torsdag 6 december 2012

Saffransbiscotti


Saffransbiscotti är så himla gott och är ett måste till jul, eller ja till jul tror jag knappast det finns kvar några i burken förstås :-) men vad gör det då det då finns mängder med julgodis.

Saffransbiscotti
Ca 50 st

200 g mandel, grovt hackad
200 g smör
1 1/2 dl råsocker
1 dl strösocker
4 ägg
1 g saffran
2 msk hett vatten
7 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Rör smör och socker poröst i köksmaskinen.
  2. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
  3. Lös upp saffranet i ett glas med det heta vattnet och blanda ner i äggblandningen.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, hackad mandel och vaniljsocker och rör ner i äggblandningen. 
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6.  Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till längder på ca 30 cm. 
  7. Lägg dem på två bakpapperklädda plåtar. Platta till dem lätt med handen.
  8. Grädda mitt i ugnen 10 min, sänk till 175°C och grädda ytterligare 15 min.
  9. Ta ut och skär längderna i sneda bitar. Lägg sedan bitarna på plåten med snittytan uppåt och låt torka ca 40-60 min i 100°C ugnsvärme.

onsdag 5 december 2012

Pepparkaksdeg


Mumsigt god pepparksdeg som är lättarbetad och som  ger knapriga pepparkakor om du bara kavlar ut den tunt.Vill man inte kavla ut degen så kan man rulla den till en rulle, förvara den i kylen och hyvla tunna bitar med hjälp av osthyvel. 

Pepparkaksdeg
Ca 100 stycken eler 1,5 kg deg

200 gr smör
1 ½ dl vispgrädde
1½ dl mörk sirap
3 dl socker
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk malda nejlikor
½ msk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
ca 11 (660 gram) dl vetemjöl

 Gör så här:

  1. Värm smör, sirap och socker i en kastrull till allt är smält. 
  2. Häll blandningen i en köksmaskin. 
  3. Tillsätt vispgrädde och kryddor och rör om . 
  4. Blanda bikarbonat med allt mjöl och rör ner detta i smeten. 
  5. Arbeta samman degen, den blir ganska lös.   
  6. Låt den vila i kylen ett dygn. 
  7. Ta ut den en timme före du skall baka. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. 
  10. Stansa ut med valfria pepparkaksmått. 
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter beroende på storlek, små går rätt fort.

söndag 2 december 2012

Saffransbullar med mandelmassa



Årets första bullar med saffran är klara, fyllda mandelmassa så tokgott :-) Ha en fin första advent, tyvärr har vi ingen snö som de många andra verkar ha, men kall är det, med klarblå himmel och sol, en riktigt fin vinterdag. Kan behövas efter allt regnande, i Göteborg var det 3,5 dags sol i oktober och 66 % mer regn, ja jag tyckte allt det regnade jämnt under hösten hade visst inte helt fel :-)

Saffransbullar
Ca 30 stycken

Vetedeg:
50 g jäst
100 g smör , rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g  Kesella 10 %
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14-17 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl hackad mandel
1 dl pärlsocker

Gör så här
  1. Smula jästen i en degbunke. 
  2. Värm mjölken till fingervärme, ca 37°. 
  3. Häll mjölken över jästen. Rör om så att jästen löser sig. 
  4. Tillsätt smör, kesella, saffran, socker, salt och mjöl, ta lite mjöl i taget, hellre en lite för kletig deg.
  5. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. 
  6. Tillsätt ev mera mjöl. 
  7. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. 
  8. Sätt på ugnen på 225 grader. 
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. 
  10. Dela degen i 2 delar. 
  11. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. 
  12. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.
  13. Rulla ihop degen från långsidan. 
  14. Skär varje rulle i 15 bitar. 
  15. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt med bullformar i eller på en plåt med bakplåtspapper.
  16. Jäs under bakduk cirka 30-45 minuter.
  17. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
  18. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. 
  19. Låt svalna på galler under bakduk.

måndag 26 november 2012

Mjuk saffranskaka



Saffran är verkligen gott och det är så gott som bara nu i juletider som jag äter saffran, kanske det är det som gör det så speciellt gott, man äter det liksom inte året om så då längtar man mer efter det. Precis som med clementiner, vörtbröd och julmust eller som med semlor, även om de dyker upp i affärena redan i mellandagarna så vill jag allt spara mig och äta det först när det är semledagen.  Ja igår bakade jag en mjuk saffranskaka, tokgott :-).
Mjuk saffranskaka
3 ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Kokosflingor att bröa med

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk , blanda det med äggsmeten.. 
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5.  Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och gärna kokosflingor. 
  6. Fyll med smeten.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. 
  8. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  9.  Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.

lördag 24 november 2012

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparka är så tokgott och så juligt,för att göra den extra god så bröade jag formen med smulade pepparkakor :-) istället för ströbröd. Bara en vecka kvar till advent, längtar :-) älskar veckorna innan jul men så fort julen är över är jag lika trött på julpyntet som jag älskade det innan. Roligare att pynta nu när man har tre småkillar i huset.Fast porslinstomtar får man nog vara sparsam med att sätta fram om man har en klåfingrig 2,5 åring i huset. Funderar och klurar på vad jag skall göra för julgodis i år. Lakritskola och vaniljfudge är säkra kort. Då jag köpte pralinformar förra julen blir det chokladpraliner i år med några smarriga fyllningar. Till min absoluta stora fasa tog mitt bildkonto som är kopplat till bloggen slut igår, jag har varit dum att inte minska bildernas format så nu var kvoten på kontot fyllt och jag kunde inte lägga in fler kort, löste det tillfälligt genom att rensa bort visa inlägg men det hjäper ju bara för stunden, vill ju liksom inte starta en ny blogg, hoppas nu har löst det genom att koppla ett extra mailkonto till bloggen.


Mjuk pepparkaka
100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl  gräddfil
1/2 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Smörj och bröa en form (1,5 l). Jag mixade pepparkakor och bröade med det.
  3. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt. 
  5. Rör ner gräddfil och sylt.
  6.  Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver. 
  7. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet. 
  8. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 min. 
  9. Låt svalna under formen så behåller den sin saftighet bättre.
Receptet kommer från Arla

fredag 23 november 2012

Clementin och mandelskorpor

Har tänkt lägga in ett inlägg hela veckan, men ibland blir det inte som man tänkt sig nu när man har 3 barn :-). Bakade lite härligt goda skorpor i veckan, så himla gott och just clementiner är inget jag bakat med tidigare, faktiskt inte ens tänkt tanken på att baka med det .Undrar just om det kan var gott med en sockerkaka med clementinsmak, får nog testas :-) eller varför inte clementinglass. Ja platta inte till dom för mycket innan gräddning vilket jag gjorde, de flyter ut lite nämligen :-)

Clementin och mandelskorpor
100 gram smör
1 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
2 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gram sötmandel
3 clementiner, rivet skal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör socker och smör socker poröst
  3. Tillsätt ägget, ett i sänder, vispa kraftig mellan varje ägg.
  4. Blanda ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör om. 
  5. Tillsätt hel mandel och rivet clementinskal, rör ihop till en deg.
  6. Dela degen i fyra delar och rulla till längder. Platta ut till 2-3 cm tjocklek.
  7. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter.
  8. Sänk till 175 grader och grädda 10-12 minuter till.
  9. Ta ut länderna, skär till ca 2 cm breda bitare.
  10. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Torka skorporna mitt i ugnen i ca 1 timme.
  11. Låt svalna på galler.