Solrosbullar
ca 24 stycken(fast tänker jag efter fick jag mindre än 24 då jag gjorde mina lite större, tyckte de blev för små annars)
50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk honung
16 dl siktat dinkelmjöl (960 gram)
1½ dl solrosfrön
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader.
- Rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt olja, salt, honung och mjöl.
- Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Blanda i solrosfrön.
- Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Ta upp och knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk.
- Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar.
- Lägg bullarna på skärbrädor/bakplåtar med bakplåtspapper. Tänk på att de ska få plats i frysen.
- Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Ställ bullarna i frysen.
- Efter cirka 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.
När du skall grädda dom:
Ställ en plåt med de frysta bullar mitt i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader.Grädda i 20 minuter.
Kan även tänka mig att det går utmärkt att låta dom tina medan ugnen blir varm och därefter grädda dom i ca 10 minuter.