Till Wincents 1-års kalas i helgen serverade jag en riktigt mumsigt härlig moussetårta, ja den blev närmare 9-10 cm hög :-) och själva botten var på 26 cm. Och gott blev det, riktigt tokgott :-). Hallonmousse ihop med chokladmousse blev perfekt tillsammans med den kladdkakeliknade chokladbotten. Fick testa min tårtring jag köpt nyligen och den är super att använda till just moussetårtor där man lätt vill få loss formen från tårtans sida, perfekt då tårtringen är ställbar från 16-30 cm, köpte min tårtring på Lyckas med mat. Blev en konstig bild på tårtan, ser ut som om den liksom lutar uppåt, dvs inte är helt rakt, men det är den.
Chokladbotten:
150 g smör
3 st ägg
3,75 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Mjölkchokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Hallonmousse:
5 dl vispgrädde
400 g hallon
200 g florsocker
8 st gelatinblad
Gelélock:
4 gelatinblad
1 dl outspädd hallonsaft
2dl vatten
Garnering
Chokladrullar och chokladgaller
Chokladrullar och chokladgaller
Hallon
Jordgubbar
Physallis
Gör så här:
Chokladbotten:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Knäck äggen i en bunke.
- Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
- Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så!
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 20-25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse:
- Båda två mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
- Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
- Koka upp den resterande 1 dl.
- Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet
- .Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
- Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Hallonmousse:
- Vispa grädden medelhårt.
- Mixa hallonen. Passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Tillsätt florsockret till hallonen och rör tills det smält.
- Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt.
- Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen.
Montering:
- Ställ tårtringen på en tårtbricka/bakplåtspapper, ställd den på en bricka som får plats i frysen (om du använder en tårtring utan botten)Min tårtbricka var så kraftigt att det inte behövdes någon extra fat under, tårtan går att flytta ändå utan problem, jag använde mig av engångs tårtbricka som jag köpt på Tårtdecor. Du kan även använda dig av tex en springform , bara den har avtagbar botten, klä isåfall botten med bakplåtspapper, det får inte sticka upp bakplåtspapper på sidorna.
- Klä insidan av tårtringen/springformen med overheadfilm.
- Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
- Vid servering, låt tårtan tina i kylen 4-6 timmar före servering. Gelélocket och garneringen går bra att göra innan tårtan tinat helt.
Gelélock:
- Värm saft och vatten i en kastrull, lägg i och smält försiktigt resten av gelatinbladen. Låt svalna.
- Häll spegeln över moussen.
- Ställ kallt att stelna ca 1 timme
Garnering: Dekorera tårtan med chokladrullar och frukt
Oj va snygg!!! Och den ser väldigt väldigt god ut!
SvaraRaderaåller med om att choklad och hallon funkar bra ihop. Hade gärna velat smaka denna läckra tårta!
Garanterat lyckad smakkombination. Verkligt imponerande tårta, igen! :)
SvaraRaderaSer riktigt gott ut.
SvaraRaderaåh vad god den ser ut! låter som en tårta i min smak :-)
SvaraRaderaVilken tårta! Helt i min smak :)
SvaraRaderaÅh så fin! Och vad god den ser ut också!! Duktiga du.
SvaraRaderaVilken fin tårta! jag har också en tårtring som jag använnder till moussetårtor, den är superbra!
SvaraRaderaDu är så jäkla duktig Linda! Helt otroligt! Ser jättegod ut
SvaraRaderaTjusig tårta! Snyggt med chokladdekorationerna!
SvaraRaderaUnderbar! Jag önskar att jag befann mig i ditt kylskåp, tjuvätandes på resterna! ;-)
SvaraRaderaDetta kan man verkligen kalla för en smaskig tårta! :-)
SvaraRaderaSå fin!
SvaraRaderaVilken snygg tårta, som desstuom ser jättejättegod ut!
SvaraRaderaså vackert! Hallon och chokad är ju en sådan perfekt kombo!
SvaraRaderaVilken vacker tårta! Låter väldigt god också.
SvaraRaderaWow! Vad fin! Ser supergod ut!!! Man vill liksom bara hugga in i mitten!
SvaraRaderaJäätefin och säkerligen god också :)
SvaraRaderaRiktigt snygg tårta, och jag kan tänka mej att den smakade väldigt gott också!
SvaraRaderaååh vilken härlig!
SvaraRaderaÅh vad gott det ser ut! :) Jag tycker bilderna på tårtan var bra, kan inte bli tokigt med så mycket gott :) Vet inte om jag vågar ge mig på det här haha :)
SvaraRaderaVilka grymma tartor du gor!
SvaraRaderaWow- ser super smarrig ut, verkligen!
SvaraRaderadet är en riktig faboritkombo!
SvaraRaderaTack alla för era kommentarer, ni är så snälla :-) blev mycket tårta över, så jag har allt ätit idag med :-)
SvaraRaderaFantastiskt vacker tårta!
SvaraRaderaInspirerande blogg du har!
/Marina
Den såg smarrig ut!
SvaraRaderaJag testade tårtbottenreceptet du la ut nu på tårtan jag la ut idag, super bra! Tårtan blev hög och bra :)
Denna kommer jag göra igen!
Var tog vår kommentar vägen? Jaja, vi slänger in en ny:)
SvaraRaderaSom vanligt jättefint, denna ser riktigt proffsig ut, finare än många från caféer vi sett!
WOW! Vad FIN! :)
SvaraRaderaEtt riktigt konstverk! Och den ser så himla god ut! Den mpste jag göra en dag!
Hur gör du chokladrullarna som ligger på toppen?
Du den där ser inte ut att gå av för hackor! WOW!
SvaraRaderajag tycker tårtan ser jättegod ut :)
SvaraRaderaUnderbar tårta!
SvaraRaderaVilken underbar tårta. Ser tokgod ut och den är jättefin.
SvaraRaderaHär levereras den ena fina tårtan efter den andra! Kul!
SvaraRaderaVilken fantastiskt fin tårta! :-)
SvaraRaderaSer riktigt god ut :) Snygg var den också!
SvaraRaderaMen håll imig vilken tårta du gjort!!!!! För snygg för att ätas.
SvaraRaderaGlad Påsk till dig från mig/Karin
Tack för era kommentarer som alltid blir jag himla glad :-)
SvaraRaderaUlrika- Milleröra: Skall ta och göra en beskrivning för chokladrullarna och lägga ut och Bullmamma: Kanon att tårtbotten blev hög och bra
Glad Påsk på er allihopa
WOW!!! Snygg, snygg, snygg!
SvaraRaderaFilippa: Tack :-)
SvaraRaderaÅt denna på min brorsdotters tvåårskalas och den gick hem hos alla. Rent ut sagt SKITGOD. Dem skippade dock chokladmousselagret och all dekoration, men mumma :)
SvaraRadera