En favorit från förra sommaren, rabarberglass, passar bra nu när rabarberna äntligen dykt upp, tyvärr har vi ännu inte planerat några egna rabarberplantor, så jag är tvungen att köpa i affären, men vad gör det när rabarber är så gott :-). Får se till att planera rabarber i år så att vi får rabarber nästa år.
Vaniljglass
Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
Gör så här:
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
- Vispa ägg och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft
1/2 dl socker
1/2 dl socker
Gör så här:
- Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
- Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
- Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen.