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
- Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken.
- Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
- Häll smeten i bakformen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 40 minuter , fast min tog säkert 50-55 minuter på sig innan den var klar. Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka.
- När du skall använda kakan som tårtbotten så delar du den i tre delar och stänker lite apelsinsaft på varje botten.
fredag 22 april 2011
Brownies och Glad Påsk
Bakade lite härliga brownies till Wincent kalas som var förra veckan, de blev så där alldeles lagom kladdiga och smakar mycket choklad. De innehåller inte några nötter eller hackad choklad, men det kan man givetvis blanda ner i smeten om man vill det. Receptet kommer från boken Lyxiga cupcakes och läckra småkakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakerey i London.
30 gram grovt hackad mörk choklad
3 msk kakao
175 gram smör
325 gram strösocker
130 gram vetemjöl
3 ägg
Florsocker att pudra över
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg choklad och smör i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Låt ingredienserna smälta samman till en slät smet..
- Ta bort kastrullen från värmen. Rör först ner sockret ordentligt och sedan mjölet. Tillsätt äggen och rör smeten slät och tjock.
- Häll smeten i en bakplåtspappersklädd bakform på ca 33x25x5 cm.
- Grädda i 30-35 minuter eller tills ytan börjar spricka. Den skall fortfarande vara mjuk i mitten. Låt den inte vara inne för länge för då kan kanterna bli för hårda.
- När kakan kallnat pudrar du den med florsocker.
torsdag 21 april 2011
Jordnötssmörkakor
Hade en burk jordnötssmör i kylen, äter det inte som det är utan det är tillför bakning och matlagning och nu var den på väg att bli gamla och vad passar då inte bättre än att baka lite härligt smarriga jordnötskakor. Ja supermumsiga blev det, sådär mjuka och sega, precis som jag ville ha dom :-). Jag fick ut 32 kakor, receptet säger 24, då hade dom nog blivit tokstora, tycker att mina var stora så det räckte, vill ju liksom inte ha tefatsstora kakor. Recept kommer från den underbara boken Lyxiga cupcakes och läckra småkakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakerey i London.
Jordnötssmörkakor
24-32 stycken
225 gram osaltat smör, rumstempererat
200 gram strösocker
200 gram fint ljust råsocker
2 ägg
1/2 tsk vaniljessens
240 grovkornigt jordnötssmör
340 gram mjöl
2 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
75 gram mörk choklad, grovt hackad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Vispa samman smör och socker med en elvisp till en lätt och luftig smet. Fast jag körde min i köksmaskinen med
- Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa samman ordentligt.
- Vispa ner jordnötssmör och vaniljessens.
- Tillsätt mjöl, bikarbonat och salt och vispa samman till en smidig deg. Rör sist ner chokladhacket. Se till att allt blir jämnt fördelat.
- Fördela smeten på bakplåtspapper, jag la sex på varje plåt, de flyter ut en del, nio fungerade det med. Men risken är att de flyter in lite i varandra.
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. De blir ganska platta.
- Låt kakorna svalna lite på plåten innan du lägger dom på ett galler för att kallna helt.
måndag 18 april 2011
Moussetårta med choklad och hallon
Till Wincents 1-års kalas i helgen serverade jag en riktigt mumsigt härlig moussetårta, ja den blev närmare 9-10 cm hög :-) och själva botten var på 26 cm. Och gott blev det, riktigt tokgott :-). Hallonmousse ihop med chokladmousse blev perfekt tillsammans med den kladdkakeliknade chokladbotten. Fick testa min tårtring jag köpt nyligen och den är super att använda till just moussetårtor där man lätt vill få loss formen från tårtans sida, perfekt då tårtringen är ställbar från 16-30 cm, köpte min tårtring på Lyckas med mat. Blev en konstig bild på tårtan, ser ut som om den liksom lutar uppåt, dvs inte är helt rakt, men det är den.
Chokladbotten:
150 g smör
3 st ägg
3,75 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Mjölkchokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Hallonmousse:
5 dl vispgrädde
400 g hallon
200 g florsocker
8 st gelatinblad
Gelélock:
4 gelatinblad
1 dl outspädd hallonsaft
2dl vatten
Garnering
Chokladrullar och chokladgaller
Chokladrullar och chokladgaller
Hallon
Jordgubbar
Physallis
Gör så här:
Chokladbotten:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Knäck äggen i en bunke.
- Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
- Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så!
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 20-25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse:
- Båda två mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
- Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
- Koka upp den resterande 1 dl.
- Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet
- .Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
- Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Hallonmousse:
- Vispa grädden medelhårt.
- Mixa hallonen. Passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Tillsätt florsockret till hallonen och rör tills det smält.
- Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt.
- Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen.
Montering:
- Ställ tårtringen på en tårtbricka/bakplåtspapper, ställd den på en bricka som får plats i frysen (om du använder en tårtring utan botten)Min tårtbricka var så kraftigt att det inte behövdes någon extra fat under, tårtan går att flytta ändå utan problem, jag använde mig av engångs tårtbricka som jag köpt på Tårtdecor. Du kan även använda dig av tex en springform , bara den har avtagbar botten, klä isåfall botten med bakplåtspapper, det får inte sticka upp bakplåtspapper på sidorna.
- Klä insidan av tårtringen/springformen med overheadfilm.
- Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
- Vid servering, låt tårtan tina i kylen 4-6 timmar före servering. Gelélocket och garneringen går bra att göra innan tårtan tinat helt.
Gelélock:
- Värm saft och vatten i en kastrull, lägg i och smält försiktigt resten av gelatinbladen. Låt svalna.
- Häll spegeln över moussen.
- Ställ kallt att stelna ca 1 timme
Garnering: Dekorera tårtan med chokladrullar och frukt
lördag 16 april 2011
Gravidmage Tårta
Här kommer min första beställningstårta, vilket blev en magtårta/gravidmage till en babyshower. Det består av ljusa tårtbottnar fyllda med geishafluff och hallonmousse, spacklad med vit chokladsmörkräm samt täckt med sugarpaste.
Hallonmousse
Det här underbart goda recept på hallonmousse hittade jag inne hos Tove som har den underbara bloggen Baka baka lite kaka, förutom att hon gör superfina tårtor så har hon även många härliga recept på tårtfyllningar, frosting och krämer som jag ofta använder mig av.
Hallonmousse
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
Gör så här:
- Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter.
- Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
- Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten.
- Blötlägg gelatinbladen.
- Vispa grädden.
- Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden och florsockret.
- Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
torsdag 14 april 2011
Tobleronefluff/Chokladfluff/Ganache
Fluff eller ganache om man hellre vill säga det är underbart gott och man kan ju använda sin favoritchoklad som Reisen, Dumle, olika smaksatta chokladkakor, After Eight,Geisha, Nougat, Daim , Noblesse osv detta enda som inte fungerar är kexchoklad. Fluff fungerar utmärkt som tårtfyllning, på cupcakes och som tillbehör till olika kakor, tex kladdkaka.
180 gram valfri choklad
3 dl vispgrädde
180 gram valfri choklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
- Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då.
- Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
- Häll ner chokladen.
- Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka. Ren choklad som inte innehåller kola går utmärkt att smälta även om man tar bort kastrullen från värmen. Bara att röra om tills den smält ihop med grädden.
- Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt.
- Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Ahlgrens bilar Fluff
En himla god fluff som passar kanon ihop med tex tobleronefluff. Jag tog 70 gram Ahlgrens bilar, men det kändes som om det var för mycket då jag fick hälla i lite grädde för att kunna vispa den fluffigt, nästa gång får det räcka med 60 gram. Man kan ju använda vilket godis man vill tex, zoogodisar, gelehallon, citronkolor, lakrits, ferraribilar , skumbananer osv.
3 dl vispgrädde
60 -80 gram Ahlgrens bilar eller 1/3 av av stor påse med bilar. Tycker nog att 60 är mer lagom.
Gör så här:
3 dl vispgrädde
60 -80 gram Ahlgrens bilar eller 1/3 av av stor påse med bilar. Tycker nog att 60 är mer lagom.
Gör så här:
- Klipp bilarna i mindre bitar, de går fortare att smälta då
- Värm grädden försiktigt och blanda ner bilarna, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
- Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten.
- Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.
Tårtbotten
Det här receptet som kommer från Toves härliga blogg Baka baka liten kaka använder jag när jag gör tårtbotten.
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Gör så här:
- Låt alla ingredienser blir rumsvarma.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj bakformen och klä den sedan med en krage av bakplåtspapper, lägg även en rundel i botten. Jag brukar även smörja detta papper och bröa med mannagryn.
- Ta fram 3 lika stora glas.
- Knäck äggen i ett glas.
- Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan byta ut ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl. Eller så kan man byta 1/3-1/4 av mjölet mot kakao.
- I mjölglaset blandar du ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.
- Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt.
- Vänd ner mjölblandningen försiktigt.
- Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg.
- Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.
- Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.
Obs! Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
tisdag 12 april 2011
Bananglass med choklad och maränger
Kom helt plötsligt att tänka på marängsviss häromdagen, nu blev det inte så att jag gjorde någon, har nog inte ätit det sedan jag var typ 10 år, men det är himla gott, istället fick det bli lite glass som påminde lite om marängsviss, nämligen bananglass med maränger och chokladkross :-), först funderade jag på vaniljglass, men så ingår ju banan i marängsviss och jag var inte så sugen på att ha bitar av banan i glassen så istället fick det bli bananglass, mumsigt värre :-), för mig som gillar banan.
Bananglass
1,5 liter tror jag det blev på ett ungefär
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3 %
6 äggulor
1 dl socker
1 tsk äkta vaniljpulver
1 msk glukos
1 gelatinblad
1 msk pressad citronsaft
3 mogna bananer
100 gram choklad, tog 70%
Maränger
Gör så här:
- Blanda grädde,mjölk, vaniljpulver och glukos i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
- Lägg gelatinbladet i blött i 5 minuter
- Vispa äggulor och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Blanda ner gelatinbladet.
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- Mosa bananerna och blanda ner detta i glassmeten tillsammans med citronsaft.Jag brukar köra bananen i matberedaren så att det blir ett fint mos.
- För att göra glass i frysen: Finhacka chokladen och blanda ner den, Dela marängerna i mindre bitar och blanda ner den.Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen nästan är klar delar du marängerna i mindre bitar och blanda ner dom. Smält chokladen i mikrovågsugnen och blanda ner den i glassmeten, den stelnar väldigt fort så det gäller att röra runt. Jag hällde ner den smälta chokladen i glassmeten när glassmaskinen gick, men då chokladen stelnar så fort den kommer i glassen så fick glassmaskinen fnatt och hade svårt för att röra runt glassen, det fungerar nog bättre att stanna glassmaskinen och röra runt för hand med tex ett slickepott medan du häller i den smälta chokladen. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar
söndag 10 april 2011
Hello Kitty tårta
Min allra första Hello Kittytårta, har ju bara pojkar här hemma så chansen att jag får göra en Hello Kitty tårta till dom lär nog inte bli så stor, fast store sonen på 3 år gillar iofs Hello Kitty :-). Denna gjorde jag till en tjej som fyllde 9 år i helgen. Den var en ljus tårtbotten fylld med ahlgrensbilarfluff och tobleronefluff och spacklad med vit smörkräm. Täckte med sugarpaste.
torsdag 7 april 2011
Skumraketer
Blir ju en massa äggvitor över när jag gör glass och det är svårt att komma på vad man skall göra med dom, en del hamnar i frysen, en del blir till macarons och maränger och idag blev en hel hög med äggvitor skumraketer :-), jag har aldrig gjort det själv innan men gott blir det och sött så klart, inget man äter 5 stycken av på en gång :-).
Receptet kommer från Gateaus brödbok - En bok om bröd, bagare och livet i ett bageri. Jag använde Agar-Agar när jag gjorde dom men det skall fungera lika bra med gelatin som är lättare att få tag på, Agar-Agar hittade jag i hälsokostaffären.
Skumraketer
25 stycken
100 gram vatten
3 gram Agar-agar eller gelatinpulver
440 gram socker
100 gram glykos
220 (7-8 stycken) gram äggvita
Till doppning
500 gram mörk choklad
250 gram kokos
Gör så här:
- Blanda vatten och agar-agar i en kastrull. Sjud försiktigt till agarn har löst sig.
- Blanda samman socker och glykos och rör ner detta i kastrullen. Koka blandningen till 112 grader. Rör emellanåt.
- Vispa under tiden upp äggvitan till hårt skum.
- Strila försiktigt ner den varma blandningen i äggviteskummet under vispning. Vispa på låg hastighet tills det svalnat något och har en spritsbar konsistens. Detta tar ca 10 minuter.
- Sätt en rund tyll på ca 18 mm i diameter på en spritspåse.
- Spritsa på plåt med bakplåtspapper. Varje raket ska vara 10-12 cm lång och väga 30 gram.
- Ställ i frysen i minst 4 timmar.
- Smält mörk choklad till 45 grader.
- Ta ut raketerna ur frysen och doppa dom i chokladen och rulla dom sedan i kokosflingorna.
- Sätt i kyl och låt dom stelna.
tisdag 5 april 2011
Citronglass med lemon curd och maränger
Var sugen på en lite syrligare glass så vad passade då inte bättre än citronglass, nu när jag ändå hade både maränger och lemon curd hemma fick det med åka ner i glassen, men det blir lika gott utan de ingredienserna i. Om någon undrar varför jag använder gelatinblad och glykos i så är anledningen till detta att:
Glykos(fungerar även med honung) gör att glassen blir smidigare och motverkar att sockret kristallisserar sig under infrysningen.
Gelatin: fungerar som stabilisator, glassen blir krämigare, mjukare och smälter inte lika fort i rumstemperatur.
Självklart kan man utesluta detta, men då jag hade en hel del citronjuice i så tog jag med både glykos och gelatin för att se om det förhindrade att den blev isig, använde enbart vispgrädde denna gång för att få den mer krämig.
Ja gott blev det, tokgott om man som jag gillar citronsmak och den smakar mycket citron och blev inte alls isig, kanske något hårdare efter infrysningen än glass utan juice i. Eftersom jag ville ha en lite ljusare färg på glassen så använde jag äggvitor denna gång istället för äggulor. Ja och jag tycker allt att glassen blir lite krämigare, smidigare och mjukare med gelatin och glykos i, men givetvis fungerar det lika bra utan ifall man nu inte så gärna vill använda gelatin. Det är inte alltid som jag använder det i glassen.
Citronglass
1,5 liter
5 dl vispgrädde
1 msk glykos (använder den från Dr Oetker)
1 tsk vaniljextrakt/socker/pulver
1-1,5 dl strösocker (beroende på hur söt glass du vill ha)
Rivet skal och saft från 2 citroner
1 gelatinblad
4 äggvitor
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter
- Blanda grädde, socker och vaniljextrakt i en kastrull. Låt blandningen sjuda några minuter.Blanda ner glykosen.
- Lägg i gelatinbladet och se till att det blandas i ordentligt.
- Blanda ner rivet citronskal och citronsaft.
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ den sedan i kylen några timmar för att bli helt iskall.
- Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten.
- För att göra glass i frysen: Blanda ner valfri mängd lemon curd och maränger delade i mindre bitar. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så blandar du ner valfri mängd lemon curd och maränger delade i mindre bitar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar
söndag 3 april 2011
Prinsesstårta
Gjorde en lite prinsesstårta i fredags då jag hade ett färdigt marsipanlock hemma, fast det skulle jag aldrig gjort, allt bara krånglade och bråkade med mig, tur att tårtan blev god för annars hade jag slängt ut den genom fönstret. Testade ett recept på tårtbotten anpassat för just en 20 cm form, botten blev jämn och fin men var inte tillräckligt hög för att kunna dela den i 3 delar, det gick tillslut med den blev för tok för tunn, antigen för man bara dela tårtbotten på mitten eller testa att ta 1,5 gånger smeten i en 20 cm form, det står att den skall delas i tre delar men för mig funkade det inte speciellt bra. Sedan så var det det här marsipanlocket, måste ha fått ta på ett måndagsexemplar för det var alldeles för torrt och det var ett under att jag fick den över tårtan, men det gick inte att få det slät utan marsipanen sprack bara, ja så går det om man är dum nog att testa ett färdig marsipanlock, fast jag fick nog ett dåligt exemplar bara, borde maila firman som tillverkar just detta marsipanlock och fråga om de skall vara så, det är ju ändå flera månader kvar innan bäst före datum, fast när den stått i kylen i flera timmar mjuknade den något, beror väl på grädden. Ja som tur är var tårtan god :-). Receptet på hela tårtan kommer från Gateaus brödbok - En bok om bröd, bagare och livet i ett bageri, (den nya boken)
Tårtbotten
140 gram, 3 st ägg
70 gram socker
70 gram mjöl
2 gram bakpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och socker fluffigt, på högsta hastigheten med elvisp i 10 minuter.
- Sikta mer mjöl blandat med bakpulver.
- Vänd försiktigt ihop detta för hand.
- Häll smeten i en form på 20 cm i diameter.
- Grädda i 175 grader i 20-22 minuter.
- Låt svalna helt
Hallonsylt:
200 gram hallon (färska eller frysta)
100 gram socker
2 gram pressad citron
Gör så här:
- Lägg socker och hallon i en tjockbottnad kastrull
- Koka under omrörning till 107 grader.
- Tillsätt citronsaft. Rör om ordentligt.
- Häll genat upp den varma sylten i en väl rengjord glasburk. Sätt i kylen.
Vaniljkräm
250 gram mjölk
1/2 vaniljstång
3 äggulor
65 gram socker
20 gram maizena
15 gram osaltat smör
Gör så här:
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur frön och lägg ner det och stången i mjölken.
- Koka upp blandningen och låt stå och dra i 15 minuter.
- Vispa under tiden äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
- Häll mjölken i äggsmeten under omrörning tills den är helt slät.
- Häll tillbaka detta i kastrullen och låt krämen koka upp. Vispa noga under hela uppkoket så att det inte bränns vid i botten.
- Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
- Passera krämen genom en sil och kyl ner så fort som möjligt.
Montering:
5 dl vispgrädde
Gör så här:
- Dela tårtbotten i tre delar.
- Stryk ett lager hallonsylt på den understa botten.
- Lägg på nästa botten och lägg på ett tjockt lager vaniljkräm. Spara 1/3 dl av vaniljkrämen.
- Vispa grädden och ta bort 100 gram, blanda resten av vispgrädden med resterande vaniljkräm.
- Gör en kupol av vaniljgrädden och lägg sedan på den tredje tårtbotten.
- Använde den sista vispgrädden som är kvar och stryk jämnt över tårtan.
- Kavla ut grön marsipan och klä in hela tårtan.
- Skär bort marsipanen som blir över längs kanten på tårtan.
- Pudra med florsocker och dekorera med en marsipanros.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)