fredag 14 december 2012

Snöskumsfudge eller Skumtomtefudge


Har länge tänkt testa att göra skumtomtefudge och äntligen blev det av :-), skumtomtar är jag inte så förtjust i men fudgen blev helt tokgott :-, fast nu så använde jag iofs inte skumtomtar utan Haribos nya snöskum, tog framförallt de rosa bitarna som smakar mycket jordgubb och fudgen smakar mycket jordgubb, himla goda och väldigt söta. Fast de blev lite för mjuka, antigen tog jag för mycket snöskum, tog 20 bitar istället för 10 då de är mindre än skumtomtarna och sedan så råkade jag hälla i chokladen redan från början, ja inte vet jag vad felet var men de blev lika goda för de, som riktigt mjuk kola ungefär, väldigt len. Får väl testa och göra dom igen :-)

Snöskumsfudge/ Skumtomtefudge

10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
150 g vit choklad

Gör så här
  1. Klipp skumgodiset i bitar. 
  2. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält.
  3. Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. 
  4. Häll upp i smord form. 
  5. Låt svalna och skär upp i bitar.

torsdag 13 december 2012

2 sortes vörtbröd

Bakade två varianter av vörtbröd igår, en snabbvariant på Santa Marias vörtmix, busenkel att göra och en nattjäst variant på bakvört. Min favorit är somn de 2 tidigare åren de brödet med bakvört, fast det var kul att testa på att använda vörtmix på påse och det brödet blev gott det med. Men jag gjorde ett stort bröd och rekommenderar er att göra 2 mindre bröd då det nästan blev för stort och då jäser det inte lika fint på höjden med. Bakvört finns att köpa på ICA Focus i Göteborg, men även hos Alvar&Ivar. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Detta är ett bröd som kan nattjäsa i kylen i och sedan gräddas på morgonen, perfekt för då får man  alldeles färskt nybakat vörtbröd till  julbordet :-), gjorde 4  små limpor av denna deg. Ja brödet ja är himla gott och smakar mycket.

Vörtbröd på bakvört/ flytande vört
3-4 limpor

Skållning:
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl

Gör så här:
  1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 
  2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. 
  3. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
Deg:
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling

Gör så här:
  1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. 
  2. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. 
  3. Låt degen vila i 45 minuter..
  4. Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
  5. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter  i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
  9. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen
 Vörtbröd med Vörtmix
1 stort eller 2 mindre bröd., rekommenderar att ni gör 2 mindre då det blir ett för stort bröd annars.  

25 g smör
1 dl sirap
1 flaska/burk 33 cl jöl
50 g jäst
1 påse vörtmix (santa maria)
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev 0,5 dl russin

Gör så här:
  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och öl. Värm degvätskan till 37 grader. 
  2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och vörtmixen. Blanda tvä till en slät smet.. 
  3. Tillsätt vetemjöl,rågsikt och ev russin. Blanda i hop till en smidig deg. 
  4. Låt jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma  till en stor eller 2 små limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter.. 
  7. Grädda i 175-200 grader i 30-40 minuter. 
  8. Pensla några gånger under gräddningen med varmt vatten.

söndag 9 december 2012

Lussekatter

Bakade lite mumsiga lussekatter idag, det är ett måste till lucia :-), denna gång använde jag kesella med vaniljsmak :-)
Jag brukar först stötta saffranet med lite socker och blanda med någon sprit, tex vodkaoch sedan låta det stå och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur saffranet. 

Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar. 

Använder kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt.

Gör hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då hellre lite extra mjöl vid utbakningen. 

Man behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap utrört i lite vatten 
Saffransbröd
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
4 dl mjölk 3% + 1 dl vispgrädde eller 5 dl mjölk 3%
250 g kesella/kvarg , gärna med vaniljsmak
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16-17 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt

Gör så här
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med äggblandningen. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 
  13. Frys gärna in saffransbrödet samma dag. 

torsdag 6 december 2012

Saffransbiscotti


Saffransbiscotti är så himla gott och är ett måste till jul, eller ja till jul tror jag knappast det finns kvar några i burken förstås :-) men vad gör det då det då finns mängder med julgodis.

Saffransbiscotti
Ca 50 st

200 g mandel, grovt hackad
200 g smör
1 1/2 dl råsocker
1 dl strösocker
4 ägg
1 g saffran
2 msk hett vatten
7 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Rör smör och socker poröst i köksmaskinen.
  2. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
  3. Lös upp saffranet i ett glas med det heta vattnet och blanda ner i äggblandningen.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, hackad mandel och vaniljsocker och rör ner i äggblandningen. 
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6.  Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till längder på ca 30 cm. 
  7. Lägg dem på två bakpapperklädda plåtar. Platta till dem lätt med handen.
  8. Grädda mitt i ugnen 10 min, sänk till 175°C och grädda ytterligare 15 min.
  9. Ta ut och skär längderna i sneda bitar. Lägg sedan bitarna på plåten med snittytan uppåt och låt torka ca 40-60 min i 100°C ugnsvärme.

onsdag 5 december 2012

Pepparkaksdeg


Mumsigt god pepparksdeg som är lättarbetad och som  ger knapriga pepparkakor om du bara kavlar ut den tunt.Vill man inte kavla ut degen så kan man rulla den till en rulle, förvara den i kylen och hyvla tunna bitar med hjälp av osthyvel. 

Pepparkaksdeg
Ca 100 stycken eler 1,5 kg deg

200 gr smör
1 ½ dl vispgrädde
1½ dl mörk sirap
3 dl socker
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk malda nejlikor
½ msk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
ca 11 (660 gram) dl vetemjöl

 Gör så här:

  1. Värm smör, sirap och socker i en kastrull till allt är smält. 
  2. Häll blandningen i en köksmaskin. 
  3. Tillsätt vispgrädde och kryddor och rör om . 
  4. Blanda bikarbonat med allt mjöl och rör ner detta i smeten. 
  5. Arbeta samman degen, den blir ganska lös.   
  6. Låt den vila i kylen ett dygn. 
  7. Ta ut den en timme före du skall baka. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. 
  10. Stansa ut med valfria pepparkaksmått. 
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter beroende på storlek, små går rätt fort.

söndag 2 december 2012

Saffransbullar med mandelmassa



Årets första bullar med saffran är klara, fyllda mandelmassa så tokgott :-) Ha en fin första advent, tyvärr har vi ingen snö som de många andra verkar ha, men kall är det, med klarblå himmel och sol, en riktigt fin vinterdag. Kan behövas efter allt regnande, i Göteborg var det 3,5 dags sol i oktober och 66 % mer regn, ja jag tyckte allt det regnade jämnt under hösten hade visst inte helt fel :-)

Saffransbullar
Ca 30 stycken

Vetedeg:
50 g jäst
100 g smör , rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g  Kesella 10 %
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14-17 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl hackad mandel
1 dl pärlsocker

Gör så här
  1. Smula jästen i en degbunke. 
  2. Värm mjölken till fingervärme, ca 37°. 
  3. Häll mjölken över jästen. Rör om så att jästen löser sig. 
  4. Tillsätt smör, kesella, saffran, socker, salt och mjöl, ta lite mjöl i taget, hellre en lite för kletig deg.
  5. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. 
  6. Tillsätt ev mera mjöl. 
  7. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. 
  8. Sätt på ugnen på 225 grader. 
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. 
  10. Dela degen i 2 delar. 
  11. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. 
  12. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.
  13. Rulla ihop degen från långsidan. 
  14. Skär varje rulle i 15 bitar. 
  15. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt med bullformar i eller på en plåt med bakplåtspapper.
  16. Jäs under bakduk cirka 30-45 minuter.
  17. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
  18. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. 
  19. Låt svalna på galler under bakduk.