Angel food cake är en himla smarrig kaka att göra om man
har mycket äggvitor över hemma, det går åt hela 10 stycken. Kakan blir himla
god med någon form av glasyr, frosting eller smörkräm på, likaså med
färsk bär, fruktcocktail, vaniljsås eller vispgrädde. Kakan blir rejält hög och
måste gräddas i en hög sockerkakform, i USA finnas det speciella Angel food
cakeformar. Det blir en härligt luftig/fluffig
mjuk och härligt god kaka. Tyvärr har jag lite klåfingriga ungar här hemma J, någon av dom höjde ugnstemperaturen till 225 grader vilket gjorde att kakan höjde sig för snabbt och sprack på ytan, som tur var upptäckte jag det i tid innan kakan hann bli bränd, ja så går det med små busungar i husetJ
Angel food cake
10 äggvitor
1 tsk ättiksprit
(fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör så här
- Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.
- Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning.
- Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt.
- Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget.
- Häll smeten i en osmord rund och hög bakform . Fast jag smorde och bröade min med mannagryn för att vara på säkra sidan.
- Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor.
- Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger.
- Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler.
- Låt kakan svalna under formen