lördag 22 december 2012

Äkta geléhjärtan



Gjorde lite härliga geléhjärtan idag på hallon, förra året gjorde jag dom på smakessens och röd karamellfärg, den här gången blev de mer äkta i och med att jag hade hallon i, smakar verkligen hallon.Receptet hittade jag i ett nummer av tidningen Gourmet och det är Mia Öhrn som skrivit receptet.

Geléhjärtan
30 st

10 gelatinblad
200 g djupfrysta hallon
2 ½ dl strösocker
1 dl vatten, knappt
½ dl vit sirap (75 g)
1 tsk citronsyra
strösocker att vända hjärtana i

Du behöver också:
Silikonformar
Neutral rapsolja till formarna
Hushållstermometer

Gör så här:
  1. Smörj formarna med ett tunt lager olja.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  3. Tina hallonen och passera dem genomen sil för att få bort kärnorna. Väg upp100 g slät puré.
  4. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
  5. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150°. Rör inte för mycket under tiden.
  6. Tillsätt hallonpurén, låt koka upp på nytt och koka till 125° på medelvärme. Rör om då och då.
  7. Dra kastrullen från värmen.
  8. Skaka av vattnet från gelatinbladenoch rör ner dem och citronsyran i den varma massan i kastrullen.
  9. Låt svalna till ca 55° i rumstemperatur. 
  10. Rör om ett par gånger under tiden.
  11. Fyll massan i formarna. 
  12. Låt stå i rumstemperaturoch stelna 3−4 timmar. 
  13. Lossa hjärtana ur formarna. 
  14. Torka eventuellt bort överflödig olja och rulladem sedan i strösocker

fredag 21 december 2012

Chokladdoppad lakritskola



Chokladdoppad lakritskola är en absolut favorit till jul helt tokgott :-). Här är en variant med lakritspulver istället för turkis peppar. såg på ICA nu i veckan att de börjat sälja lakritspulver,  från Kung Markatta, tänkte inhandla en imorgon då mitt lakritspulver tog slut idag, toppen att det börjat sälja på ICA för innan fanns det mest i speciallbutiker. får man inte tag på lakritspulver går det likabra att använda turkisk peppar.
Chokladdoppad lakritskola

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk lakritspulver eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad
1 msk strössel eller flingsalt

Gör så här
  1.  Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. 
  3. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
  4. Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. 
  5. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter. jag lät min stelna i rumstemperatur
  6. Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. 
  7. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. 
  8. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  9. Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. 
  10. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

torsdag 20 december 2012

Ny Skumtomtefudge

Den första blev ju inte helt lyckad, gjorde en ny omgång igår och nu blev det perfekt, blev som fudge skall  vara, står inget i receptet hur länge den skall koka men jag kokade den till 116 grader. Den här varianten har 100 gram choklad istället för 150 gram. Receptet kommer från Monika Ahlberg. Ja himla gott är det iallafall :-).

Skumtomtefudge


10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit choklad

Gör så här
  1. Klipp skumgodiset i bitar. 
  2. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält. Jag kokade det till 116 grader, står inte så i receptet men det funkade bra.
  3.  Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. 
  4.  Häll upp i smord form. Jag smorde ett bakplåtspapper och la i en mindre avlång sockerkaksform, den var kanske på runt 1 liter.,
  5. Låt svalna och skär upp i bitar.


onsdag 19 december 2012

Polkagrisfudge

Hittade ett recept inne hos Louise´s Spis som jag bara var tvungen att testa nu när jag hade äkta Gränna polkagrisar hemma och så tokgott det blev och sött, sött så näshåren krullar sig,  så klart med allt socker som är i :-) men man behöver ju inte äta 10 bitar på en gång :-D. den är så härligt len, krämig och mjuk, helt perfekt i smaken enligt mig då :-).


Polkagrisfudge
40-50 st

1½ dl grädde
450 g strösocker
150 g smör
2 msk glykos (eller honung)
100 g vit choklad
3 tsk vaniljsocker
35 g krossade polkagrisar
(ev röd hushållsfärg)

Gör så här:
  1. Värm grädde och socker tills sockret lösts. T
  2. illsätt smör och glykos/honung. 
  3. Låt blandningen koka tills den når 116 grader, saknar du termometer så är det tills blandningen klarar kulprovet för en ganska lös kula. Det går rätt snabbt att koka till denna punkt, ca 5-10 minuter.
  4. Ta av blandningen från värmen och rör ner hackad vit choklad och vaniljsocker (och eventuellt några droppar hushållsfärg). 
  5. Vispa fudgen tjock och krämig med en elvisp. 
  6. Rör ner den krossade polkagrisen det sista och häll i en klädd form, ca 20x30 cm. 
  7. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp. 
  8. Dekorera eventuellt med smält vit choklad och skär i bitar.