En mycket gott surdegsbröd med seg, hård skorpa och luftbubblor inuti, precis som ett surdegsbröd skall vara. Jag gjorde detta på en baksten vilket ger en extra hård skorpa.
Ljust surdegsbröd
2 stycken
12 g jäst, ca ¼ paket
600 gram vatten
280 g vetesurdeg
1 msk salt
850 g vetemjöl special
Gör så här:
- Lös jästen i det kalla vattnet.Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg.Täck degen och låt jäsa 2-3 timmar.
- Sätt ugnen på allra högsta värme och varmluft.
- Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, dela den med degskrapa och vik varje del över sig själv.
- Lägg brödet på bakpappersklädd plåt och låt vila tills ugnen är varm.
- Skär med en riktigt vass kniv 3 snitt i varje bröd.
- Sätt in plåten i ugnen och spreja vatten uppe och nere med en blomspruta innan du stänger luckan.Grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn) och baka i ytterligare 35-40 minuter.
- Låt brödet svalna på galler utan bakduk.