Äggostform |
Äggost är en himla god traditionell kalasrätt från Bohuslän helt tokgott med björnbärsylt.Idag äts den oftast med just någon form av sylt och kanske lite lättvispad grädde, men förr var det även vanligt att det åt den som ett kväll eller frukostmål med sill, framförallt i Norra Bohuslän.Man sjuder sakta ägg, mjölk, filmjölk/gräddfil på svag värme tills den ystar sig och man får ha tålamod för det tar en stund. Sedan låter man den rinna av ett dygn i en speciell äggostform i plast som numera oftast finns på tex ICA eller så låter man den rinna av i en sil. De gamla formarna är gjorda av trä, vore himla kul att äga en sådan, får hålla utkik på loppisar.
Äggost
8 st ägg
3 dl vispgrädde
4 dl gräddfil
3 l mjölk
2-3 msk strösocker
Gör så här:
- Vispa ihop ägg, grädde och gräddfil i en stor tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm under omrörning tills blandningen skär sig (ystar sig) och vasslen börjar klarna något.. Detta kan ta en stund men var inte otålig och öka värmen.Jag brukar använda 2:an på spisplattan och röra om då och då. Det får inte koka!
- Ta kastrullen från värmen och lägg på lock. Låt stå 10–15 min.
- Ös upp ostmassan med hålslev i en äggostform eller en sil placerad över en bunke.
- Varva ostmassan med strösocker och pressa så det inte blir luftfickor och bubblor.
- Täck med plast och ställ kallt minst 1 dygn.