måndag 15 oktober 2012

Chokladbiskvier



I senaste programmet av Hela Sverige bakar så gjorde de chokladbiskvier, självklart måste jag testa detta. Har aldrig gjort biskvier innan och det är inte så svårt men det tar lite tid. Men sedan så blir det ju himla tokgott också :-). Skall göra en ny omgång i veckan och då med italiensk smörkräm istället. Jag använde receptet som finns i Sju sorters kakor förutom på mandelbotten där jag använde hemmagjord mandelmassa istället. Hemmagjord mandelmassa får du genom att blanda likadelar mandelmjöl och strösocker och köra detta i matberedaren med den tilhörande kniven, tillsätt lite äggvita för att få en lagom konsistens. Busenkelt :-)

Mandelbotten
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st äggvitor

Smörkräm
2 dl marsankräm från pulver
150 g smör
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao

Garnering
200 g mörk choklad
1 msk neutral olja

Gör så här 

Botten: 
  1. Sätt ugnen på 180 grader.  
  2. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna
  3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.   
 Smörkräm
  1. Blanda marsankrämen.
  2. Rör smör mjukt och smidigt. 
  3. Tillsätt lite i taget av marsankrämen
  4. Blanda i vanilj- och florsocker samt siktat kakaopulver. 
  5. Rör tills smörkrämen är smidig.
  6. Bred chokladsmörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelkakorna. 
  7. Ställ dem kallt, jag ställde mina i frysen
. Garnering:
  1. Smält chokladen tillsammans med oljan. 
  2. Låt detta kallna något. 
  3. Doppa den toppiga sidan av kakorna i chokladen eller pensla på den. 
  4. Ställ kakorna kallt.

lördag 13 oktober 2012

Finska Pinnar

Finska pinnar med sin mandelsmak är himla gott det, finns ju mängder med recept på finska pinnar men jag ville ha ett med bittermandel i och använde det som finns i boken Sju sorters kakor. Perfekta att frysa  och ta fram när man blir sugen på något sött eller får gäster.


Finska Pinnar
50 stycken

50 g  sötmandel eller samma mängd mandelmjöl
5 st  bittermandlar
4 1/2 dl  vetemjöl
1 dl  socker
200 g  margarin eller smör

Pensling och garnering:
1/2-1 st  äggvita
Pärlsocker
Hackad sötmandel

Gör så här:
  1. Skålla, skala och mal mandeln. 
  2. Hacka samman mjöl, socker, mandel och matfett. 
  3. Låt degen vila en stund på kall plats.
  4. Rulla degen till fingertjocka längder och lägg dem tätt intill varandra. 
  5. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan. 
  6. Strö på pärlsocker och hackad mandel. 
  7. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
  8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 min.

torsdag 11 oktober 2012

Jordgubbsgrottor / Hallongrottor

Bakade jordgubbsgrottor igår, himla gott, en favorit bland småkakor, hade inte någon hallonsylt hemma så det fick bli jordgubbssylt istället, lika gott för det :-) . Jag brukar göra mina i småbrödsformar, tycker de blir på tok för stora i tex bullformar, då kan man hellre ta fler :-).Ikväll är det småkaketema på Hela Sverige bakar, nu missar väl inte det :-). Måste ta och testa att göra egna Biskivier eller Jitterburgare.

Jordgubbsgrottor
Ca 25 stycken

200 g smör
80 g florsocker
40 g marsanpulver, snabbvarianten, den kallrörda
1 g hjortronsalt
200 g vetemjöl
Jordgubbsylt elller annan fast sylt till fyllning
florsocker till glasyr

Gör så här
  1.  Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda smör, florsocker, kallkrämspulver, hjorthornssalt och vetemjöl i en bunke eller i en matberedare. 
  3. Dela degen i 20 grams bitar.
  4. Rulla bitarna runda och lägg dem i småbrödsformar. 
  5. Platta till dem lite och gör en fördjupning med fingret.
  6. Klicka ungefär 1 tesked god sylt i varje grop.
  7. Ställ formarna på en plåt och sätt in dem i ugnen. 
  8. Baka i cirka 10-15 minuter 
  9. Lös upp florsockret med lite vatten (den ska vara tjock).
  10.  Lägg en klick glasyr ovanpå sylten.

onsdag 10 oktober 2012

Cupcakesfluffan på facebook

Nu har även jag lyckats skaffa en sida för Cupcakesfluffan på facebook, gilla mig gärna där :-)
https://www.facebook.com/Cupcakesfluffan?skip_nax_wizard=true, finns en gillaknapp i högerkolumnen här på bloggen

tisdag 9 oktober 2012

Wienerstänger med äppelmos

Wienerstänger är alltid gott, här är en variant med äppelmos, mumsigt värre :-), går fort och är busenkla att göra.

Wienerstänger
50 stycken

250 g smör
1,5 dl strösocker
2 st ägg
7 dl vetemjöl
3 krm hjorthornssalt

Fyllning:
2 dl äppelmos
2 tsk kanel, mald

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Rör smör och socker luftigt.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget. 
  4. Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ner i smeten.
  5. Dela degen i fyra längder. 
  6. Rulla ut och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
  7. Gör en fördjupning i längderna och fyll med en sträng äppelmos. 
  8. Pudra över kanel och grädda mitt i ugnen ca 12 min.
  9. Rör ihop glasyren och bred den över äppelmoset på de varma längderna. 
  10. Skär längderna på snedden i ca 3 cm breda bitar innan de hunnit kallna.

söndag 7 oktober 2012

Äggost


Äggostform
Äggost är en himla god traditionell kalasrätt från Bohuslän  helt tokgott med björnbärsylt.Idag äts den oftast med just någon form av sylt och kanske lite lättvispad grädde, men förr var det även vanligt att det åt den som ett kväll eller frukostmål med sill, framförallt i Norra Bohuslän.Man sjuder sakta ägg, mjölk, filmjölk/gräddfil på svag värme tills den ystar sig och man får ha tålamod för det tar en stund. Sedan låter man den rinna av ett dygn i en speciell äggostform i plast som numera oftast finns på tex ICA eller så låter man den rinna av i en sil. De gamla formarna är gjorda av trä, vore himla kul att äga en sådan, får hålla utkik på loppisar.

Äggost
8 st ägg
3 dl vispgrädde
4 dl gräddfil
3 l mjölk
2-3 msk strösocker

Gör så här:
  1. Vispa ihop ägg, grädde och gräddfil i en stor tjock­bottnad kastrull. 
  2. Tillsätt mjölken och värm under omrörning tills blandningen skär sig (ystar sig) och vasslen börjar klarna något.. Detta kan ta en stund men var inte otålig och öka värmen.Jag brukar använda 2:an på spisplattan och röra om då och då.  Det får inte koka!
  3. Ta kastrullen från värmen och lägg på lock. Låt stå 10–15 min. 
  4. Ös upp ostmassan med hålslev i en äggostform eller en sil placerad över en bunke.
  5. Varva ostmassan med strösocker och pressa så det inte blir luftfickor och bubblor. 
  6. Täck med plast och ställ kallt minst 1 dygn.

fredag 5 oktober 2012

Ciabatta


Älskar ciabatta men det är inte helt lätt att få till det perfekta brödet med seg-hård skorpa, med fina hål/luftbubblor inuti och syrlig smak. Var bara tvungen att testa ciabatta-receptet de bakade efter i gårdagens "Hela Sverige bakar" Vid gräddning så använder jag baksten samt häller in lite vatten i ugnen får att få en hårdare skorpa, går lika bra med en plåt om man inte har en baksten.  Ja bröden var helt klart godkända och mycket goda men inte som den perfekta ciabattan skall vara. Skall öka på min vetesurdeg inatt så att jag kan göra min tredagars cibatta igen, de brukar bli himla bra om jag inte minns helt fel, var ett tag sedan jag gjorde dom sist nu.Ja en sådär 2 år sedan sist. Inte lätt att ta kort på det man bakar nu när det börjar gå mot den mörka årstiden, helst inte nu på kvällen när det är helt svart ute. Nästa vecka är det småkakor som gäller i Hela Sverige bakar, det ser jag framemot att få se, hoppas få lite nya goda recept att testa..

Ciabatta
300 g Vetesurdeg
360 g vetemjöl
220 g vatten
20 g olivolja
10 g salt
10 g jäst-färsk

 Gör så här
  1. Blanda ingredienserna till en lös men smidig deg.
  2. Lägg degen i en bunke som är oljad med oliv olja. 
  3. Låt vila 20 minuter.
  4. Häll lite olivolja på bordet, häll ut degen, vik ihop degen & lägg tillbaka den i bunken. Låt vila 20 minuter.
  5. Häll lite olivolja på bordet, häll ut degen, vik ihop degen och lägg tillbaka den i bunken låt vila 20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader, med en plåt eller baksten mitt i ugnen och en oöm plåt nederst i ugnen.
  7. Mjöla bordet och häll ut degen på bordet. 
  8. Dela degen i 10 bitar.Lägg degbitarna på plåten.
  9. Jäs i cirka 20 minuter. 
  10. Och så skjuts in i ugnen på den varma bakstenen/plåten, släng in lite vatten på  plåten som du ställ på botten av ugnen. 
  11. Grädda gyllenbruna i cirka 10-15 minuter.
  12. Låt svalna på galler utan bakduk.

onsdag 3 oktober 2012

Kalljästa bullar med Nöt-Créme

Det är knappast någon som missat att det är kanelbullens dag imorgon :-). Vad passar då inte bättre än att baka lite bullar i höstrusket, för regnar det gör det visst varje dag denna höst.  Dessa bullar fylldes med Nöt-Créme, blev himla tokgott det :-). Som barn åt man  klassikern Nöt-Créme på små påsar, nu har det kommit ut en burk på 175 gram fylld med Nöt- Créme, perfekt att baka med :-). Skall även testa den i glass hade jag tänkt.Eller varför inte som fyllning i muffins eller som fyllning mellan 2 mördegskakor.

(Bilden lånad från Nöt-Crémes hemsida)


Bullar med Nöt-Creme
20 stycken

Bulldeg:
25 gram jäst
2 1/2 dl kaffegrädde
2 dl socker
1 ägg
1 krm salt
175 mjukt smör
ca 7 dl vetemjöl special

Fyllning:
1 burk Nöt-Créme a 175 gram

Pensling
1 uppvispat ägg
Hackade hasselnötter

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i grädden. 
  2. Blanda i ägg, socker och salt. 
  3. Klicka i smöret och tillsätt det mesta av mjölet. 
  4. Arbeta samman till en smidig deg. 
  5. Låt jäsa under duk 1 1/2 timme.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Kavla ut degen till en rektangel.
  8. Bred ut Nöt-Crémen i ett jämnt lager.
  9. Rulla ihop och skär i bitar.
  10. Lägg i bullformar med snittytan uppåt.
  11. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  12. Pensla med ägg och strö över hasselnötter.
  13. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen i 8-10 minuter.

tisdag 2 oktober 2012

Citrondrömmar

En  av mina absoluta favoriter när det gäller småkakor är drömmar, de blir så härligt spröda och luftiga. Här har jag blandat ner rivet citronskal, himla gott :-). Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in och ja de går till och med att äta frysta, jag har testat :-) men de blir ju bättre om man tinar upp dom först :-) såklart. Jag blandade ner rivet citronskal från 1 citron, nästa gång skall jag testa med 1/2- 1 citron till för att se om det går att få ännu mera citronsmak på dom.

Citrondrömmar

 ca 40 stycken

150 gram margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 citron. 

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir ljust och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa tills det blir ljust, ja jag brukar vispa tills det blir nästan vitt.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker, citronskal och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter.Brukar grädda mitt i ugnen, Pasa dom, de skall inte ha för mykcet färg.
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)